{{ message.message }}
{{ button.text }}

Foliumzuur slikken

Als je zwanger wilt worden, is het belangrijk om extra foliumzuur te slikken. Door het slikken van extra foliumzuur, verklein je de kans op ernstige aandoeningen bij je baby als een open ruggetje of een open schedel.

Afbeelding blog 'Foliumzuur slikken'

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is vitamine B11 en zit in verse groenten en fruit, volkoren producten en zuivel. Vooral groene groenten als broccoli, spinazie en tuinbonen bevatten veel foliumzuur. Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je baby. Door het slikken van extra foliumzuur verklein je de kans op neurale buisdefecten als een open ruggetje en een open schedel.

Waarom en wanneer extra foliumzuur slikken?

Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je al foliumzuur binnen. Maar voor de ontwikkeling van je baby is het van belang dat je extra foliumzuur slikt. Uit je voeding haal je namelijk niet voldoende foliumzuur. Het is belangrijk dat je op het moment dat je zwanger wordt al voldoende foliumzuur in je lichaam hebt. Een richtlijn is dat je vier weken voordat je zwanger wordt al moet beginnen met het slikken van extra foliumzuur. Zo is er voldoende foliumzuur in je lichaam aanwezig op het moment dat je zwanger wordt. Op het moment dat je stopt met het gebruik van anticonceptie, kun je beginnen met het slikken van extra foliumzuur. Zo weet je zeker dat je op het moment dat je zwanger wordt voldoende foliumzuur in je lichaam hebt.

Ben je onverwachts of sneller zwanger dan je dacht en slikte je nog geen foliumzuur? Begin dan met het slikken hier van zodra je weet dat je zwanger bent.

Hoe lang foliumzuur slikken?

Het is belangrijk om extra foliumzuur te slikken tot dat je minimaal 10 weken zwanger bent. Je kunt gerust je hele zwangerschap extra foliumzuur blijven slikken. Ook als het langer duurt voor dat je zwanger bent, kun je gewoon extra foliumzuur blijven slikken.

Overleg met je huisarts

In sommige gevallen is het verstandig om het gebruik van foliumzuur met je huisarts te bespreken:

  • Heb jij suikerziekte of epilepsie of komt dit bij jou in de familie voor? Bespreek dit met je huisarts. Misschien heb je een hogere dosering foliumzuur nodig.
  • Heb jij meerdere miskramen gehad? Bespreek dit met je huisarts. Misschien heb je een hogere dosering foliumzuur nodig. Een tekort aan foliumzuur zou de kans op een miskraam kunnen verhogen.
  • Heb je eerder een kindje met een neurale buisdefect (open ruggetje of open schedel) gekregen of zijn jij of je partner geboren met een open ruggetje? Dan heb je een hogere dosis foliumzuur nodig dan de standaarddosis van 0,4 of 0,5 milligram.

Foliumzuur in een hoge dosering is alleen verkrijgbaar op doktersrecept.

Foliumzuur: tips

  • Wil je zwanger worden? Start dan met het slikken van extra foliumzuur zodra je stopt met het gebruik van anticonceptiemiddelen.
  • Gebruik foliumzuurtabletten van 0,4 of 0,5 milligram. Slik je multivitaminen speciaal voor zwangeren? Check dan de dosis foliumzuur die daar in zit. Waarschijnlijk zit hier al 0,4-0,5 milligram foliumzuur in.
  • Blijf extra foliumzuur slikken totdat je zeker weet dat je 10 weken zwanger bent. Je kunt ook gedurende je hele zwangerschap extra foliumzuur blijven slikken.
  • Foliumzuurtabletten zijn zonder doktersrecept verkrijgbaar bij de supermarkt, apotheek en drogist.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Zwanger, #Gezond

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je