{{ message.message }}
{{ button.text }}

Geboren afscheid (1)

Nadat wij ons derde kindje verloren, besloot ik met Petra die hetzelfde had meegemaakt ima afscheidszorg op te richten. Zo begon het.....

Afbeelding blog 'Geboren afscheid (1)' Achtergrond blur afbeelding

Na het krijgen van twee kinderen, een meisje en een jongen, ging iedereen er wel vanuit dat ons gezin compleet was. Inclusief wijzelf. Maar na een paar maanden kwam bij mij het gevoel dat er nog een kindje op ons wachtte. Getver, wat klinkt dat zweverig. En toch was het zo en het ging niet meer weg. Mijn man dacht daar overigens heel anders over en vond het goed zo.

Toen de jongste bijna 6 was, raakte ik tegen alle verwachtingen in zwanger van dat langverwachte derde kindje. Zie je wel, mijn gevoel klopte! De verloskundige zei bij het maken van de eerste echo: “Kijk eens wat een krachtig hartje, dit kindje wil heel graag bij jullie zijn.” De spijker op z’n kop.

De zwangerschap verliep voorspoedig en ik had energie voor tien. De kinderen genoten met mij mee en mijn man raakte ook langzaam aan het idee gewend dat hij opnieuw vader zou worden.

De kerstvakantie van 2010 begon magisch. De wereld bedekt onder een dik pak sneeuw schuifelde iedereen richting gezellige huiskamers met verlichte bomen en warme chocolademelk. Dat beweeglijke mannetje in mijn buik maakte alles compleet. Ik ben zelden gelukkiger geweest.

Op maandagochtend 20 december, ik ben dan 32 weken zwanger, voelde ik me direct na het wakker worden vreemd. Mijn buik voelde stil en afstandelijk en even dacht ik: “Het zal toch niet…..” Maar dat gevoel stopte ik weg en ging douchen, ontbijten, koffie drinken en wachtte op een teken van leven. Maar het bleef stil. Even rustig op de bank liggen, in m’n buik duwen, bewust ademen, babykleertjes sorteren, niets hielp. De verloskundige bellen? Ik verlies geen bloed of vruchtwater, heb geen weeën, mag dat dan wel? Op de valreep om 16.30 uur toch maar het noodnummer gebeld. Ik mag langskomen, dan kan ze me even geruststellen, zegt ze.

In de wachtkamer heb ik er opeens, tegen beter weten in alle vertrouwen in: Straks hoor ik gewoon z’n hartje en komen we met de schrik vrij. Maar er kwam geen hartje en alles werd zwart. Ons kindje was net zo bijzonder vertrokken als dat hij gekomen was. Dit kon niet waar zijn.

Naar huis bellen met dit slechte nieuws, terugrijden door de sneeuw met de verloskundige achter mij aan, het de kinderen uitleggen, ouders en vrienden bellen: “Ik heb slecht nieuws, de baby is dood.” Dat was alles wat ik kon uitbrengen, verslagen en in shock. Mijn dochter tekent op een velletje papier poppetjes met daarin de woorden ‘baby’ en ‘dood’ en mijn zoon vraagt of alles nu niet door gaat.

In het ziekenhuis maken ze opnieuw een echo. Ik zie alleen een stil hartje maar de gynaecoloog is druk bezig van alles op te meten en wijst ons enthousiast op zijn bovenbeen en z’n onderarm. Ik kan het niet nalaten haar te zeggen dat het een stuk minder leuk is om een echo van je baby te zien als je weet dat hij dood is. Ze schrikt en gaat zwijgend verder met wat blijkbaar gedaan moet worden.

Op 24 december wordt de bevalling ingeleid door het innemen van een pil. Gelukkig beginnen de weeën snel. Ik kom tot de conclusie dat het opvangen van weeën en huilen een slechte combinatie is en het lukt me om me uitsluitend op mijn weeën te concentreren. Na drie uur is het voorbij. Opgelucht, geen fysieke pijn meer. Intens verdrietig, onze zoon ligt stil tussen mijn benen maar al snel ben ik nieuwsgierig; ik wil hem zien, knuffelen, bewonderen en hem al mijn liefde geven. Dan krijg ik m’n warme mannetje op mijn buik en houden we hem urenlang vast. Ook het bezoek houdt hem vast en wiegt hem, want dat doe je als je een pasgeboren baby in je armen hebt. We verlaten op kerstavond een door kerstversiering verlicht AMC met ons overleden kindje in een mandje in de armen van zijn papa.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Zwanger, #Gezond

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je