{{ message.message }}
{{ button.text }}

Blog 83: OGTT (Suikertest)

Mensen zeggen soms hele kwetsende / rare dingen. Één uitspraak tijdens de zwangerschap van mijn oudste zoon is me altijd bijgebleven...

Afbeelding blog 'Blog 83: OGTT (Suikertest)'

Mijn hele leven lang heb ik al een hoog BMI. Dus toen ik ongeveer 25 weken zwanger was van onze eerste, moest ik een OGTT (suikertest) laten doen. Deze was echter iets anders dan de standaardtest, omdat ik vlak voor mijn zwangerschap al eens zo'n test had gedaan. Daarom hoefde ik toen niet in het ziekenhuis langs te komen voor zo'n suikerdrankje, maar mocht ik gewoon bij ons plaatselijke bloedprikpunt laten prikken en tussentijds 'gewoon' eten, om na zo'n 2 uur weer te prikken.

Één van mijn collega's zei destijds, toen ik bijna met verlof mocht: "Ik had niet verwacht dat je nu nog zou werken. Toen je aankondigde dat je zwanger was, zei ik al tegen je baas 'Let op, ze moet straks stoppen met werken omdat ze suiker heeft'."
Deze opmerking vond ik absoluut ongepast en enorm kwetsend. Hoe haalde deze collega het in haar hoofd zo te oordelen?
Jullie snappen misschien wel dat ik nooit meer een 'goede' band heb gehad met deze collega. Nog steeds ben ik erg op mijn hoede bij haar in de buurt.

Vandaag was het zover en moest ik voor mijn tweede (huidige) zwangerschap de OGTT laten doen. 
Vanmorgen om 8.00 uur moest ik me (dit keer wel) melden in het ziekenhuis. Mijn waarde werd bepaald in nuchtere toestand: 5,2. Deze moest onder de 5,5 blijven en was dus keurig.

Daarna kreeg ik het suikerdrankje. Het was niet zo vies als ik me kon herinneren, maar ik werd een half uur na inname van dit drankje toch wel enorm misselijk. Gelukkig had ik afleiding, er zat nog een zwangere dame in de wachtruimte waar ik mee zat te kletsen en ik had mijn E-reader mee.. Zo kwam ik de tijd wel door.
Mijn zoon was bij mijn moeder, zodat ik hem niet hoefde te vermaken. Het was namelijk al van tevoren aangekondigd dat dit onderzoek zo'n 2,5 uur zou duren.

Twee uur na het suikerdrankje werd mijn waarde weer bepaald. Dit keer was het wederom 5,2. Het moest nu onder de 7,0 blijven. Helemaal top dus!
Op dat moment moest ik weer even terugdenken aan de uitspraak van mijn collega. Ik kon het niet helpen te denken: 'Ha, in your face!' Al is dat natuurlijk ontzettend kinderachtig... 

Ik ben weer helemaal goed gekeurd en ga nu ontzettend genieten van mijn meivakantie. Helaas heeft mijn man maar 3 vrije dagen deze twee weken, maar ik ga wat leuke dingen doen met onze kleine man.. <3

Tags: #Zwanger, #Gezond

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je