{{ message.message }}
{{ button.text }}

De vijfde ziekte tijdens je zwangerschap

De vijfde ziekte is super onschuldig voor kinderen, maar niet voor je ongeboren baby.

Afbeelding blog 'De vijfde ziekte tijdens je zwangerschap'

Op een avond haal ik Mia uit bad. Van top tot teen onder de rode vlekjes, op zich niets ergs natuurlijk. S’avonds met mijn vriend op de bank gaan we even kijken welke ‘vlekjesziektes’ er allemaal bestaan. Voor de meeste is ze ingeënt. Maar dan komen we de vijfde ziekte tegen, ook wel de slapped cheeks disease genoemd. Hey, dat had Mia twee weken geleden ook! Daar hebben we nog zo om gelachen, want normaal heeft ze niet van die vuurrode wangetjes. Onze gedachte was een tandje of heel diep geslapen. Ik lees verder en alle symptomen komen overeen. Nauwelijks koorts, wel hangerig en huilerig, rode wangen en nu die vlekjes. Dan stuit ik op de titel ‘De vijfde ziekte en zwangerschap’. Tot 20 weken blijkt dit niet al te best te zijn voor de ongeboren baby. Deze kan vocht vast gaan houden en in het ernstigste geval het niet overleven. HELP, dit was rond de 20 weken en Mia had dan al minimaal 5 dagen het virus bij zich.

Na het weekend heb ik de verloskundige gebeld en werd ik doorverwezen naar de arts. Deze raadde me aan direct bloed te laten prikken om te kijken of er directe antistoffen of al oude antistoffen waren. De uitslag zou binnen 24 uur bekend zijn. Toch spannend! Ik mijn hele werkschema omgegooid en bloed laten prikken. De uitslag bleef alleen uit. Elke dag kreeg ik te horen, we bellen morgen, waarna er niet gebeld werd en ik rond 17.00 uur zelf weer aan de telefoon hing. Vrijdag kreeg ik te horen dat deze test alleen op maandag op bloed wordt uitgevoerd en dat ik moest wachten tot na het weekend. Daarna kreeg ik een rits vragen over hoe ik me voelde, of ik de baby voelde en of het anders was dan eerst. Ik begon me steeds meer zorgen te maken.

Gelukkig kwam dan eindelijk de uitslag dat ik al oude antistoffen had en dat er dus niets aan de hand is voor de baby. Het voelt bijna zoals na de 20 weken echo waarop je te horen krijgt dat alles er goed uit ziet. Het grote genieten kan weer vervolgd worden.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Zwanger, #Gezond

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je