Snap
  • Zwanger
  • #zwanger
  • #baby
  • #papa
  • #bevalling
  • geboorteplan

7 TIPS OM JE VROUW TE ONDERSTEUNEN TIJDENS DE BEVALLING

Handje vasthouden en washandjes aandragen. Dat is zo’n beetje wat de meeste mannen* doen tijdens de bevalling. Oh ja, en ook nog je machteloos voelen, toekijken hoe je vrouw zoveel pijn heeft en niet verder komen dan af en toe een slokje water aan haar aanbieden.

Vroeger mochten mannen niet eens aanwezig zijn tijdens de bevalling. Moesten ze op de gang wachten, hoorden ze hun vrouw schreeuwen, gevolgd door baby gehuil. Vervolgens kregen ze het in doeken gewikkelde wezentje in hun armen gedrukt. (Wie kent er geen film met deze scene erin :-D)

Gelukkig weten we inmiddels hoe belangrijk de bevalling en de periode erna is voor een veilige hechting. Niet alleen met de moeder, maar ook met de vader. Jullie hebben samen een kind gemaakt, jullie hebben ook samen een taak tijdens de bevalling. Het is niet dat alleen de moeder een kind krijgt, jullie worden samen een gezin.

Dus daarom 3 tips om je vrouw te ondersteunen tijdens de bevalling:

1. Wees er gewoon voor haar. Ga niet netflixen tijdens de weeën of appen op je mobiel. Maar ben er met je volledige aandacht bij. Coach je vrouw op een rustige manier door de weeën heen. Zeg tegen haar hoe goed ze het doet, hoe knap ze is, hoe je van haar houdt.

2. Dan is het ook wel fijn als je weet hóe je haar door de weeën heen coacht. Zorg dus dat je weet hoe je vrouw moet ademen. Heeft ze een cursus gevolgd? Vraag haar welke technieken ze daar geleerd heeft. 

3. Wees op de hoogte van een aantal ontspanningstechnieken. Ontspanning is ontzettend belangrijk voor een goed verloop van de bevalling. Met behulp van een aantal technieken kun je ervoor zorgen dat je vrouw die ontspanning behoudt. 

4. Lees haar gezicht. De kaakspieren en de bekkenbodemspieren zijn met elkaar verbonden. Spanning in de kaak betekent spanning in het bekken. Zodra je ziet dat ze haar gezicht en kaken aanspant kun je haar daarop attenderen. ‘Ontspan je gezicht, laat je kaken losjes hangen’.

5. Wanneer je vrouw in paniek raakt kun je haar met de ontspannings- en ademhalingstechnieken weer proberen rustig te krijgen.

6. Ken het geboorteplan door en door. Een geboorteplan is een mooie houvast voor jullie en voor de zorgverlener. In het geboorteplan beschrijven jullie op welke manier je jullie kind op de wereld wilt zetten. Soms zijn bepaalde routine handelingen helemaal niet nodig en verstoren ze het geboorteproces. Als jullie van tevoren hebben afgesproken dat je die controles liever niet wilt en het gebeurt toch dan kan jij als partner ervoor zorgen dat men zich aan het geboorteplan houdt.

7. Oefen met gesprekstechnieken. Soms is het moeilijk om als leek onderscheid te maken tussen een onnodige medische handeling of echte noodzaak. Er zijn bepaalde vragen die je aan je zorgverlener kunt stellen voordat ze overgaan tot een handeling. Zo hebben jullie niet het gevoel ‘overruled’ te worden door de zorgverlener en kun je langer blijven vasthouden aan het geboorteplan. Door het gesprek aan te gaan kun je erachter komen of iets een handeling is vanuit protocol of vanwege medische noodzaak.

Met deze tips zorg je ervoor dat het lichaam van je vrouw zoveel mogelijk zelf het werk kan doen, terwijl zij ontspannen blijft. Jij als partner kan daarin een sleutelrol spelen.

* In dit artikel heb ik het over ‘de man/vader’ maar hier kan net zo goed elke andere partner of aanwezige tijdens de bevalling gelezen worden.