Snap
  • Zwanger

De 20 weken echo, wat kun je verwachten?

Eindelijk de 20 weken echo gehad. Het leek wel een eeuwigheid te duren! Wat kun je verwachten tijdens zo'n echo?

Eindelijk was daar de 20 weken echo. Als je niet medisch bent, moet je soms best lang wachten op de volgende echo. En voor mijn gevoel duurde het eeuwen! Het is toch altijd fijn als je weer even mag gluren naar je kindje. Toch is deze echo een serieuze aangelegenheid. Ze meten het kindje helemaal door om te kijken of het goed groeit, ze kijken naar het hartje, nieren, stand van de handjes en voetjes, ruggengraat en nog veel meer. Ze checken bijvoorbeeld ook of de placenta niet voor de uitgang ligt, omdat dan al meteen gekozen wordt voor een keizersnede. Dus verheug je niet teveel, er blijft altijd een mogelijkheid dat er wel een afwijking te zien is.

Bij mij was dit gelukkig niet het geval. Alles was goed. Ik had haar van de week alweer even voelen bewegen in mijn buik, en het blijkt inderdaad te kloppen: tijdens de echo was ze erg bewegelijk, een pittig dametje :) 
Verder zitten alle vingertjes en teentjes eraan, en groeit ze goed. Wat een fijn idee dat ze het blijkbaar goed heeft daar.
Ik kan me goed voorstellen dat je je al een slechte moeder kan voelen als het blijkt dat je kindje niet goed groeit. Terwijl je daar niet altijd de controle over hebt.  

Wat ik ook niet wist, maar waar je wel een vrije keuze in hebt, is de optie om de 20 weken echo te laten doen in het ziekenhuis.
Ook als je niet medisch bent mag je deze echo laten doen in het ziekenhuis. Ik heb hier niet voor gekozen omdat bij de verloskundige praktijk professionele mensen werken die weten wat ze doen. Dus doe gewoon waar je je goed bij voelt.

Ik ga in ieder geval met een gerust gevoel weer verder genieten van mijn zwangerschap.
De volgende fase wordt het kamertje een nieuw verfje geven en inrichten. 

Ik ben benieuwd hoe jullie de 20 weken echo hebben ervaren.
Je kunt een berichtje achterlaten onder deze blog.

8 jaar geleden

Ik vond het ook spannend! Wij wisten nog of het er jongen of meisje was. Dus extra spannend! Bij ons was gelukkig ook alles goed! Elke echo is spannend maar de 20 weken echo is toch net iets spannender!

8 jaar geleden

Top dat alles goed was! Hier moesten we wel naaar het ziekenhuis voor die echo. De verloskundige bij ons doet dit niet zelf. Ik vond het wel heel mooi. We hebben de foto's meegekregen en het op dvd laten zetten. Daar moest je wel een beetje voor bij betalen, maar het is elke cent waard :) Ook mochten we daarna nog sokjes uitzoeken. Dat was dus gelijk ons allereerste 'kadootje' voor ons zoontje in de buik. :)