{{ message.message }}
{{ button.text }}

Zwanger worden? Wanneer ben je vruchtbaar?

Als je een baby wilt, moet je weten wanneer je vruchtbaar bent. Want alleen als je vruchtbaar bent heb je kans om zwanger te worden.

Afbeelding blog 'Zwanger worden? Wanneer ben je vruchtbaar?'

Zwanger worden? Wanneer ben je vruchtbaar?

Jullie hebben besloten dat jullie graag een kindje willen. Spannend! Het kan dan handig zijn om te weten wanneer je precies vruchtbaar bent. Vruchtbaar ben je een aantal dagen per maand.

Menstruatie

Een menstruatiecyclus begint op de eerste dag van de menstruatie en eindigt op de laatste dag voor de volgende menstruatie. Gemiddeld duurt een menstruatiecyclus 28 dagen.Zo’n 14 dagen na het begin van de menstruatiecylcus vindt de eisprong plaats, rond die tijd ben je vruchtbaar.
Sommige vrouwen zijn ook vruchtbaar tijdens hun menstruatie, maar de kans om tijdens je menstruatie bevrucht te worden is wel erg klein.

Eisprong

Op de dag van de eisprong ben je het meest vruchtbaar en is de kans om zwanger te worden het grootst. De eisprong wordt ook wel ovulatie genoemd. Dit is het moment waarop een rijpe eicel de eierstok verlaat, klaar om bevrucht te worden.
Meer informatie over de eisprong vind je in dit artikel: http://www.mamaplaats.nl/advies/ovulatie-wat-is-het-en-hoe-werkt-het

Voor en na de eisprong

Zaadcellen kunnen meerdere dagen overleven in het lichaam van een vrouw. Gemiddeld zo’n 3 dagen. Wanneer je geslachtsgemeenschap hebt vanaf 3 dagen voor je eisprong plaatsvindt, heb je dus al kans om bevrucht te worden.
Een eicel is tot ongeveer 12 uur na de eisprong nog vruchtbaar. Dus eigenlijk ben je vruchtbaar van ongeveer 3 dagen voor de eisprong tot zo’n 12 uur na de eisprong. Na deze 12 uur kun je nog steeds bevrucht worden, maar de vruchtbaarheid van de eicel neemt dan heel snel af.

Ovulatietest

Omdat je op het moment van je eisprong dus het meest vruchtbaar bent, kan het handig zijn om te weten wanneer je eisprong precies plaatsvindt. Sommige vrouwen kunnen hun eisprong voelen, maar meestal is dit niet het geval. Daarom bestaat er een speciale test waarmee je erachter komt wanneer je het meest vruchtbaar bent, dit is een ovulatietest.
Een ovulatietest gebruik je een aantal dagen achter elkaar op hetzelfde moment van de dag. Je gebruikt de test rond de dagen dat je je eisprong zou verwachten.
Vlak voordat je vruchtbaar bent, neemt het LH-gehalte in je urine toe. LH betekent luteïniserend hormoon. Een ovulatietest meet het LH-gehalte in je urine. Als de ovulatietest een piek aangeeft, wil dat zeggen datje op die dag(en) het meest vruchtbaar bent en dus de grootste kans hebt om zwanger te worden.

Kun jij je eisprong voelen? Of heb je gebruik gemaakt van een ovulatietest? Of ben je "gewoon" zwanger geworden zonder je daarmee bezig te houden?

Tags: #Mom to be

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je