Snap

Bloedverlies tijdens de zwangerschap

Bloedverlies tijdens de zwangerschap-komt het vaak voor?

Licht bloedverlies tijdens de zwangerschap komt best vaak voor, namelijk bij ongeveer 20% van de zwangere vrouwen. De helft van deze groep krijgt uiteindelijk helaas een miskraam.

Wat moet je doen als je bloedverlies hebt tijdens je zwangerschap?

In het geval van bloedverlies tijdens de zwangerschap is het belangrijk om altijd de verloskundige te bellen. Je geeft dan de kleur, de samenstelling en de hoeveelheid bloed door. Behalve advies kan de verloskundige in de meeste gevallen ook even checken of alles goed is met de baby. Dit kan door middel van het beluisteren van het hartje of door het maken van een echo.

Oorzaken van bloedverlies tijdens de zwangerschap

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van bloedverlies tijdens de zwangerschap. Behalve op een miskraam kan het in zeldzame gevallen ook duiden op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Vooral wanneer je hoge koorts hebt met koude rillingen en hevig bloedverlies is dat meestal geen goed teken.

Toch is de oorzaak van lichte bloedingen tijdens de zwangerschap meestal redelijk onschuldig. Enkele oorzaken van vaginaal bloedverlies wanneer je zwanger bent:

-Een innestelingsbloeding 6 tot 10 dagen na de bevruchting

-Pseudo-menstruatie: ieder keer een beetje bloedverlies rond de tijd dat je voorheen ongesteld was

-Een beetje bloedverlies rond de placenta

-Na inwendig onderzoek of geslachtsgemeenschap

-Bij een infectie van de baarmoederhals

-Een gevoelige baarmoederhals door de extra bloedtoevoer

In heel veel gevallen is er echter sprake van lichte vaginale bloedingen met onbekende oorzaak.

Had / heb jij ook last van bloedverlies tijdens de zwangerschap? Reageer hier!

9 jaar geleden

Enorm bloedverlies gehad bij 18+5 wkn. Bleek na zkh opname, vele echo's en MRI een hematoom te zijn vanwege een bloeding aan een extra Lobje aan de placenta. 50/50% kans dat er een te vroeggeboorte en evt verlies van kindje voor de 24 wkn. Gelukkig met heel veel rust en controles is alles goed gekomen. Dochter geboren met 39.5 wkn. Hele stressvolle periode geweest.

9 jaar geleden

Nooit geen last van gehad bij mijn zwangerschap, misschien een heeel klein beetje na de bevalling