Snap
  • Zwanger

De punctie

Voor alle vrouwen die in het traject IVF en ICSI zitten kom je op het punt dat je de punctie moet ondergaan. Nu zit er per ziekenhuis verschil in de verdoving maar voor de rest is de procedure hetzelfde.

Ik  zal mijn ervaring hier opschrijven. Mijn punctie heeft plaats gevonden in het UMCG.

Het is zover ik heb genoeg eicellen om voor de punctie te gaan.

Zaterdag ochtend moest ik mij nuchter melden bij de afdeling en mocht ik plaatsnemen in de wachtkamer.  Mijn man kreeg meteen een potje in zijn handen geduwd en hij mocht zich even gaan vermaken in een van de kleine kamertjes.

Na een tijdje kwam manlief weer terug. Bracht zijn potje inclusief donatie naar de balie en gaf het aan een laborant.

Even later werden wij opgehaald door een broeder en naar een kamer gebracht.

In de kamer werden we voorgesteld aan de arts die de punctie zou doen.  Vervolgens moest ik mij legitimeren zodat ze zeker wisten dat ze de goede persoon voor zich hadden.  Ik mocht mij in een kamertje uit gaan kleden en vervolgens mocht ik op de stoel gaan zitten. De stoel is te vergelijken met een stoel die ze gebruiken voor de inwendige echo. Eerst kreeg ik een soort morfine achtige substantie in gespoten en toen was het even wachten tot de verdoving ging werken.

Ik kwam in een soort roes maar was nog wel volledig bij. En toen begon de punctie.

Wat ze precies doen zal ik even kort uitleggen. Er wordt aan een lange buis een naald met een slangetje bevestigd. Met deze buis gaan ze via de vagina naar binnen, prikken vervolgens door de baarmoederwand heen om vervolgens de follikels waar de eicellen in zitten aan te prikken, om zo de eicellen eruit te zuigen

Ik ga niet liegen de punctie doet verdomd veel pijn. Je voelt elke prik die ze zetten. De een doet nog meer pijn dan de andere. Veel kun je er niet tegen doen. Het beste wat je kan doen is zo ontspannen mogelijk blijven. Vertrek geen spier daar onder span daar juist niets aan, anders is het echt een hel. Ik heb de punctie in een keer gedaan zonder een pauze er tussen, maar mocht je de pijn echt niet meer trekken dan moet je dat aan geven zodat je even een adempauze krijgt.

Na de punctie konden wij op een monitor heel goed zien hoe de laborant alle eicellen ging sorteren. Een prachtig gezicht om te zien.  Daar heb je het voor gedaan. Daar heb je al die hormonen voor gespoten en daar ben je die punctie voor ondergaan.

Na de prachtige beelden van mijn eicellen vond ik het tijd om weer mijn kleding aan te doen. Schrik niet als je opstaat kan je in eens heel veel bloed verliezen, je bent immers van onder lek geprikt.

Vervolgens komt er een tijd van herstel. Neem de tijd echt ga rustig aan doen je lichaam heeft een flinke optater te verwerken. Neem voldoende rust en drink veel water, anders kun je een overstimulatie krijgen.

Iets wat mij de eerste keer overkwam. Een overstimulatie houdt in dat je eierstokken het allemaal niet aan hebben gekund. Meestal komt dit ook deels door een te hoge dosering puregon. ( het middel wat er voor zorgt dat er zoveel eicellen gaan rijpen)Je Er ontstaat een klein scheurtje in je eierstok(ken) waardoor er vocht en eiwitten je buikholte in lekt. Je bloed wordt stroperig en je buik zwelt op van het vocht. Niet echt een pretje. Ik heb het kunnen bestrijden door gemiddeld zo`n 5 liter water per dag te drinken, veel vette vis te eten  en complete bedrust.

Een dag na de punctie krijg je te horen of je de volgende dag terug mag komen voor een terugplaatsing van een embryo of misschien wel 2 embryo`s.

11 jaar geleden

Alle eicellen zijn bevrucht met ingevroren zaad. daardoor gaat de kwaliteit wel iets van achteruit. Maar ja iets anders was er niet meer. mijn man heeft een keer een goede donatie gegeven de rest van de donaties was waardeloos.

