{{ message.message }}
{{ button.text }}

Blog 89: Bekkenpijn is écht niet fijn!

Deze tweede zwangerschap heb ik een probleem waarvan ik bij mijn eerste zwangerschap geen last heb gehad: bekkenpijn! Wat een ellende..

Afbeelding blog 'Blog 89: Bekkenpijn is écht niet fijn!'

Oké, toen ik tijdens mijn eerste zwangerschap op een gegeven moment een weekendje weg ging met mijn man naar Centerparcs De Kempervennen, toen heb ik echt wel een goede week bekkenpijn gehad. Een vreemd bed, veel gewandeld en activiteiten gedaan die ik anders niet doe (bowlen, boogschieten, zwemmen), helpen natuurlijk niet mee als je zo rond de (toen) 18 weken zwanger bent. Gek genoeg ging de pijn langzaamaan weer weg, toen we eenmaal thuis waren en ik wat meer rust nam.
Daarna heb ik er de hele zwangerschap geen last meer van gehad (gelukkig!). En dit terwijl ik 20 kilo aankwam gedurende deze zwangerschap van 40 weken + 5 dagen. 

Inmiddels ben ik 28 weken + 3 dagen zwanger en ben ik 5,5 kilo aangekomen. Al wekenlang heb ik bekkenpijn en slaap ik dus met een kussen tussen mijn benen. Wat eerst als een zeurend pijntje in mijn onderrug begon, straalt nu uit naar mijn benen en belemmert me in alles wat ik wil ondernemen. Vanmorgen heb ik even de stofzuiger door de woonkamer heen gehaald en mijn zoons speelgoed opgeruimd. Verder heb ik eigenlijk vrij weinig gedaan. Maar dit was alweer genoeg om een enorme pijn in mijn bekken te veroorzaken. Mijn hemel wat kan dat zeer doen!!

Daar zit je dan: alléén thuis met een kleine van 29 maanden. Een kleine die ook wil knuffelen, op schoot wil en zijn aandacht opeist. Een kleine die ook af en toe door Mama getild wil of moet worden (lees: bv bij een luier verschonen). 
Het doet me veel verdriet dat ik dit af en toe niet kan van de pijn. Hij is de laatste weken al enorm veel zelfstandiger geworden, mede doordat ik bepaalde dingen gewoonweg niet meer kan. Gelukkig is onze zoon enorm van het 'zelf doen'. Maar toch... 

Ik loop al jaren bij de fysiotherapeute voor rug- en schouderklachten die natuurlijk ook meteen mijn bekken begon te behandelen, zodra ik hier last van kreeg. Ook kreeg ik meteen enkele oefeningen ter verlichting van mijn bekken mee. 
Zij raadde me weken geleden al (toen de pijn steeds erger begon te worden) een bekkenband aan voor de piekmomenten: werken, dagje weg, tillen of huishouden doen. 
Helaas ben ik erg eigenwijs en had ik nog steeds de stille hoop dat de pijn, net zoals bij mijn 1e zwangerschap, vanzelf wel weer zou verdwijnen door wat meer rust te nemen. Ook was/ben ik enorm bang dat ik mijn bekken alleen maar meer schade toe doe (verslappen van spieren) door het dragen van een bekkenband. 

Inmiddels ben ik er al wel achter dat deze pijn niet zomaar meer verdwijnt. Sterker nog: hij is nu zo erg aanwezig dat ik niet meer kan slapen 's nachts, omdat ik geen fijne houding meer kan vinden. De intimiteit tussen mijn man en mij is zo goed als verdwenen, allemaal vanwege de pijn. 
Ik ben dan ook nu eindelijk zover dat ik toch maar besloten heb een bekkenband aan te schaffen. Na wat rondvragen bij andere mama's en natuurlijk in overleg met mijn fysiotherapeute heb ik besloten te gaan voor de: Thuasne bekkenband - bekkenbrace - zwangerschapsband. 
Uiteraard zal ik hem, net zoals mij is aangeraden, alleen voor de piekmomenten gebruiken. 

Ik heb hem vandaag besteld via podobrace.nl en nog geen 5 minuten na het doen van mijn bestelling kreeg ik al een bericht dat mijn pakket is verzonden. Hopelijk heb ik hem morgen al in huis, zodat ik hem meteen uit kan proberen dit weekend. 
Daarnaast heb ik voor vanavond weer een afspraak staan met mijn fysiotherapeut, hopelijk kan zij de ergste pijn weer een beetje wegnemen.

Als ik wat ervaring heb opgedaan met deze bekkenband, dan zal ik in deze blog een update plaatsen. Wellicht help ik daar ook andere mama's-to-be met bekkenpijn mee.

To be continued.. ;)

Update 23 mei 2016:
Sinds afgelopen zaterdag heb ik de bekkenband in huis. Ik ben hem meteen gaan dragen (ondanks dat het op dat moment geen piekmoment was). Dit kwam omdat ik toch nog wel veel pijn had na mijn fysio behandeling de avond ervoor. Ook gisteren heb ik hem heel kort om gehad (tijdens een babyshower van een vriendin). En vandaag heb ik hem mee naar het werk. 

De band zit over het algemeen prettig, het geeft voldoende steun en schuift niet weg. Ook niet als ik even ga zitten. 
Wel merk ik dat wanneer ik ga zitten, de baby dit niet echt prettig vindt en dus gaat schoppen. 
Ik gebruik de bekkenband nu dus alleen bij het staan of wandelen. 
Vooral het staan houd ik met bekkenband om iets langer vol dan ik eerst deed, dus daar zie ik zeker al een kleine verbetering.

Afgelopen nacht heb ik ook iets beter geslapen dan anders, maar dat kan misschien puur toeval zijn.
Vanavond weer een fysio behandeling en de rest van de week blijf ik de bekkenband gebruiken bij piekmomenten. 
Die komen er deze week vast genoeg, aangezien ik 4 dagen moet werken (in plaats van 3) en ook nog genoeg achter onze peuter aan moet rennen.. ;) 
Ik houd jullie op de hoogte! 

Update 30 mei 2016:
Inmiddels weer wat verder in het proces. Momenteel 2x fysiotherapie in de week en ik gebruik de bekkenband op piekmomenten, dit geeft me voornamelijk 's nachts veel verlichting. Helaas is de pijn nog niet helemaal over, maar het is al wel stukken beter! Ik slaap tenminste weer gewoon. 
Ik ben dus erg blij. Zo houd ik het nog wel een paar weken uit tot mijn uitgerekende datum... ;)

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Zwanger, #Gezond

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je