{{ message.message }}
{{ button.text }}

Het tweede trimester is aangebroken, en nu?

​Goed je hebt het eerste trimester overleefd. Je kindje zit nog steeds veilig in je buik en de ergste vermoeidheid en misselijkheid is weg.

Afbeelding blog 'Het tweede trimester is aangebroken, en nu?'

Tenminste dat hoop ik voor je. Je merkt dat je buik langzamerhand zichtbaar wordt. Ondertussen weet de wereld om je heen waarschijnlijk al dat je zwanger bent, heb je al een aantal echo’s gehad en komen de eerste andere kwaaltjes misschien al op.

In mijn blog over het eerste trimester heb ik geschreven welke dingen je moet doen in je eerste trimester. Hieronder vind je een lijstje met dingen om op te letten, dingen die je moet doen, dingen waar je over moet na denken tijdens het tweede trimester.

1. Wel of geen geslachtsecho

In het tweede trimester kun je een geslachtsecho laten doen. Dit kan bij sommige echobureau’s al bij 14 weken. Natuurlijk kun je ook wachten op de 20 weken echo of je kunt ervoor kiezen om het niet te willen weten en het bij de geboorte als verrassing te zien. Hier moet je dus een keuze in maken.

Zelf heb ik bij beide zwangerschappen met 14 weken een geslachtecho gedaan. Omdat dit redelijk vroeg is geven ze van te voren al aan dat er een kans is dat je het niet goed kunt zien. Dan biedt het echobureau bij ons aan dat je kostenloos een andere keer kunt terug komen. Gelukkig kon men het bij beide keren tijdens de 14 weken echo heel goed zien. De eerste was een jongen en nu ben ik in verwachting van een meisje. Super spannend!

2. De naam

Het kan best lang duren om een naam te bedenken die jij en je partner leuk genoeg vinden. Het is daarom handig om op tijd te beginnen met brainstormen en sparren. Je kunt een jongens en meisjes naam bedenken wanneer je het geslacht niet weet of na de 14 weken echo beginnen. Wij zijn beide keren na de geslachtsecho begonnen met nadenken over de naam.

Naast de voornaam moet je bij je eerste kind ook nadenken welke achternaam het kind krijgt en natuurlijk moet je nadenken of het één of meerdere namen krijgt. Let altijd goed op hoe de gehele naam bij elkaar klinkt en wat de initialen zijn. Zelf vind ik het niet handig met post als het kind de zelfde eerste letter heeft als mijn man, omdat hij ook dezelfde achternaam heeft. Zo weet je niet meer voor wie de post is.

Wij hebben beide lijstjes bijgehouden en deze regelmatig aan elkaar laten zien. Zo kon de ander weg strepen wat hij/zij niet mooi vond en keken we steeds of er iets overbleef. Bij Nino hadden we eerst een andere naam maar na een maand vond ik deze toch niet meer mooi, ik was dus blij dat we nog tijd hadden om toch nog een andere naam te bedenken. Met 6 maanden zwanger wisten we de naam. We hadden toen nog 3 maanden om te kijken of we hem mooi bleven vinden, gelukkig was dit wel het geval.

Een meisjes naam vinden we beide een stuk makkelijker. 2 dagen na de geslachtsecho hadden we een naam. Nu nog afwachten of we hem met 40 weken nog steeds mooi vinden.

3. De kinderkamer

Als je er nog niet van te voren over nagedacht hebt dan wordt het nu hoog tijd om te besluiten welke kamer de kinderkamer wordt en te starten met het klaar maken ervan. Dit omdat je nu nog mobiel bent en kunt helpen. Daarnaast geeft het een rust tegen het nesteldrang gevoel wat misschien al een beetje begint op te spelen.

