Snap
  • Zwanger

De ligging van je baby

Veel zwangere vrouwen maken zich zorgen om de ligging van hun baby, maar dat is meestal niet nodig.

Natuurlijk ben je als zwangere vrouw volop bezig met de aankomende bevalling, waardoor je ook kunt gaan piekeren over de ligging van de baby. Meestal is dat niet nodig, want pas met 30 weken zwangerschap kan door de verloskundige de werkelijke positie worden bepaald. Tot die tijd is het verschil tussen het hoofdje en de billetjes van de baby niet goed te voelen.

Tot welke zwangerschapsweek kan de ligging van de baby nog veranderen?

De ligging van de baby kan nog veranderen tot ongeveer week 36. Wanneer je baby met 30 weken dus nog in stuitligging ligt ( met zijn hoofdje naar boven ) is er nog voldoende tijd om dit te veranderen.

Mijn baby ligt met 30 weken in stuitligging-wat nu?

Ongeveer 2 tot 3 procent van de baby`s ligt in stuitligging. Wanneer je baby met 30 weken zwangerschap in stuitligging ligt, wordt er meestal eerst een echo gemaakt om dit met zekerheid te kunnen bevestigingen. Daarna worden opties besproken om de baby eventueel nog te laten draaien naar de juiste ligging.

Welke mogelijkheden zijn er om de ligging van de baby te veranderen?

De verloskundige of gynaecoloog kan de baby draaien. Dit wordt ook wel versie genoemd. Deze methode lukt in 40 tot 50 % van de gevallen.

Daarnaast heb je ook nog Moxatherapie. Dit is een acupunctuurbehandeling die start met 30 weken ( of daarvoor ) en waardoor 50 tot 75 % van de baby`s uiteindelijk nog in de juiste ligging terecht komt.

Natuurlijke bevalling of keizersnee?

Wanneer je baby niet in de juiste ligging ligt aan het eind van de bevalling, mag je niet thuis bevallen in verband met eventuele complicaties. Dit wil overigens niet zeggen dat je een keizersnee krijgt, maar die keuze ligt meestal wel bij jou als zwangere. Zet altijd de voor-en nadelen op een rijtje voor je een beslissing maakt.

Lag / ligt jouw baby in de goede ligging of in stuitligging? Reageer ook!

9 jaar geleden

Gelukkig maar!

9 jaar geleden

De ligging van mijn baby moest toen inderdaad worden veranderd en het was ook gelukt. Dus ik heb eigenlijk nooit echt meegemaakt dat het niet lukte.