{{ message.message }}
{{ button.text }}

De “met-een-hand”-regel

Het leven van kersverse ouders zou zo makkelijk kunnen zijn. Nou ja, het zou makkelijker kunnen zijn als je als zwangere alles wist wat alleen moeders uit ervaring al weten.

Afbeelding blog 'De “met-een-hand”-regel'

Als je geen kinderen hebt, kijk je op een bepaalde manier naar de spullen die je koopt. Staat het  mooi in de kamer? Is het niet te zwaar om elke dag in je handtas te stoppen? Is het logisch te bedienen? Is het eenvoudig te gebruiken? En het werkt altijd. Als een zwangere kijk je nog steeds met dezelfde ogen naar al je aankopen. Je kiest wat je leuk en praktisch vindt vanuit je eigen  ervaringen (zonder kinderen). Zelfs als je iemand met kinderen om een advies vraagt, volg je vaak toch je eigen gevoel en koop je dingen soms tegen die adviezen in. Hoe ik dit weet? Omdat ik zag het gebeuren bij mij, bij mijn vriendinnen, schoonzus, en vrouwelijke collega’s. Waarom is het een probleem kan je je afvragen. Het is geen probleem op zich, het is een beetje onhandig als het paaltje bij puntje komt en je moet met de spullen gaan werken. Waarom? Omdat je op eens een moeder bent en je begrip van “praktisch” verandert op een drastisch manier. Ik besefte me laatst dat ik nu heel anders naar baby- en dreumes spullen kijk. Ik kijk met de ogen van een moeder. Wat houdt dat in? Het is nog steeds hetzelfde rijtje aan dingen die ik belangrijk vindt met één toevoeging. Bij elk product vraag ik me af: kan ik het met één hand gebruiken zonder acrobatische capriolen uit te moeten halen? Ja, dat noem ik de “met-één-hand”-regel want een moeder heeft meestal maar één hand vrij om iets te doen.

Wat moet aan deze regel voldoen en waarom precies? Ik zou zeggen alles! Maar hier mijn top 5 van de meest belangrijke dingen die absoluut aan de “met-één-hand”-regel moet voldoen:

1) babydoekjes doos - Stel je gaat je baby verschonen. Je legt je baby op een commode op een aankleed kussen. Wat doe je dan? Je moet een luier pakken, doekjes uit een doosje uithalen en misschien zelfs nog zinkzalf of aardappelmeel. Hoe doe je dat? Met één hand, want de andere hand is op je baby. Het is super irritant als er net te weinig doekjes in het doosje zitten en je moet echt vechten om de rest eruit te trekken. Een paar dagen geleden moest ik zo hard met onze doos zwaaien dat deze uiteindelijk op de vloer in drie stukken uiteenviel...

2) lades of deurtjes in een commode - Dezelfde setting als boven maar je ontdekt dat het niet alleen een luierwisseling wordt maar ook volledig uitkleden en aankleden omdat je aller liefste schat heeft zich tot zijn oksels heeft volgepoept. Wat doe je? Je moet hem eerst schoonmaken van de wat grove stukken, de vieze luier weghalen, de vieze kleding uittrekken en je baby wassen of met doekjes schoonmaken. Geen baby vindt aan- en uitkleden leuk en ze proberen er altijd tegen te vechten. Dus tegen de tijd dat je klaar bent om te beginnen met uitzoeken van de nieuwe kleding is hij meestal best gefrustreerd. En dan moet je nog je commode open doen en kleertjes uitzoeken. Natuurlijk met één hand want je baby kan elke moment het gevecht weer aangaan.

3) traphekje - op een bepaald moment begint je baby te kruipen en later nog lopen. Dan wil je delen van je huis voor hem afschermen, bijvoorbeeld de trap of keuken ingang. Dat doe je meestal met een traphekje. Deze hebben altijd een ingewikkeld opening systeem zodat je baby, dreumes of peuter ze niet zo maar kunnen openen (Traphekjes schijnen ook te werken voor sommige oma’s en opa’s heb ik gehoord). Maar dit voordeel is direct een nadeel als je met je baby in je armen een traphekje wil passeren. Je hebt dus maar één hand om dit ding open te maken. Het liefst vóór je baby gaat dingen ondernemen.

4) besturing van je kinderwagen - Je gaat samen met je baby boodschappen doen. Hij is misschien nog te klein om zelf te zitten dus je moet met de kinderwagen naar de supermarkt of een winkel. Een mandje in de ene hand en je kinderwagen in de andere. Het is dus ontzettend belangrijk dat de besturing van je kinderwagen makkelijk met een hand gaat. Er zijn honderden andere situaties waar je maar één hand vrij heb om je kinderwagen te besturen. Hier nog maar paar voorbeelden van wat je met je tweede hand kan doen als je je kinderwagen met maar één hand hoeft te besturen: boodschappentassen dragen, met je fiets lopen, je andere kind bij de hand nemen, je partner bij de hand nemen, je hond op een lijn leiden, een deur open of dicht doen, bellen, je neus schoonmaken ;)

5) luiertas - een baby product dat absoluut aan de “met-één-hand”-regel moet voldoen! Waarom? Je neemt een luiertas mee als je onderweg gaat. Als je onderweg gaat, weet je nooit wat ga je in de luier vinden, wanneer je het gaat vinden en waar je je baby gaat verschonen. Uit eigen ervaring heb ik het volgende geleerd: verwacht het onverwachte. Heeft je baby al drie keer vandaag gepoept? Het is bijna zeker dat hij onderweg nog een keer gaat poepen. Hij zal het altijd doen op een moment dat het het slechtst uitkomt en je moet hem dan verschonen op een plek die daarvoor totaal niet bedoeld is. Onze eigen baby moesten wij verschonen op een ijs salontafel, de achterbank van de auto of een stoffig nieuwbouwhuis zonder water. Dit gebeurt gewoon! Je moet dus alles uit je luiertas met één hand kunnen pakken, klaarleggen en vervolgens weer terugdoen. Succes als je trendy knopjes hebt of moeilijke ritsen.

Heb je problemen om de juiste spullen te vinden die aan deze regel voldoen? Kijk dan eens op deCommode.nl, hier hebben we een zo compleet mogelijke selectie van billendoekjesdozen,  commodes en luiertassen van meerdere webwinkels.

Dit is mijn lijst en mijn eigen regel. Misschien dat andere moeders een andere lijst hebben. Hebben jullie nog andere regels die een aanstaande moeder zou kunnen gebruiken als een leidraad bij aankopen? Laat het ons weten in de comments!

Fotocredit: mrsflinger via Flickr.com

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je