Bij de eerste zwangerschap had ik enorme drang de kamer snel klaar te maken. Toen hij af was hadden we echt nog zeeën van tijd over. Dat vond ik echter heel prettig. Zo heb ik nog heel vaak alle kleertjes in de kast gehangen en opnieuw gesorteerd. Heerlijk. Nu moeten we eerst onze slaapkamer aanpakken en dan de nieuwe slaapkamer van Nino. Voordat we de babykamer kunnen gaan doen. Gelukkig hebben we wel al alles en is er geen stress. De babykamer hoeft alleen maar in details veranderd te worden.

4. Zwangerschapskleding

Omdat je nu toch echt wel een buikje begint te krijgen is het fijn om naar zwangerschapskleding te gaan kijken. Er is veel maar ook veel lelijks je moet dus goed kijken. Ik zelf heb vooral veel leggings (gewone die onder je buik blijven) gedragen met jurkjes erop. Wel heb ik twee goede zwangerschapsbroeken gekocht. Toch wel fijn om alsnog een spijkerbroek te kunnen dragen. Als je borsten snel groeien is het ook handig meteen goede zwangerschaps bh’s te kopen.

5. Zwangerschaps sport

Waarschijnlijk heb je al gemerkt dat je conditie best achteruit gaat tijdens de zwangerschap. Het is dan ook erg belangrijk om te blijven sporten tijdens de zwangerschap. Dit helpt ook tegen de zwangerschaps kilo’s en zorgt dat kwaaltjes langer weg blijven. Als het niet meer lukt om met de gewone sport mee te blijven doen ga dan op zoek naar zwangerschaps sport. Er is veel keuze.

Zwanger fitness, dit kan binnen en buiten, zwangerschaps zwemmen, zwangerschapsyoga, etc. Kijk wat bij jou past.

Ik zelf heb tijdens mijn eerste zwangerschap drie dingen gedaan. Steeds twee tegelijk. Zwangerschapfitness heb ik de gehele zwangerschap gedaan en daarnaast heb ik eerst zwangerschapsyoga gedaan en daarna ben ik verder gegaan met zwemmen, wat echt heerlijk is wanneer je buik erg groot wordt. Nu heb ik mij net opgegeven voor zwangerschapfitness in het park. Ook dit lijkt me heerlijk.

6. Zwangerschaps vitamines

Waarschijnlijk heb je in het eerste trimester en daarvoor foliumzuur geslikt. Dit doe je tot week 12. Daarna is het goed om over te gaan naar zwangerschapsvitamines. Dit omdat je van bepaalde vitamines meer nodig hebt, zoals vitamine D en juist moet oppassen met vitamine A.

7. Kwaaltjes

Hopelijk heb je er nog geen last van maar in het tweede trimester komen vaak de eerste kwaaltjes opzetten. Als je ergens last van krijgt, zoals je blaas, bekken, huid, slaap, etc. zorg dan dat je goed op de hoogte bent van wat je hier tegen kunt doen. Helaas is niet alles op te lossen maar sommige dingen zijn wel enigszins te verhelpen.

Ik zelf had in mijn eerste zwangerschap al heel snel last van mijn blaas (continu plassen), hier was helaas geen remedie voor, mijn stuitje, ik dacht eerst dat ik hem gekneusd had maar dit blijkt een van de bekken problemen te zijn die vrouwen kunnen krijgen en hier helpt eigenlijk alleen fit zijn en blijven en de ergste klacht slapeloosheid. Dit was enorm frustrerend want er was weinig aan te doen, de rustgevende oefeningen en sleepythee hielpen niet. Het enige wat bij mij hielp was middagdutjes doen wat betekende dat ik minder moest gaan werken.

Nu bij mijn tweede zwangerschap heb ik gezorgd dat ik fitter de zwangerschap in gegaan ben, dit heeft er voor gezorgd dat ik tot nu toe geen last heb van mijn blaas en weinig last van mijn stuitje. Het slapen komt langzamerhand weer terug maar ook daar neem ik nu veel eerder actie mee zodat ik hopelijk niet op het punt komt van de ziektewet zoals de vorige keer.

