Snap
  • Zwanger

Een baby krijgt teveel calorieën en te weinig beweging

Dat er te weinig bewogen wordt, is al een tijdje bekend. Veel studies richten zich vooral op jongeren en volwassenen, maar ook veel baby's en peuters blijken te weinig lichaamsbeweging te krijgen.

Daarnaast blijkt ook hun voeding te veel calorieën te bevatten. Aldus voorzitter van de Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland (AJN) Lucy Smit dinsdag in het Algemeen Dagblad.

De grootste zorgen gaan over het gebruik van bijvoorbeeld maxi-cosi's en wat zij noemt het extra 'kant en klaar papje' voor het slapen gaan. Dit komt doordat ouders zich op dit moment onvoldoende bewust zijn van het feit dat jonge kinderen vrij moeten kunnen bewegen om calorieën te verbranden. Jeugdzorg focust op het bestrijden van obesitas bij jongeren, ook consultatiebureaus moeten zich daar volgens Smit mee bezig houden. Zo kan de stijging "obese baby’s" worden gestabiliseerd.

Smit: "Baby's moeten genoeg tijd in een box of op een boxkleed door kunnen brengen om met hun benen en armen te zwaaien of om te leren rollen." Dat leer je niet wanneer je vastzit in een maxi-cosi, wippertje of zo'n kuipje.

Bronnen: Novum, Algemeen Dagblad en Nu.nl

10 jaar geleden

Ik herken dit verhaal, onze baby's waren ook altijd veel te licht....dan moest ik weer gaan bijvoeden *wat ik niet deed want ze waren er zelf heel tevreden mee en met koemelkeiwitallergie van 2 van de drie kids ga je natuurijk niet snel bijvoeden * Dit onderzoek is in ieder geval niet representatief en daardoor wat mij betreft waardeloos.

10 jaar geleden

Ons ventje zit ook dik boven het gemiddelde, maar als hij honger heeft krijgt hij gewoon eten. Dit is 3x flesvoeding en de rest borstvoeding. Ons ventje groeit hard en heeft dus ook voldoende voeding nodig (nu nog 6x en zelfs 's nachts nog (helaas)). Verder speelt hij vaak op een kleed of in de box. Hij kan zichzelf al omdraaien van rug naar buik en weer terug! Dus zeg niet dat baby's te weinig bewegen en daarom voller zijn!!!

10 jaar geleden

Inderdaad, de oudere kinderen zouden in sommige gevallen best wat meer kunnen bewegen....hoewel ze ook veel meer tijd kwijt zijn aan het maken van huiswerk dan vroeger. Volgens mij bestond dat vroeger niet, zeker niet op de basisschool. Misschien is de grootste boosdoener wel het in overvloed beschikbaar zijn van snoep, koek en andere calorierijke dingen....en de aanwezigheid van het speelgoed met schermpjes is een dikke tweede oorzaak !

10 jaar geleden

Het is ook nooit goed, wij krijgen op consultTiebureau constant te horendat mijn zoontje (nu net 3) te licht is! Hij is nu 93 cm en 12,2 kilo ik moest hem meer calorieen geven! Verder eet hij goed, altijd vrolijk en nooit ziek! Sorry hoor als we het over onderzoek hebben voordat je mensen veroordeelt doe eerst een gedegen onderzoek! Wij kregen zelfs op het CB te horen dat de grafieken aangepast zijn op last van wetenscahppers omdat die niet meer bij deze tijd hoorde! Er waren te dikke kinderen en ze werden niet meer zo lang! Nou vraag ik je....