Snap
  • Zwanger
  • Gezond
  • zwangerschap
  • baby
  • zwanger
  • kwaaltjes
  • hormonen
  • worden

Genante zwangerschapskwaaltjes

Het begint eigenlijk al vanaf de 3e a 4e week van de zwangerschap: je lichaam verandert! En hoe bijzonder en mooi deze verandering ook is, je kunt ook last krijgen van een aantal heel vervelende kwaaltjes! Veel vrouwen durven hier ook niet zo goed over te praten omdat het nogal gênant is. Want wie vertelt nu graag dat ze last heeft van aambeien? Of continu scheetjes moet laten?

Winderigheid Veel vrouwen krijgen last van winderigheid, ook wel flatulentie genoemd. De reden dat je tijdens je zwangerschap extra gassen aanmaakt, is niet geheel duidelijk. Maar wat kan je hier tegen doen? Eet langzaam, neem niet te grote porties per keer (beter kleine hapjes tussendoor dan 3 grote maaltijden per dag), kauw goed, eet zo gezond mogelijk en drink voldoende water (1 a 1,5 liter per dag).

Vaginale afscheiding Tijdens je zwangerschap kan je lichaam meer vaginale afscheiding aanmaken. Zolang deze afscheiding wit of doorzichtig, slijmerig, plakkerig of vloeibaar is, is er niks aan de hand. Wordt deze afscheiding wat dikker en een geel/groenige kleur, dan is het verstandig om even langs je huisarts te gaan. Je hebt dan waarschijnlijk last van een schimmelinfectie. Door de toename aan oestrogeen in je bloed is de kans hierop een stuk groter. Je krijgt naast verkleurde afscheiding vaak ook last van jeuk aan de vagina. Een schimmelinfectie is goed te behandelen, maar gaat zonder behandeling niet over!

Incontinentie Onverwachts urineverlies is heel normaal tijdens de zwangerschap, maar is wel erg vervelend. Zo'n 70% van alle zwangere vrouwen hebben hier last van tijdens hun zwangerschap. De oorzaak hiervan is het verslappen van de bekkenbodemspieren en extra druk op de bekkenbodem. Gelukkig bestaan er vee oefeningen hiervoor, zodat je na je zwangerschap geen last meer hebt van urineverlies!

Aambeien Dit is wel een heel vervelend kwaaltje. Aambeien zijn een soort van spataderen, alleen dan in de anus. Ze ontstaan omdat er extra druk op de buikholte komt te staan door de groeiende baarmoeder! Ook veranderende hormoonspiegels en extra zwangerschapshormonen spelen een rol bij het ontstaan van aambeien. Het beste dat je kunt doen is zorgen dat je ontlasting zacht blijft door het eten van vezelrijk voedsel als bruin brood en fruit, Veel water drinken en naar het toilet gaan als je voelt dat je moet (ophouding verhardt te ontlasting).

Acne Tijdens je zwangerschap kan de verhoogde hormoonspiegel ervoor zorgen dat je last krijgt van jeugdpuistjes. Er is weinig dat je hier aan kunt doen, omdat veel zalfjes op hormoon basis zijn en die niet gebruikt mogen worden tijdens de zwangerschap. Wat wel goed helpt is het eten van producten waar veel zink in zit. Ook het slikken van 10-25mg zink per dag kan goed helpen om acne te verminderen.

Wat zijn jou zwangerschapskwaaltjes?

9 jaar geleden

Ik geloof dat ik ze bij mijn eerste zwangerschap allemaal heb gehad. Met vriendinnen onder elkaar konden we heerlijk klagen over al die vervelende bijkomstigheden tijdens de zwangerschap.

11 jaar geleden

Ik heb ook nog het PUPPP syndroom gehad, hier bij word je huid helemaal rood en jeukt als een idioot! Was geen pretje en ik zag er echt niet uit :(

12 jaar geleden

Ik ben blij dat ik geluk heb gehad dat ik dat niet heb gehad.. wel vervelend