{{ message.message }}
{{ button.text }}

19 weken zwanger en pijn aan de ribben?

Pijn aan de ribben bij 19 weken zwangerschap: is dat normaal? Hoe kom je eraan en beter nog: hoe kom je er vanaf?

Afbeelding blog '19 weken zwanger en pijn aan de ribben?'

In mijn 19e week werd ik op een nacht wakker met een stekende pijn in mijn borstkas. Ik schrok hier behoorlijk van omdat ik niet wist waar het vandaan kwam. In eerste instantie dacht ik dat het mijn hart was. Maar al gauw merkte ik dat met mijn hartslag niets mis was. Ik had geen benauwd gevoel en verder geen rare klachten als tintelingen of duizelingen. Dus nadat ik even een tijdje rechtop in bed had gezeten, was ik van moeheid weer in slaap gevallen. 
Omdat het best een beangstigend gevoel was, heb ik de volgende ochtend toch maar even de verloskundige gebeld. Zij zei dat het niet de baby kon zijn die aan het schoppen was gezien het vroege stadium waar ik nog in zat, maar dat de klachten wel vaker voorkwamen door de weekmakers. Alles in je lijf is zich aan het voorbereiden om de baby in je buik de ruimte te geven straks. 

Enigszins gerust ging ik naar mijn werk die dag. Maar het beangstigende gevoel bleef. Ik ging allerlei scenario's bedenken. Wat als ik een beginnende longontsteking had? Misschien was mijn bloeddruk wel skyhigh geworden? Ik las van alles op internet over mogelijke oorzaken en werd alleen maar meer bang. Normaliter was ik ermee doorgelopen maar ik kon toch ook geen risico nemen met zo'n kleintje in mijn buik. Nu ging het niet alleen om mij.

Toen toch maar even contact opgenomen met de huisarts, en ze had gelukkig diezelfde dag nog een plekje vrij in haar agenda.
Na wat testjes en wat vragen bleek het antwoord mee te vallen. Het was niets ernstigs, maar 'gewoon' pijn in de spieren tussen de ribben. Oorzaak nummer 1: weekmakers. Ook had ik waarschijnlijk door dat beangstigende gevoel een soort van hyperventilatie ontwikkeld, waardoor de druk op mijn ribben heviger werd. Ze adviseerde paracetamol te nemen voor het slapengaan zodat ik gewoon mijn nachtrust zou krijgen, en daarnaast bijvoorbeeld naar yoga te gaan om meer controle te krijgen over mijn ademhaling. Dus ik zal nog wel even last houden van de ribpijn, maar ik heb me erbij neergelegd; het hoort er blijkbaar bij.

Een fijne conclusie die ik hier wel uithaal: niet meteen gaan googlen.
Zo geven symptomen niet altijd de juiste uitkomst.
Je kunt vaak beter advies vragen aan je verloskundige of huisarts.

En nog een fijne conclusie: ontspannen, ontspannen, ontspannen.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Zwanger, #Gezond

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je