{{ message.message }}
{{ button.text }}

Blog 28: Babynamen uitzoeken

Nu we weten dat we zwanger zijn van ons tweede wondertje, volgt er nog een leuk klusje: het uitzoeken van een naam!

Afbeelding blog 'Blog 28: Babynamen uitzoeken'

Naast het oefenen voor een kindje is er nog een leuk klusje dat komt kijken bij het mogen krijgen van een kindje: het uitzoeken van de naam. Een heel belangrijke klus, want jouw kindje zal zijn of haar hele leven deze naam bij zich mogen dragen. 

Laatst zag ik een artikel voorbij komen dat 1 op de 5 ouders later spijt heeft van de naam die zij hebben uitgezocht voor hun kleine. 'Hoe kan dat?', was het eerste wat ik dacht. Zo'n naam kies je toch met heel veel liefde, zorg en plezier uit?

Toen wij in 2013 in verwachting bleken te zijn van ons eerste kindje, heb ik overal gezocht naar de perfecte namen. Verschillende websites en naamboekjes passeerden de revue. Ik wilde perse een jongens- en een meisjesnaam hebben, nog voordat we zouden weten wat we mochten krijgen. We waren nog maar 7 weken zwanger en toen waren we er al helemaal uit! Gelukkig zitten mijn man en ik wat dat betreft redelijk op één lijn, wat het voor ons heel makkelijk maakten. 

Nu zijn we nog maar 5 weken + 2 dagen zwanger van ons tweede wondertje, maar ook nu hebben we al een jongens- en een meisjesnaam uitgezocht. Ook dit kindje zal een tweede en derde naam krijgen (net zoals onze zoon). En ook deze namen weten we al. 

Wanneer het een jongen wordt, wordt hij net als onze oudste in zijn tweede en derde naam vernoemd naar zijn beide opa's. Onze eerste zoon heeft de eerste namen van zijn opa's. Onze tweede zoon zou dan de tweede namen van de opa's krijgen. 
Mochten wij een dochter krijgen, dan wordt zij in haar tweede naam vernoemd naar mijn overgrootmoeder. En daarnaast krijgt zij (als derde naam) een naam die ik al lange tijd ontzettend mooi vindt, maar waarvan mijn man hem niet als eerste naam wil gebruiken. 

Over de eerste namen, van zowel een jongen als meisje, zijn we het inmiddels ook al helemaal eens! Als we een dochter mogen krijgen, krijgt zij de naam die we ook voor onze zoon in gedachten hadden. Sommige mensen noemen dit een 'recycle-naam' en zouden dit nooit willen. Wij vinden deze naam echter zo ontzettend mooi, dat we hier nog steeds samen voor de volle 100% achter staan.. 
Voor een jongen moesten we uiteraard wel een compleet nieuwe naam uitzoeken...

Het leuke van het nu al 'weten' van de namen, is dat je je kindje (binnenshuis) ook al zo kan noemen. In plaats van guppie, baby of moppie, noemen wij hem of haar nu al gewoon bij zijn/haar potentiële eerste naam. Dit maakt het ook minder verwarrend voor onze zoon. 

Ik weet namelijk nog toen mijn zus zwanger was van haar tweede kindje. Ze bleek een jongen te krijgen en mijn nichtje (toen 2,5 jaar oud) noemde hem 'Woezel'. Met als gevolg dat toen het kindje eenmaal geboren werd, ze hem nog steeds 'Woezel' noemde. Het heeft letterlijk 3 weken geduurd, voordat ze hem überhaupt bij zijn 'echte naam' wilde noemen. Dat wil ik voor onze zoon voorkomen, vooral omdat hij al wat achterloopt met praten..

Of we de namen ook al voor de geboorte aan onze familie en vrienden bekend maken, weet ik nog niet. Ik heb het idee dat mijn man dit niet wil. Dit terwijl ik het helemaal niet erg vindt. Er blijven immers nog genoeg verrassingen over voor ons en voor onze familie/vrienden, nadat ons kindje geboren wordt: haar, ogen, lengte, gewicht, lijkt hij op papa of mama? Daar hoeft de naam er, wat mij betreft, niet een van te zijn..

De enige reden dat er misschien nog een wijziging in naam plaats zou vinden, is als mijn jongste zusje in maart bevalt van haar zoon en de naam geeft die wij in gedachten hebben voor onze eventuele zoon. Maar mochten wij een dochter krijgen, dan is dat sowieso al niet eens aan de orde.. Daarnaast verwacht ik dat zij een hele andere smaak hebben qua namen, dus denk ik niet dat dit een reëel 'probleem' zal zijn.. 

Uiteraard is het nog erg vroeg om in dit stadium al zo met namen bezig te zijn. En als we de namen wel eerder bekend maken, dan zeker pas in het laatste trimester.. Maar vanaf het moment dat we wisten dat we voor een tweede kindje wilden gaan, vond ik het al leuk om weer te fantaseren over namen. Vandaar dat we er nu ook al zo snel uit zijn. 

Maar geloof me, mijn zwangerschap blijft voor de rest nog net zo spannend als voor andere aanstaande moeders en vaders. Ook ik blijf enorm nerveus of alles wel goed gaat daarbinnen.. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Zwanger

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je