Snap
  • Zwanger
  • kind
  • lief
  • populair
  • namen
  • naam
  • leuk
  • Een
  • je
  • voor

Een naam kiezen voor je kind

Een naam kiezen voor je kind. Ik vond het best een grote verantwoordelijkheid. Je moet je hele leven naar je eigen naam luisteren en je ziet het terug in je post. Het moest dan ook wel iets goeds zijn is mijn mening. En het is iets wat je samen doet. We hadden tijdens de zwangerschap allebei best wel een aantal eisen. Het moest een “normale” naam zijn. Wat is dan normaal? Een naam die je goed kunt uitspreken en niet heel veel voorkomt. En het moet passen bij de achternaam. Doen we één naam of meerdere?

Evelien, Eveline, Evelyn?

Wij waren er al heel snel uit. Ik had de naam Evelien al jaren in mijn hoofd. En hij sprak deze naam in de zomer van 2016, tijdens een barbecue met een biertje in z’n hand zo opeens uit. Klaar dacht ik toen! We hadden een meisjes naam en ik was niet eens zwanger! Evelien kan op meerdere manieren worden geschreven. Evelien zoals je het zegt, Eveline of Evelyn. Ik wilde er toen ik zwanger was wel een aparte draai geven aan Evelien. En zo werd het dus Evelyn! Over een jongensnaam zijn we het nooit eens geworden. Dus dat ze een meisje is, is eigenlijk maar goed ook. Hier zijn nog een paar tips waar je op kunt letten bij het kiezen van een naam voor je kind.

Tips

Praat er samen over en schrijf de namen op die je leuk vind. Maak eventueel allebei een apart lijstje en kijk of er een naam bij staat die jullie allebei toevallig hebben opgeschreven.

Als je meerdere namen kiest voor je kind let er dan op dat de voorletters geen rare volgorde hebben. Een bekend voorbeeld is S.L.A Plekker of K. Pot. Je kind moet misschien wel honderd jaar met zijn of haar naam leven.

Let ook op de betekenis van de naam. Je kan via verschillende sites de betekenis achterhalen. Ook leuk om de betekenis van je eigen naam even op te zoeken!

Vernoemen kan natuurlijk ook. De meeste kinderen worden vernoemd naar bijvoorbeeld een familielid. Een aantal namen zijn geweigerd in de afgelopen jaren. Urine en Anus zijn daar een voorbeeld van. TomTom of Rembrandt zou volgens de wet wel mogen. Maar wil je dit je kind ook aan doen?

Dan heb je ook nog de namen die worden afgekort. Evelien werd bij ons al snel Lien of Eef. Maar sommige namen wil je liever niet afgekort hebben.

Dan heb je ook nog pest gevoelige namen. Namen waar veel woorden op rijmen. De jongens naam waar Jeroen mee kwam is zo’n naam.

Populaire namen zijn ook leuk maar wat als er vijf Sannes in de klas zitten? Stel je voor; Je staat op het schoolplein en roept je kind bij zijn of haar voornaam en er kijken vervolgens 5 kinderen op omdat ze de zelfde naam hebben… In deze blog beschrijf ik ook de top 10 van 1989 en 1950.

Let ook op de achternaam. Een bekend voorbeeld Anna Nas. Persoonlijk zou ik dit niet willen.

Waar je misschien ook rekening mee kunt houden is of je naam ook in het buitenland goed uit te spreken valt.

Hier komt nog een lijstje met namen die op dit moment heel populair zijn:

Meisjes namen:

Julia

Sophie

Mila

Emma

Tess

Zoë

Noor

Elin

Sara

Jara

Jongens namen:

Levi

Finn

Noah

Lucas

Sem

Tygo

Milan

Mees

Jesse

Luuk

Ook leuk! Hier een top 10 van meisjesnamen uit het jaar 1989.

Maria

Anne

Laura

Sanne

Johanna

Linda

Kim

Chantal

Anna

Denise

Voor jongens waren deze namen populair rond 1989:

Stefan

Michael

Mark

Tim

Peter

Tom

Jeroen

Martijn

Patrick

Robin

En rond 1950 was dit de top 10!

Meisjes:

Maria

Johanna

Anna

Elisabeth

Cornelia

Wilhelmina

Catharina

Hendrika

Petronella

Adriana

Jongens:

Johannes

Jan

Cornelis

Hendrik

Willem

Petrus

Wilhelmus

Gerardus

Antonius

PieterStaan er in deze lijstjes een naam of namen die jij mooi vind? Welke naam zou jij kiezen?

4 jaar geleden

Van mijn zoon stond de naam in de top 10. En toch is het nog maar 2 x voorgekomen dat hij een kindje met dezelfde naam tegenkwam. Hij word nu 11. Wij hebben gewoon namen opgenoemd en dan kom je er achter wie je allemaal kent en hoeveel mensen je eigenlijk niet zo leuk vind?? ik heb alleen gekeken dat de eerste letter niet hetzelfde is ivm de post. Maar naar de afkortingen heb ik niet echt gekeken. Mijn afkorting is wc en daar heb ik ook niet mee geleden. Kies gewoon wat je mooi vind. Al is mijn dochter blij dat ik na 20 weken zwangerschap van naam ben veranderd. ?? de eerste vond ze niet mooi