{{ message.message }}
{{ button.text }}

Een hamburger, biefstukje of toch die rauwe wortel?

Gezond eten tijdens je zwangerschap, hoe belangrijk is het? Is het allemaal echt zo overdreven of valt het wel mee?

Afbeelding blog 'Een hamburger, biefstukje of toch die rauwe wortel? '

Tijdens m'n zwangerschap kreeg ik te maken met alles wat je vooral niet mag eten. Zo ongeveer alles wat rauw is, is off limits, talloze kruiden die je beter kunt vermijden, etc. Mijn instelling hierin was, ach het zijn maar 9 maanden en dan verklein je wel de kans op van alles waar je liever niet aan denkt. 

Vooral de generatie van m'n ouders en ouder, vonden het maar raar en overdreven allemaal. De veel gehoorde zin; 'In onze tijd was dat allemaal niet hoor, wat een onzin allemaal!', maakte mij wel eens aan het twijfelen. Hoewel ik vast hield aan de voorzichtigere aanpak, vroeg ik mij wel af of het inderdaad allemaal zo overdreven was? 

Nu is er recent in Brazilië een campagne gestart met confronterende beelden. Baby's aan de borst, maar in plaats van melk krijgen ze een hamburger of frisdrank binnen. Deze campagne is erop gericht, meer bewustzijn te creëren bij zwangere en borstvoedende vrouwen wat het belang is van gezond eten. Uit onderzoek is gebleken dat gezond eten tijdens de zwangerschap een gen kan activeren die de groei van kankercellen onderdrukt. Dus dit zou op lange termijn grote positieve gevolgen kunnen hebben op de gezondheid.

Hiermee is natuurlijk niet uitgesloten dat kanker kan ontstaan of dat kinderen waarvan de voeding tijdens de zwangerschap ongezond was, dat gen niet kunnen hebben. Het is vooral een grotere kans op dit gen, door gezonde voeding. 

Tijdens m'n zwangerschap vond ik het altijd al lastig als men zei dat het overtrokken was. Natuurlijk kun je erin doorslaan, maar is het ook niet zo dat de gezondere leefstijl van de moeders ook deel kunnen uitmaken van een veel lagere babysterfte? Ik ben er wel van overtuigd dat de wetenschappelijke kennis van tegenwoordig een grote bijdrage levert en hieruit zijn wat levensstijlveranderingen nodig gebleken tijdens deze 9 maanden. 

Het gekke vond ik wel, dat men het in m'n omgeving ineens veel normaler vond dat ik op m'n voeding lette toen ik zwangerschapssuiker bleek te hebben. Maar om te voorkomen dat er iets vervelends ontstaat, lijkt minder logisch. 

Uiteindelijk is iedereen hier vrij in om dit wel of niet toe te passen. Uiteraard blijft een vette hamburger en een glas cola op z'n tijd lekker, vooral tijdens de zwangerschap. Een biefstuk of gerookte zalm, tja dat is misschien minder handig. 

Ik oordeel verder totaal niet over moeders die andere keuzes maken hierin. Ik vind wel dat iedereen moet doen, wat goed voelt en bij haar past. Ik koos voor de voorzichtige aanpak, omdat ik mezelf ken. Bij een afwijking, denk ik dat ik mij toch altijd zou blijven afvragen of dat komt doordat ik toch  dingen at van de no-go lijst. Dit is mijn keuze, wat is jouw keus? 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Zwanger, #Gezond

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je