{{ message.message }}
{{ button.text }}

Een verwarrende zwangerschap -Liefde, geluk, onzekerheid, vermoeidheid... Het ligt allemaal zo dicht bij elkaar (deel 3)

Het geboorteplan

Afbeelding blog 'Een verwarrende zwangerschap -Liefde, geluk, onzekerheid, vermoeidheid... Het ligt allemaal zo dicht bij elkaar (deel 3)'

Het geboorteplan, ik als controlefreak vind dit een belangrijk document. Bij de bevalling van mijn zoontje is hier helemaal niet naar gekeken en dit vond ik toch wel erg jammer. Dit keer poging 2.

Mijn verloskundige praktijk had hiervoor een format.
Wat hierin stond....

Persoonlijk geboorteplan
Op welke plek wil je het liefst bevallen? 
Ik wil het liefst thuis bevallen, alleen als het medisch noodzakelijk is naar het ziekenhuis.

Heb je wensen over de omgeving waar je gaat bevallen?
Ik wil dat het zo rustig mogelijk is, zodat ik in mijn eigen ‘schulp kan kruipen’.

Wie wil je graag bij je hebben tijdens de bevalling? Welke steun verwacht je van hen?
Ik wil graag alleen mijn man, de verloskundige en de kraamzorg bij mijn bevalling hebben. Daarbij hoop ik dat ze mij zoveel mogelijk rust gunnen en als nodig is helpen bij een goede ademhaling.

Heb je een zwangerschapscursus gevolgd? Zo ja, welke?
Nee

Hoe wil je omgaan met de pijn van de weeën?
Ik wil het liefst geen gebruik maken van pijnstilling, ook als ik in het ziekenhuis terecht zou komen. Als ik wel om pijnstilling vraag, wil ik hier graag op gewezen worden of ik dit wel écht wil. Daarnaast wil ik vooral op mijn ademhaling letten. Ook wil ik kijken of het mij rust brengt door muziek te luisteren en bijvoorbeeld alleen te zijn (in de badkamer of op bed)
(Stel dat pijnstilling wel nodig wordt geacht, wil ik geen gebruik maken van een ruggenprik)

Welke houdingen wil je gaan gebruiken bij het opvangen van de weeën? 
Ik wil het op met moment aankijken, maar wil proberen om de ‘pijn’ dragelijker te maken door onder de douche te gaan of in bad. Daarnaast wil ik op dat moment lekker mijn eigen gang kunnen gaan. Door bijvoorbeeld tegen het hoofdbord van het bed te gaan hangen, op de bevalbal heen en weer te wiegen o.i.d.

Welke houdingen wil je gaan gebruiken tijdens het persen? 
Ik wil graag gebruik maken van de ‘zwaartekracht’ en waarschijnlijk op mijn handen en knieën bevallen, hangend over de bevalbal o.i.d. Maar ook op het moment aankijken wat prettig voelt. 
Zelf wil graag meekijken via een spiegel tijdens het persen, ik merkte bij mijn vorige bevalling dat dit er goed werkte.

Hoe wil je met je baby omgaan als hij/zij net is geboren?
·      Ik wil de kleine het liefst zo lang als mogelijk op mijn borst hebben en wanneer de kleine dat wil, aan de borst laten drinken.
·      Daarnaast wil ik graag zelf de navelstreng doorknippen.
·      Qua verzorging wil ik alleen het meest noodzakelijke, zoals het afdrogen, waar nodig schoonmaken, maar niet gelijk wassen.

Welke voeding wil je je baby geven? 
Ik wil graag borstvoeding gaan geven.

Heb je nog wensen of opmerkingen over je bevalling die hierboven niet zijn genoemd?
·      Doordat de navelstreng aan de zijkant zit, is er een grotere kans op losscheuren tijdens het verwijderen van de placenta. Belangrijk dat er gewacht wordt op een goede wee, om de placenta los te laten komen. Daarbij een aandachtspunt: door de placenta bilobata, is het van extra belang dat er goed gecontroleerd wordt of beide placenta’s verwijderd zijn.
·      Door mijn werk ik het onderwijs aan verpleegkundige wil ik bij noodzakelijk bezoek aan het ziekenhuis GEEN stagiaires/leerlingen. Dit geldt voor zowel de bevalling als een eventuele opname voor mij of mijn kind.

Dit plan werd rond 36 weken besproken met de verloskundige. Door mijn placenta bilobata (te lezen in mijn vorige blog) waren er nog wat extra aandachtspunten vanuit hun, wat dit betekend voor mijn wensen is te lezen in mijn volgende blog.

Liefs*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je