11 jaar geleden

Dat waren zeker heel veel eicellen! Konden ze nog aangeven waarom er maar 1 embryo goed genoeg was? Het is inderdaad een rare gedachte dat we nog een kindje zouden kunnen krijgen die op dezelfde dag verwekt is als onze andere meiden. Ik wil hele graag nog een keer. Mijn man is niet helemaal zeker. Maar wat ook mee speelt is dat we nu een 3kamer appartement hebben en er dus echt geen ruimte voor een 3de kindje is......maar wat niet is kan nog komen. Ik heb inmiddels wel geleerd dat in sommige gevallen geduld echt beloond zal worden. Het zal ons alleen niet meer compleet maken als dat we al zijn. Ik ben tevreden met mijn meiden en ik zou het niet erg vinden als het zo blijf maar ik zou het oohh zo geweldig vinden als een derde kindje ons toch nog gegund is ;-)

11 jaar geleden

zo dat is niet fijn zeg dat heeft zeker erg lang geduurd. Bij de eerste punctie hebben ze bij mij 21 eicellen weg gehaald de tweede punctie waren het er 19. Gelukkig alleen de eerste keer een overstimulatie gehad. De tweede keer niet, maar ik ging er eigenlijk van uit dat de tweede poging geen zin had. De eerste keer hadden wij 1 top embryo en dat ging mis. De tweede punctie helemaal geen top embryo maar een redelijk goede en die pakte wel. Ongelooflijk maar waar. Helaas hebben wij geen cryo`s uit beide puncties kwam uiteindelijk maar een goede embryo de rest was allemaal mislukt. En wat je zegt klopt als een bus. De punctie is een hel maar als je het hebt gedaan is het dubbel en dwars het waard geweest want je bent weer een stapje dichterbij die o zo gewenste zwangerschap. Meid wat fijn dat het bij jullie de eerste keer direct gelukt is en dat je nog 6 cryo`s hebt liggen. Denken jullie er nog over na om nog weer een keertje te gaan voor een kleintje?? Lijkt me zo apart want zo`n cryo is wel een van de 8 ling waarvan je er nu al twee hebt.

11 jaar geleden

Je hebt het heel mooi verwoord! Mijn complimenten...echt ik kan niet zo positief schrijven over mijn punctie. Helaas had ik er een die echt nergens in de boeken te vinden was en zelfs in het IVF centrum van het VUmc zeiden ze dit nog niet zo heftig te hebben mee gemaakt. Mijn punctie duurde 40min en dan heb ik het alleen over het aanprikken van de eicellen. Ze kregen het gewoon niet voor elkaar. Ik zal geen details bespreken omdat het niet prettig is om te lezen. Ik pleit er wel voor dat ze het hier in Nederland ook onder betere verdoving moeten gaan doen. Bij mij werkte de verdoving niet omdat ze mij een tegen injectie moesten geven. Ik bleek allergisch te zijn en ging overgeven ervan. Omdat dit niet wenselijk is tijdens de punctie hebben ze een tegen injectie gegeven. Toen was het overgeven wel na 10min over maar de punctie moest nog beginnen.... Verder had ik op rechts 10 eicellen en op links 7 en dat betekende dat ik op link op overstimulatie zat. Dit is geen pretje en ik moest dus ook heel veel drinken. Doordat ik zwanger was (joepie!) werd de overstimulatie veel erger en ze hebben op het punt gestaan om me op te nemen. Na 4wkn (ik was toen 8wkn zwanger) slonk mijn eierstok eindelijk en ging de pijn ook beter worden. Het extreem positieve aan ons verhaal is dat ik wel enorm heb moeten lijden voor de IVF maar ik heb 2 kindjes gekregen van deze behandeling en we hebben nog 6 cryotjes over die liggen te wachten op een TP :D Wij hebben echt een mega goede eerste, en enige IVF poging gedaan en ik weet door de ervaringen van anderen dat dit echt uitzonderlijk is. Dus als ik nu terug kijk naar mijn punctie wat het de pijn meer als waard! Met de wetenschap die ik nu heb en de ervaring van de punctie zou ik het zo weer doen. Ik wil dus wel meegeven aan alle stellen die in dit traject zitten.......die punctie is 15min van de totale behandeling en ondanks dat het een nare 15min is ze zijn elke minuut waard als je weet dat dit de kans op een kindje zo dicht bij brengt!