Snap
  • Zwanger
  • Bevallingsverhalen
  • echo
  • UMCG

Echo om complicaties tijdens en na de bevalling te voorkomen

Onderzoek van het UMCG biedt mogelijk oplossing om spoedkeizersnedes en complicaties na de bevalling te minimaliseren.

Veel bevallingen leiden tot een spoedkeizersnede en vervelende bekkenbodemklachten. Dit komt omdat het voor de bevalling moeilijk is vast te stellen of het hoofdje van de baby wel door het bekken van de vrouw past. 

Gynaecologen van het Universitair Medisch Centrum denken hiervoor een oplossing te hebben gevonden: een eenvoudige echo als de vrouw 10 centimeter ontsluiting heeft.

Voorspelling

Tot nu toe bleken een echo of mri tijdens de zwangerschap geen goede graadmeters om te voorspellen of het hoofdje van de baby te groot is voor het bekken. Pas op het allerlaatste moment van de bevalling kun je namelijk pas echt een voorspelling hierover doen.

Echo tijdens bevalling

Maar een echo tijdens de bevalling zou de oplossing kunnen zijn. Dit blijkt uit onderzoek onder 250 barende vrouwen. Hoe het werkt? Tijdens het persen wordt er door de gynaecoloog een echoapparaat op de schaamlip van de vrouw gezet. Zo kan de gynaecoloog precies zien wat de hoek is van het schaambeen ten opzichte van het hoofdje van de baby. Als die hoek te scherp blijft tijdens het persen, kan dat een aanwijzing zijn dat het geen zin heeft om een baby met een vacuümpomp te verlossen. Zo kan er eerder worden besloten om tot kiezen voor een keizersnede.

Complicaties

Nu zorgen spoedkeizersnedes vaak voor moeizame operaties. Een kindje is meestal al flink ingedaald in het geboortekanaal. Er moet soms flink worden gewrikt aan het kind om het via de buik toch uit de baarmoeder te krijgen. Hierdoor neemt de kans op bloedingen bij moeder toe en kan de baby het door zuurstofgebrek benauwd krijgen.

Ieder jaar eindigen 15.000 bevallingen in Nederland in een spoedkeizersnede. In heel veel andere gevallen verloopt een bevalling wel natuurlijk, maar veroorzaakt die na afloop veel klachten en zware pijn. Zo verliezen veel vrouwen urine, kunnen ze hun ontlasting niet ophouden of ervaren ze pijn bij het vrijen. Als men eerder kan besluiten dat een natuurlijk bevalling onmogelijk is, kunnen vervelende gevolgen moeder en kind bespaard blijven.

Bron: AD.nl