{{ message.message }}
{{ button.text }}

De Tweede

Zwangerschap - Hoe anders is dat dan de eerste?

Afbeelding blog 'De Tweede'

September 2018 kwamen we erachter dat ik in verwachting was van baby nr 2. Op onze vakantie op Ibiza nog wel, super speciaal! Hoewel ik me bij beide zwangerschappen vrij goed heb gevoeld zijn er wel een aantal grote verschillen de tweede keer ten opzichten van de eerste keer. Bij mijn eerste zwangerschap woonde we tot 36 weken in Amsterdam en zijn daarna terug verhuisd naar de stad waar wij (mijn vriend en ik) beide zijn opgegroeid. Ik ging tot mijn verlof lekker op de fiets (10 min) naar mijn werk. Dit keer was het 3 a 4 dagen in de week ruim een uur reizen voordat ik op mijn werk was, hetzelfde gold voor de terug reis. Eenmaal thuis is het dan niet rustig op de bank zitten maar eerst nog koken, spelen en het avond ritueel met een peuter (puber). Tegen mijn verlof aan (met 36 weken) was dat af en toe best wel even heftig zeker wanneer je dingen op werk graag ook netjes wil overdragen.

Wat wellicht velen van jullie je kunnen herinneren of voorstellen is dat je bij nummer 2 qua voorbereiding er ook heel anders in gaat. Bij Ruby had ik niet heel veel boeken gelezen maar toch wel een aantal en hield ik per week wel bij wat de ontwikkelingen waren, nu moest ik soms even 3 weken terug lezen. Het enige boek dat ik dit keer heb gelezen is "De Tweede" van Lynn Berger. Echt een aanrader! Vooral omdat het zo herkenbaar is. Zelf ben ik de oudste thuis (ik heb nog 2 broertjes) en vond het daarom heel fijn om te lezen wat eventueel het effect zou kunnen zijn van de geboorte van een broertje of zusje voor Ruby, wat de plek in het gezin wel (of dus niet) zegt en hoe het zit met jaloezie etc. Belangrijkste les die ik uit het boek getrokken heb is om beide kids niet met elkaar te gaan vergelijken. Dat we erachter kwamen dat ik in verwachting was van nog een meisje, en dus straks twee kinderen heb van hetzelfde geslacht, had ik in mijn hoofd nog een Ruby. Maar natuurlijk wordt het niet nog een Ruby en inmiddels heb ik dat gevoel ook niet meer. Wellicht omdat ik zelf twee broertjes heb (die overigens erg verschillend zijn) is het idee van twee zusjes "nieuw" en dus het maken van een voorstelling daarvan ook lastiger.

Wat waarschijnlijk het grootste verschil is met een tweede zwangerschap in vergelijking tot de eerste is dat je weet dat er die onvoorwaardelijke liefde voor zo'n klein wondertje gaat komen. Dat er niets in de wereld mij trotser maakt dan onze twee meiden. Natuurlijk heb je dat beeld wel bij de eerste maar toen kende ik dat gevoel nog niet. Tevens kan ik nu niet wachten om Ruby als grote zus te zien en ze straks samen te zien spelen. Nog een paar dagen/weken geduld voor nu. Ruby kwam 10 dagen later maar ik hoop niet dat nummer 2 zo veel langer op zich laat wachten! Hoe hebben jullie je tweede zwangerschap ervaren? Was dat heel anders dan de eerste? 

Liefs Aimée 
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je