{{ message.message }}
{{ button.text }}

De punctie

Afbeelding blog 'De punctie'

Voor alle vrouwen die in het traject IVF en ICSI zitten kom je op het punt dat je de punctie moet ondergaan. Nu zit er per ziekenhuis verschil in de verdoving maar voor de rest is de procedure hetzelfde. Ik  zal mijn ervaring hier opschrijven. Mijn punctie heeft plaats gevonden in het UMCG. Het is zover ik heb genoeg eicellen om voor de punctie te gaan.

Zaterdag ochtend moest ik mij nuchter melden bij de afdeling en mocht ik plaatsnemen in de wachtkamer.  Mijn man kreeg meteen een potje in zijn handen geduwd en hij mocht zich even gaan vermaken in een van de kleine kamertjes. Na een tijdje kwam manlief weer terug. Bracht zijn potje inclusief donatie naar de balie en gaf het aan een laborant. Even later werden wij opgehaald door een broeder en naar een kamer gebracht. In de kamer werden we voorgesteld aan de arts die de punctie zou doen.  Vervolgens moest ik mij legitimeren zodat ze zeker wisten dat ze de goede persoon voor zich hadden.  Ik mocht mij in een kamertje uit gaan kleden en vervolgens mocht ik op de stoel gaan zitten. De stoel is te vergelijken met een stoel die ze gebruiken voor de inwendige echo. Eerst kreeg ik een soort morfine achtige substantie in gespoten en toen was het even wachten tot de verdoving ging werken. Ik kwam in een soort roes maar was nog wel volledig bij. En toen begon de punctie.

Wat ze precies doen zal ik even kort uitleggen. Er wordt aan een lange buis een naald met een slangetje bevestigd. Met deze buis gaan ze via de vagina naar binnen, prikken vervolgens door de baarmoederwand heen om vervolgens de follikels waar de eicellen in zitten aan te prikken, om zo de eicellen eruit te zuigen Ik ga niet liegen de punctie doet verdomd veel pijn. Je voelt elke prik die ze zetten. De een doet nog meer pijn dan de andere. Veel kun je er niet tegen doen. Het beste wat je kan doen is zo ontspannen mogelijk blijven. Vertrek geen spier daar onder span daar juist niets aan, anders is het echt een hel. Ik heb de punctie in een keer gedaan zonder een pauze er tussen, maar mocht je de pijn echt niet meer trekken dan moet je dat aan geven zodat je even een adempauze krijgt. Na de punctie konden wij op een monitor heel goed zien hoe de laborant alle eicellen ging sorteren. Een prachtig gezicht om te zien.  Daar heb je het voor gedaan. Daar heb je al die hormonen voor gespoten en daar ben je die punctie voor ondergaan.

Na de prachtige beelden van mijn eicellen vond ik het tijd om weer mijn kleding aan te doen. Schrik niet als je opstaat kan je in eens heel veel bloed verliezen, je bent immers van onder lek geprikt. Vervolgens komt er een tijd van herstel. Neem de tijd echt ga rustig aan doen je lichaam heeft een flinke optater te verwerken. Neem voldoende rust en drink veel water, anders kun je een overstimulatie krijgen. Iets wat mij de eerste keer overkwam. Een overstimulatie houdt in dat je eierstokken het allemaal niet aan hebben gekund. Meestal komt dit ook deels door een te hoge dosering puregon. ( het middel wat er voor zorgt dat er zoveel eicellen gaan rijpen)Je Er ontstaat een klein scheurtje in je eierstok(ken) waardoor er vocht en eiwitten je buikholte in lekt. Je bloed wordt stroperig en je buik zwelt op van het vocht. Niet echt een pretje. Ik heb het kunnen bestrijden door gemiddeld zo`n 5 liter water per dag te drinken, veel vette vis te eten  en complete bedrust.

Een dag na de punctie krijg je te horen of je de volgende dag terug mag komen voor een terugplaatsing van een embryo of misschien wel 2 embryo`s.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Zwanger

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je