{{ message.message }}
{{ button.text }}

"Doodgeschoten door een cavia" (zucht)

We kennen ze allemaal, liedjes waar je als kind een verbastering op maakt zodat het fout wordt. Schijnbaar zijn deze er nog steeds!

Afbeelding blog '"Doodgeschoten door een cavia" (zucht)'

Hoe typisch. Toen ik kind was, zongen kindjes om me heen (ja ik deed mee) vaak de vieze versie van het Smurfenlied. "Waar komen jullie toch vandaan? Uit de k*t van tante Sjaan". Erg fraai. Nu snap ik hoe zoiets lokaal ontstaat. Iemands oudere broer verzint het, de jongste pikt het op, deelt het met vriendjes op school en hop, de verspreiding is gestart. Maar toen ik als Zeeuws meisje naar Brabant 'emigreerde' leerde ik al gauw dat mijn Brabantse man van 6,5 jaar ouder, die zelfde liedjes zong. Hoe dan? Andere leeftijd, andere provincie. Hoe verspreiden die dingen zich? Zeker in onze social media-loze tijd. Dan moet er toch 1 componist geweest zijn van de grappige foutheden, die een flink netwerk heeft opgebouwd. Tja, als het zou starten op een camping in Zeeland en iemand uit de achterhoek staat daar ook, met daarnaast een gezin uit de randstad, dan is het gauw verspreid misschien. Schijnbaar. Maar het klinkt zo vergezocht! Zou dergelijke mond-op-mond-reclame voor zulke liedjes zo snel gaan? Hmm...

Maar als je denkt dat dit iets van vroeger was, wel nee. Zo hoorde ik zoonlief even geleden tijdens het spelen al heel vrolijk zingen "Bóóób de Bouwer, Onderbroekenbouwer!". Juist. Maar deze week werd er een nieuw liedje aan het oeuvre toegevoegd. "Van Afrika tot in Amerika, dan word je doodgeschoten door een cavia!". En lól dat die kleine man had. Met twinkeloogjes zong hij het uit volle borst. "Die is gek hè mama?!", vroeg hij trots. Ja héél gek schat. Die had hij in de klas gehoord van twee kindjes. Even dacht ik nog "Ja lekker dan van ze". Maar ach, wat doe je er aan. Die zelfde avond lag meneer in bed. Het leek stil. Tot opeens er KEIhard door de babyfoon dit liedje werd geschald. Mozes kriebel, ik schrok me kapot! Hij had duidelijk zijn mond dichtbij de babyfoon zelf gehouden, zodat het beneden extra hard klonk. Fijn schat, heel fijn. Ga nu maar slapen hè. Boef. Ik zag het nog altijd als iets lokaals. Iets uit de klas. 

Maar toen ik die avond iets luchtigs postte op Facebook over wat er nou toch door die babyfoon kwam tetteren, kreeg ik allemaal reacties als "O bij jullie ook al? Hier wordt dat ook de hele tijd in koor gezongen". Van een vriendin uit Zeeland bijvoorbeeld. Dus dit is weer zo'n typisch wijdverspreid fenomeen waar van ik denk "Hoe dan? Wie verspreidt dat dan en vooral, hoe dan?". Ik zal het nooit volledig snappen. Maar ach, ik moet er stiekem wel om lachen. Ik kan het moeilijk niet doen, ik deed er immers vroeger vrolijk aan mee (en hoe erger mijn ouders het vonden, hoe grappiger ik het vond, dus laat ik maar vooral niet teveel in de weerstand gaan). Wie weet wat de volgende variant op een liedje gaat worden. Misschien verzint Max er wel eentje, kijken hoe snel het de andere delen van Nederland bereikt. Wie weet wordt het wel een hit! ;-)

 

1

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Zwanger

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je