8. Keuze maken over 20 weken echo

Bij de 20 weken echo controleren ze je hele kindje. Ze kijken of de longetjes goed zitten, ze kijken naar het hartje, naar de hersentjes, naja naar je gehele kind. Zo kunnen ze als er iets mis is dit al vroeg opsporen. Als er iets gevonden wordt kunnen ze dat vanaf dan nauwkeurig in de gaten houden en weet je als ouders ook wat je kunt verwachten wanneer het kindje geboren wordt.

Deze echo is vrijwillig en je moet dus zelf kiezen of je dit wilt weten.

Wij hebben het bij Nino wel gedaan, naast dat het fijn is om te horen dat alles er goed uit ziet vind ik het ook belangrijk dat wanneer iets niet goed zou zijn je hier op voorbereid bent en het goed in de gaten gehouden kan worden. Ik vind het daarom een zeer belangrijke echo. Daarnaast is het een erg leuke echo omdat je heel lang naar je kindje mag kijken. Deze echo duurt vaak 30 minuten.

9. 3D echo wel of niet

Je kunt naast alle controle echo’s ook nog kiezen voor plezier echo’s. Zo is er de mogelijkheid om een 3D echo te doen. Je kunt dan vaak al enigszins zien hoe het gezichtje van je kindje eruit gaat zien. Dit kost wel wat.

Wij hebben dit niet gedaan bij Nino. Ook nu vind ik hier geen noodzaak van. Wel krijg ik hem dit keer twee keer omdat ik met mijn nieuwe gup mee doe met een onderzoek van de universiteit. Hierbij horen twee 3D echo’s. Ik ben benieuwd hoe ik deze ga vinden.

10. Geboorte kaartje

Last but not least moet je een geboorte kaartje gaan uitkiezen. Je kunt een kant en klaar geboorte kaartje kiezen bij een van de vele aanbieders. Online is heel veel te vinden. Dit kost het minste werk. Je kunt ook een persoonlijk kaartje laten maken, op Etsy zijn hier wel een paar aanbieders voor te vinden, je kunt een vriend/kennis je kaartje voor je laten ontwerpen of zelf een kaartje maken. Het is helemaal aan jou.

Naast het geboortekaartje kiezen moet je ook zorgen dat je alle adressen hebt. Als je een grote aanbieder kiest willen zij voor een extra prijs ook nog wel de kaartjes voor je versturen. Anders moet je zelf zorgen dat alle enveloppen namen, adressen en postzegels hebben.

Zelf hebben wij bij Nino er voor gekozen om een vriendin het geboorte kaartje te laten ontwerpen. Toen Nino geboren was hebben wij haar de laatste gegevens doorgestuurd en heeft zij het helemaal af terug gestuurd. Dit hebben wij naar een drukker gestuurd en deze heeft ze binnen 2 dagen naar ons gestuurd. Tijdens de zwangerschap had ik alle enveloppen al klaar gemaakt met adressen en postzegels. We hoefden dus alleen nog de kaartjes in de enveloppen te stoppen en op de bus te doen. Dat vond ik al meer dan genoeg in je kraamtijd. Wat ik met dit kaartje wil doen weet ik nog niet precies. Ik ben er nog over na aan het denken.


Goed, als je al deze dingen op een rij hebt ben je al heel ver, toch zijn er alsnog dingen waar je over moet denken, vooral bij een eerste zwangerschap, zoals de kinderwagen, de box en eventuele huisdieren die je op tijd moet laten wennen aan het feit dat er dingen gaan veranderen, gezond eten wat je de hele zwangerschap natuurlijk moet blijven doen, werk van jou en van je man en zo zijn er nog wel meer dingen. Binnenkort volgt een blog over het derde trimester en de belangrijkste dingen om over na te denken aan het einde van je zwangerschap. En vergeet niet vooral te genieten van deze bijzondere tijd!

 

1

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Zwanger

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je