Snap
  • Zwanger
  • bevallen
  • Bevalling
  • geboorte

6x dit kan óók nog gebeuren tijdens een bevalling

Weeën, pijn, een ruggenprik, die termen kent iedereen die moet gaan bevallen wel. Maar er is méér. De meesten zijn onschadelijk, terwijl andere soms meer dringende zorg nodig hebben. We delen zes dingen waarvan je niet wist dat ze bij een bevalling konden gebeuren...

1. Onbedoelde stoelgang

Tijdens het bevallen worden de zelfde spieren gebruikt als tijdens het poepen. Het gebeurt dus vaak dat een vrouw tijdens de bevalling per ongeluk poept! Dit is heel normaal. Het betekent eigenlijk dat de juiste spieren worden gebruikt om de baby eruit te duwen.

2. Misselijkheid en braken

Misselijkheid en braken kunnen ook voorkomen tijdens de bevalling, vooral tijdens de actieve fase van de bevalling en wanneer je je baby eruit duwt. Wanneer vrouwen een ruggenprik krijgen, kunnen zij bloeddrukdaling hebben die kan leiden tot braken.

"Wanneer vrouwen een ruggenprik krijgen, kunnen ze een bloeddrukdaling hebben die kan leiden tot braken," zegt Sherry Ross, gezondheidsexpert voor vrouwen in het Providence Saint John's gezondheidscentrum in Santa Monica, Californië.

3. Een ellenlange bevalling

De eerste fase van de bevalling bestaat uit de latente fase (het verstrijken van de baarmoederhals, oftewel de eerste weeën), de actieve fase (ontsluitingsweeën) en uitdrijvingsfase. Maar soms verlopen deze fasen niet zo snel als zou moeten. Een langdurige latente fase houdt in dat de bevalling meer dan 20 uur duurt bij vrouwen die voor het eerst moeder worden en meer dan 14 als je al een keer eerder bent bevallen, zegt dr. Landry. "Een langdurige latente bevalling kan vermoeiend en frustrerend zijn voor de aanstaande moeder, maar het leidt zelden tot complicaties en zou geen indicatie moeten zijn voor keizersnede", zegt ze. Als de baarmoederhals langzaam inkort (verstrijkt), probeer dan geduldig te blijven en te ontspannen. Slaap, maak een wandeling of geniet van een warm bad. Zodra je zes centimeter ontsluiting hebt, ben je officieel in de actieve fase beland. Vanaf dan kan het wel problematisch worden als de baarmoederhals niet snel genoeg verstrijkt. Dan kan een keizersnede worden aanbevolen om complicaties te voorkomen, "aldus Dr. Landry.

3. Te snelle bevalling

Meestal hoor je verhalen over eindeloos lange bevallingen, maar wist je dat je ook te snel kunt bevallen? Een snelle bevalling, ook wel steile bevalling genoemd, noem je zo wanneer de baby minder dan drie uur na het begin van de weeën komt. De meeste nieuwe moeders zien snelle bevalling misschien als positief, maar er zijn een aantal zorgen als een snelle bevalling plaatsvindt. De grootste zorg is het gebrek aan tijd om het ziekenhuis te bereiken om pijnstillers te krijgen, in een steriele omgeving te bevallen en in aanwezigheid van artsen te zijn.

4. Uitscheuren

Het is vrij gebruikelijk dat het perineum, het gebied tussen de vagina en anus, scheurt tijdens de bevalling als de vaginale opening niet breed genoeg is. Ouch!

In sommige gevallen moet de arts een episiotomie uitvoeren, dat is een chirurgische incisie is om de vaginale opening te vergroten. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan als de schouder van de baby vastzit achter het bekken.

5. Naweeën

Als je baby eenmaal op de wereld is, denk je misschien dat het voorbij is, maar dat is niet helemaal het geval. "Het is normaal dat je weeën houdt na de bevalling omdat je lichaam de placenta uit de baarmoeder moet verdrijven. De weeën zijn nodig om de bloedingen na de bevalling te verminderen", zegt dr. Landry. De aflevering van de placenta gebeurt vaak binnen de eerste 30 minuten na de bevalling, omdat de placenta zich van de baarmoederwand scheidt en met weeën wordt uitgeduwd.

Bron: Parents

4 jaar geleden

Geen na wee gehad gelukkig. Wel idd overgeven ? wist ook niet dat dat erbij hoorde. Verder een heftige bevalling met uiteindelijk mijn zoontje. O ja en ben geknipt en niet zo’n beetje ook!!! Haha maar daar ben ik allemaal niet mee bezig geweest. Nadat de hartslag van mijn zoontje weg viel maakte t me echt niet meer uit hoe wat en waar! Maar inderdaad over sommige dingen zouden we meer moeten praten! Je kunt nooit goed genoeg voorbereid zijn!