{{ message.message }}
{{ button.text }}

Blog #42, burnout, retraite en meditatie

Oktober 2016 – Twee maanden geleden schreef ik mijn laatste blog. Het zijn twee heftige maanden geweest…

Afbeelding blog 'Blog #42, burnout, retraite en meditatie'

En daar zit je dan thuis met weinig energie en heel veel gedachten. Wat moet ik eigenlijk met al die gedachten? Aan het begin van mijn burnout was ik mijzelf er vooral mee aan het gek maken. In mijn hoofd gingen mijn gedachten werkelijk 24/7 door en ik kon het niet stoppen. Als ik met al deze gedachten zo door zou gaan, dan word ik daar niet beter van en gaat dat beetje energie dat ik heb er aan op. Mijn psycholoog adviseerde mij om in retraite te gaan. Even uit mijn vertrouwde en veilige omgeving en vooral de confrontatie aan gaan met mijn gedachten. Ik ben erg goed in gedachten hebben over mijn emoties, maar ik heb de afgelopen jaren geweigerd om mijn emoties ook daadwerkelijk te voelen.

Ik ben half september naar een ashram op de Veluwe gegaan. Daar heb ik aan een ont-moetenweekend deelgenomen, waar teaching (groepstherapie), yoga, mindfulness en meditatie centraal stonden. Ook ging je mee in de dagelijkse gang van zaken op de ashram. Je kon deelnemen aan de vuurceremonie, mantra zingen en wat werk verzetten op de ashram (bijvoorbeeld in de moestuin werken). Tijdens het weekend heb ik mooie inzichten verkregen. Graag deel ik er twee met jullie. Hopelijk hebben jullie er ook iets aan :).

‘Je moet eerst zelf leven, voor je leven kan geven’

Tijdens de teachinguren zei de groepsleider dit tegen mij. Ik sta al twee jaar in de wachtstand tot het wonder van een kindje krijgen gaat gebeuren. Natuurlijk zijn we er heel hard voor aan het werk, maar dat is het enige waar mijn leven de afgelopen twee jaar om heeft gedraaid. Mijn leven is zoveel meer dan alleen deze wens en dat kan ik gebruiken om onze wens in vervulling te laten gaan.

‘Je gedachten zijn een zintuig’

Ik kan verdrinken in mijn gedachten. Alsof je voorover in een zwembad ligt en alleen maar gedachten ziet en niets anders. Ik heb mijzelf leren oprichten uit dat zwembad en mijn andere zintuigen leren gebruiken, leren voelen wat ik voel, ruik, hoor en zie in mijn lijf. Mijn oren staan ook niet altijd aan om elke prikkel op te vangen. Waarom moeten mijn gedachten dan wel altijd aan staan? Je moet je zintuigen inzetten op de momenten dat ze daarvoor zijn bedoeld, dus ook je gedachten.

Ik mediteer nu elke ochtend voordat mijn dag begint. De ene dag lukt het beter dan de andere dag, maar ik houd het wel vol. Oefening baart kunst :).

Liefs,

Maaike

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Zwanger

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je