{{ message.message }}
{{ button.text }}

Genieten door rust & herstel

3 tips om optimaal te genieten van je kraamweek

Afbeelding blog 'Genieten door rust & herstel'

De kraamweek is een heftige week. Maar wat een mooie week, je mag eindelijk je kindje in je armen sluiten!

Je bent net bevallen, je lichaam voelt waarschijnlijk vreemd aan, je moet wennen aan je kindje (en je kindje aan zijn ouders), je leert je kindje verzorgen en dan heb je ook nog allerlei mensen die graag iets van je willen.

De kraamweek is een hectische week, voor je het weet word je geleefd. Jammer, want als er iets belangrijk is in deze week is het wel om bewust te genieten, je rust te nemen en je lichaam te laten herstellen.

Postnataal Plan

Een fijne kraamweek bereid je voor. Voor je bevalling maak je een bevalplan, voor je kraamperiode maak je een postnataal plan. Niet dat je het plan strikt moet volgen, gebruik het vooral als leidraad. Jij weet het beste wat je nodig hebt om rust te creëren voor jezelf en maak een plan om te herstellen. Zo creëer jij alle ruimte om echt te genieten in deze mooie week. Wil je meer weten over het maken van een postnataal plan? Volg dan mijn workshop.

De volgende tips kunnen je helpen in de voorbereiding op je kraamweek.

1. Rust!

Je lichaam heeft rust nodig na de bevalling. Niet zozeer om te herstellen van de inspanning, maar wel om te herstellen van de zwangerschap en bevalling. Je buik- en bekkenbodemspieren zijn opgerekt, je organen hebben ineens ontzettend veel ruimte gekregen en gaan op zoek naar een nieuwe plek en wie weet heb jij nog wat hechtingen overgehouden aan de bevalling. Dit vraagt vooral om rust, bedrust.

De eerste week blijf je zoveel mogelijk in bed. De ideale plek om je kindje te voeden, knuffelen en te bekijken. Neem de tijd om elkaar te leren kennen en geniet!

2. Herstellen

Naast rust kun jij je lichaam een handje helpen in het herstel. Kraambed oefeningen zijn hierbij zeer aan te raden. De eerste dagen werk je vooral aan het herstellen van de coördinatie van je middenrif, buikspieren en bekkenbodemspieren. Je zwangerschap heeft veel veranderd in je buik, waardoor de samenwerking tussen deze spieren vaak zoek is. Dit is wel belangrijk om te herstellen. Bewust worden en oefenen van de coördinatie en het opnieuw leren aanspannen van de spieren is hierbij belangrijk. Pas na een paar weken ga je de spieren ook echt trainen. Zie het als een revalidatietraject. Na een sportblessure bouw je ook langzaam je belasting weer op. Ik heb een mooie folder met kraambed oefeningen, tips en adviezen om je herstel te bevorderen. Deze download je hier!

3. Genieten

Wat heb jij nodig om bewust te kunnen genieten? Rust in je hoofd!

Hoe je dit krijgt? Mindfulness en meditatie kunnen je hierbij helpen. Het geeft je de mogelijkheid om echt te voelen. Je voelt wat jij nodig hebt om je goed te voelen en om te genieten.

Rust heb je als jij weet dat je alles onder controle hebt. Start je kraamweek daarom met de juiste verwachtingen. Bespreek je verwachtingen met je partner, de kraamhulp en de verloskundige. Praat met andere vrouwen en lees over deze periode. Zo krijg je een realistisch beeld van wat je kunt verwachten en kunnen andere je helpen om je een fijne kraamweek te bezorgen.

Ik ben heel benieuwd wat jij hebt gedaan om te genieten van jouw kraamweek! 

Volg je mij al op Instagram?

Bekijk alle cursussen van Hanny op de Mamaplaats Academy!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je