{{ message.message }}
{{ button.text }}

Fas

Een wijntje bij het eten terwijl je zwanger bent? Het Fetal alcohol syndrome

Afbeelding blog 'Fas'

Het is bijna zover! Ik zit in week 30, nog even en we kunnen ons tweede kindje in onze armen sluiten. Ik kijk er naar uit!

Hoe blij ik soms ben hoe verdrietig ik soms kan zijn. Het zal wel met de hormonenen te maken. En met mijn werk. Ik word geconfronteerd met kinderen die uit gezinnen komen die hulpbehoevend zijn. Ouders met een laag iq, die van hun kinderen houden, maar moeite hebben bij het opvoeden. Ouders die geen andere uitweg zien en hun kinderen slaan of niet beter weten omdat ze zelf zo zijn opgegroeid. De ene dag kan ik het beter van mij afzetten dan de andere dag. Soms blijft het lang door mijn hoofd spoken. Ik schrijf het nu even van mij af!

Zoals het verhaal van m. Een schat van een kind. Sociaal-emotioneel wat probleempjes, een laag iq, een hersenbeschadiging. De moeder is alcoholiste. Ze houdt van haar kinderen echt waar, maar ze heeft een probleem.

M. Heeft FAS en zal zijn hele leven de gevolgen ervaren omdat zijn moeder dronk. Nu ik zwanger ben blijft dit verhaal door mijn hoofd spoken. Met name omdat de discussie wel eens ontstaat tijdens een gezellig dineetje. Wel of geen wijn? Ik ben een stijfkop, mij overtuig je zelden. Ik drink geen druppel alcohol. Wat mensen ook zeggen. 'Ach joh, 1 wijntje moet kunnen. Onderzoek wijst zelfs uit dat het gezond is'. Of... 'Vroeger wisten we niet beter en kijk het is goed gekomen!'

Ik ben blij dat ik een stijfkop ben en mij niet laat overhalen.

En nu ken ik m. Hoewel ik hem er niets mee help dat ik een alcohol vrije zwangerschap onderga, help ik misschien wel andere moeders en nog niet geboren kinderen door ze te overtuigen geen 1 wijntje te drinken. Wees net zo'n stijfkop als ik ben. Want het schijnt in Nederland nog niet zo bekend te zijn. Maar toch komt het voor.

Ik wil absoluut geen moeders veroordelen die wel een wijntje drinken, want het is niet gezegd dat je kind meteen FAS heeft bij het drinken van 1 wijntje. Ik wil ellende van mij afschrijven en meer bekendheid geven aan FAS. En moeders die twijfelen of zich gemakkelijk laten overhalen, denk aan M. Vertel zijn verhaal aan mensen die het tijdens het eten 'beter weten'. Luister naar je gevoel!

Meer over FAS:http://fetal-alcohol-syndrome.blogspot.nl/?m=1

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je