{{ message.message }}
{{ button.text }}

Bloedverlies tijdens de zwangerschap

Bloedverlies tijdens de zwangerschap veroorzaakt veel ongerustheid en stress. Heb jij hier ook mee te maken gehad?

Afbeelding blog 'Bloedverlies tijdens de zwangerschap' Achtergrond blur afbeelding

Alhoewel het alweer een jaar of 8 geleden is, herinner ik me die ongerustheid en de stress nog precies. Ik heb het hier over bloedverlies tijdens de zwangerschap. Het begon bij mij toen ik een week of 6 zwanger was en om de paar dagen had ik wel wat bloedverlies. Aangezien ik er soms ook buikpijn bij had, wist ik het met vlagen bijna zeker: 'Ik zou een miskraam krijgen.' Ik kon het op zulke momenten ook niet laten om op internet te kijken, waardoor mijn ongerustheid alleen maar erger werd. Dat bloedverlies tijdens de zwangerschap niet altijd op een miskraam hoeft te duiden weet ik gelukkig inmiddels. Ik heb immers een gezond en vrolijk meisje van 7,5 jaar rondlopen. Maar hoe kan bloedverlies tijdens de zwangerschap dan wel ontstaan?

Bloedverlies tijdens de zwangerschap-Komt het vaak voor?

Licht bloedverlies tijdens de zwangerschap komt best vaak voor, namelijk bij ongeveer 20% van de zwangere vrouwen. De helft van deze groep krijgt uiteindelijk helaas een miskraam.

Wat moet je doen als je bloedverlies hebt tijdens je zwangerschap?

In het geval van bloedverlies tijdens de zwangerschap is het belangrijk om altijd de verloskundige te bellen. Je geeft dan de kleur, de samenstelling en de hoeveelheid bloed door. Behalve advies kan de verloskundige in de meeste gevallen ook even checken of alles goed is met de baby. Dit kan door middel van het beluisteren van het hartje of door het maken van een echo.

Oorzaken van bloedverlies tijdens de zwangerschap

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van bloedverlies tijdens de zwangerschap. Behalve op een miskraam kan het in zeldzame gevallen ook duiden op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Vooral wanneer je hoge koorts hebt met koude rillingen en hevig bloedverlies is dat meestal geen goed teken.

Toch is de oorzaak van lichte bloedingen tijdens de zwangerschap meestal redelijk onschuldig. Enkele oorzaken van vaginaal bloedverlies wanneer je zwanger bent:

-Een innestelingsbloeding 6 tot 10 dagen na de bevruchting

-Pseudo-menstruatie: ieder keer een beetje bloedverlies rond de tijd dat je voorheen ongesteld was

-Een beetje bloedverlies rond de placenta

-Na inwendig onderzoek of geslachtsgemeenschap

-Bij een infectie van de baarmoederhals

-Een gevoelige baarmoederhals door de extra bloedtoevoer

In heel veel gevallen is er echter sprake van lichte vaginale bloedingen met onbekende oorzaak.

Had / heb jij ook last van bloedverlies tijdens de zwangerschap? Reageer hier!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Zwanger, #Gezond

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je