{{ message.message }}
{{ button.text }}

Zwanger en een burn out #19

De feestdagen staan voor de deur. De meest gezellige tijd van het jaar, maar tevens ook de meest moeilijke.

Afbeelding blog 'Zwanger en een burn out #19'

Tot 2 jaar terug begon de kerstvreugde bij ons thuis al vroeg. Met mijn oma zat ik in oktober al door oude Allerhande's te bladeren op zoek naar lekkere recepten voor ons uitgebreide kerstdiner. En uitgebreid was hij ook. Een vijf gangen diner die diezelfde avond door ons bereid werdt. Ik keek er elk jaar met onwijs veel plezier naar uit. En ook al zei mijn oma elk jaar weer dat ze dit volgend jaar niet meer doet en op vakantie gaat naar een warm land, toch stonden we daar dan weer de volgende kerst te ploeteren in de keuken om een geweldig kerstdiner te bereiden voor onze familie.

Maar sinds twee jaar draag ik deze last in mijn eentje. Een last die ik met heel veel liefde uitvoer, maar ook met heel veel pijn en verdriet. Deze traditie tussen mijn oma en mij had nog zeker tien jaar door moeten gaan. Misschien zelfs wel twintig als die rotziekte haar niet ontnomen had. Mijn lieve oma, de matriarch van de familie. De persoon die iedereen en alles bij elkaar hield. Die nog zo vitaal en levendig was. Mijn grote voorbeeld, mijn heldin, mijn idool. Als mensen mij vroegen wat ik later wilde worden zei ik steevast: "mijn oma". Maar nu is ze er niet meer en dat valt mij zwaar. En met deze dagen nog eens extra.

Toch besluit ik er zoals altijd het beste van te maken. Ik verzin samen met mijn broer een diner en met opa doe ik, traditioneel, de boodschappen. Hij vind het heerlijk een dag op stap met zijn kleindochter en al helemaal bij de groothandel waar nu extra veel hapjes staan om te proeven.

Op 1e kerstdag genieten we immens van elkaar, trakteren we elkaar op mooie cadeaus, staan we even stil bij de lege stoel aan tafel en vloeit de wijn rijkelijk. Ik denk even niet aan mijn burn out, mijn miskramen en zwanger worden. We genieten tot laat in de avonduurtjes. Ook tweede kerstdag is een dag vol liefde en familie. Een bezoek aan mijn vader en mijn stiefmoeder levert al een volle buik op, nog voordat wij aanschuiven aan de gourmet bij mijn schoonfamilie. Een avond waarbij zowel mijn jongste broertje, als mijn opa en moeder onverwachts nog aanschuiven. Ook deze dag/avond genieten wij enorm en voel ik mij gezegend met al deze lieve mensen om mij heen. Wat is kerst toch een fijne tijd van het jaar.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je