Snap
  • Zwanger

De vermaakcultuur. Omarmen of verafschuwen?

Tegenwoordig is er zoveel om kinderen bezig te houden. Deze vermaakcultuur: omarmen of verafschuwen?

Al sinds mijn eerste bezoek aan een heuse binnenspeeltuin, verbaas ik me er eigenlijk over: de vermaakcultuur.

Is het de schuld van de werkende mama's? Of zijn het de fantasieloze kinderen van tegenwoordig? Of is het simpelweg te wijten aan de vooruitgang?

Hoe het ook zij, ook ik maak er gebruik van, maar toch stoor ik me er stiekem aan. Melancholisch denk ik terug aan mijn eigen jeugd. Een (jaja, heel lang lang geleden) tijd waarin binnenspeeltuinen niet bestonden. En ook tablets niet. Nee, ook geen Wii of Nintendo. En zelfs geen computer. Wel tv, maar daar keek je maar heel soms naar. Als je mazzel had ging je met je ouders een keer per jaar naar een pretpark of dierentuin.

En toch heb ik niet het idee dat onze generatie iets gemist heeft. We speelden lekker buiten, op je kamer, beneden of op zolder. Ook als het slecht weer was waren we thuis of buiten.

Tegenwoordig (en ja, daar doe ik ook aan mee) zitten we bij drie druppels regen al in de binnenspeeltuin. Speeldates vragen nog voor ze de drempel over zijn of ze op de Wii mogen ('hebben jullie geen Wii?! Zullen we dan bij mij?'). En vakanties staan bol met uitjes voor de kleine medemens. En waarom? Omdat het kan. Omdat we ze het zo gunnen. Omdat iedereen het doet.

Ergens vind ik het jammer, dat we onze kinderen overladen met vermaak. Ik weet dat het eigenlijk niet nodig is. Want ook zonder twee maal pretpark, vier keer speeltuin, een middagje bios en avonden vol tablet, hebben ze een leuke vakantie...

Maar ja, times change, en dus ga ook ik (tot een bepaalde hoogte en met pijn in mijn hart) voor de bijl.

Morgen nog even 'ouderwets' vermaak aan het strand. Meer hebben ze niet nodig, toch?????

Lees meer blogs op: www.workingmomnetwork.nl

7 jaar geleden

Mijn man en ik kunnen geen drager hebben, de jongste is nu 11 kg en is veel te zwaar voor onze ruggen. De jongste heb ik een week geprobeerd elke dag een uur, toen was ze 4 kg maar mijn rug trok het niet.

7 jaar geleden

Is het niet dat de óuders het vooral leuk vinden om met hun kinderen naar dat soort dingen te gaan en dat soort dingen te kopen? Omdat ze het zélf stiekem erg leuk vinden? Kinderen zelf hebben inderdaad weinig nodig om zich te vermaken. Geef ze een paar leeftijdsgenootjes en laat lekker gaan. Maar de ouders lijken zelf steeds meer thrill te willen zoeken. Het moet leuker, hoger, gaver, sneller, spectaculairder. Kijk maar naar de tv-programma's van tegenwoordig. Simpele quizjes worden amper bekeken. Het moet spannender en gekker.

7 jaar geleden

Is een ergonomische drager geen optie? Voor zoon van 2,5 nemen we op langere tochten de drager mee. Zo zijn we afgelopen vakantie een dag in Venetië geweest & heeft zoon in de drager gezeten (op onze rug) toen zijn beentjes niet meer wilden. Zo zag hij ook meteen meer dan alleen maar benen.

7 jaar geleden

Het is natuurlijk maar net waar je voor kiest: Vorig jaar had dochter een verjaardag thuis: compleet met Frozen thema spelletjes. Dat was aardig wat werk voor een paar uurtjes & uiteindelijk ongeveer dezelfde prijs als een verjaardag in een binnenspeeltuin. Dit jaar werk ik stukken meer (50 uur per week als gastouder) en mijn man werkt nog steeds fulltime, dus erg veel zin om te bedenken wat we dit jaar gaan doen heb ik niet. Wij gaan pizza's bakken bij Happy Italy. Ik ben gezegend met kinderen die zichzelf meestal prima kunnen vermaken, maar ik vind het ook erg leuk als we iets doen. Zo ben ik op mijn 26e voor het eerst naar de Efteling geweest, maar dochter van 5,5 is er wel al geweest. Wij gaan regelmatig wandelen & sinds een paar weken vrijwel iedere dag een stukje. Om ze wat door te laten lopen (en zonder gemopper) zetten we de Pokémon app aan. Van pokestop naar pokestop zijn prima kleine tussendoelen & we zien kunstwerken die we anders totaal voorbij lopen. Maar goed: waar ik vroeger nog aardig op straat kon spelen, gaat dat nu echt niet meer. Mijn dochter leert spellen als 'stoeprandje' niet, puur omdat het niet veilig is met al dat rondscheurende verkeer. En dan is er de indoorspeeltuin, waar je als ouder kunt zitten terwijl je kind in relatieve veiligheid kind mag zijn. Voor zo af en toe een prima alternatief.