{{ message.message }}
{{ button.text }}

De andere kant van "baas in eigen buik".

Afbeelding blog 'De andere kant van "baas in eigen buik".' Achtergrond blur afbeelding

Deze week is het "de week van het leven". Een week waarin er extra aandacht wordt gevraagd voor betere hulp aan vrouwen die onbedoeld zwanger zijn geraakt en voor hun ongeboren kindje. Een week waarin ik merk dat de "abortusdiscussie" weer flink oplaait. 

Ik wil in deze blog de discussie van "voor" of "tegen" abortus eens buiten beschouwing laten. Ik wil namelijk de leus "baas in eigen buik" eens bespreken. Deze leus wordt vaak gekoppeld aan de groep die voor abortus is. Maar weet je? Ik geloof dat de tegenstanders van abortus het op hun manier ook eens zijn met deze leus. 

Wat ik zelf veel voorbij zie komen, is dat de de leus "baas in eigen buik" gebruikt wordt om uit te drukken dat vrouwen het recht moeten hebben om abortus te laten plegen. Oftewel: je bent baas in eigen buik wanneer je de mogelijkheid tot abortus hebt. Maar weet je... Ik geloof niet dat elke vrouw die abortus heeft laten plegen zich zo'n "baas in eigen buik" voelt. Ik denk echt dat we sterk onderschatten hoeveel vrouwen zich door hun sociale omgeving en persoonlijke omstandigheden gedwongen voelen om abortus te laten plegen. 

Deze ochtend las ik een artikel over het nieuwe verkiezingsprogramma van de SGP. In dit programma staat vermeld dat er vanuit deze partij respect is voor zogenoemde "wakers" bij abortusklinieken. En pfoe... wat zag ik op instagram vervelende reacties voorbij komen. En weer werd er keihard gesmeten met die leus "baas in eigen buik!". Maar staan we met elkaar wel eens stil over wat baas in eigen buik zijn dan echt betekent? Betekent baas in eigen buik dan ook niet dat je ervoor moet kunnen kiezen om je kindje te houden? Ik heb aardig wat getuigenissen van vrouwen gehoord die spijt hebben van hun abortus of vrouwen die ontzettend blij waren dat de wakers bij de abortusklinieken hulp aanboden. Hulp om het kindje te kunnen houden. Veel vrouwen voelen zich door sociale druk, financiële problemen of andere omstandigheden gedwongen om de zwangerschap af te laten breken. Veel vrouwen weten niet dat er hulp voor hun en hun ongeboren kindje is. En dat is het doel van de wakers: vrouwen vertellen dat ze een keus hebben - dat ze baas in hun eigen buik zijn! En dat maakt dat ik respect heb voor de vrouwen die tijd vrij maken om zo'n waker te zijn.

Dus voor alle vrouwen die zich door wat of wie dan ook gedwongen voelen tot abortus: ook jij bent baas in je eigen buik! Er is hulp. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je