{{ message.message }}
{{ button.text }}

Zwanger en een burn out #14

Mijn beste vriendin zit er een beetje doorheen. Het weekend is onrustig verlopen en ze ziet het allemaal wat somber in.

Afbeelding blog 'Zwanger en een burn out #14'

"Mrsje, I fucked up." is het berichtje dat ik zondagochtend lees. Het is van mijn beste vriendin en dit soort berichtjes krijg ik wel vaker op vrijdag-, zaterdag-, en zondagochtend. Meestal heeft het te maken met teveel wijn en foute beslissingen op zo'n avond. Maar nu maak ik mij zorgen. De laatste keer dat ze het "verpest" heeft is alweer maanden geleden. Sinds ze een nieuwe relatie heeft gaat het een stuk beter met haar. Er is veel meer rust en ik zie haar weer opbloeien tot de vrolijke en spontane meid die ze is. Hoewel ik niet altijd achter haar keuzes en manier van leven stond, was ik er altijd voor haar. Zonder oordeel, altijd met respect en een hele hoop liefde. Ze is niet voor niets als meer dan 20 jaar mijn beste vriendin. 

Maar nu maak ik mij zorgen. Is er iets gebeurd tussen haar en haar vriend? Heeft ze iets verkeerds gedaan op het feestje van haar schoonmoeder? Ik stuur haar een bericht terug, al weet ik dat ik pas rond het middaguur weer een antwoord terug kan verwachten. Zoals verwacht stuurt ze in de middag inderdaad een bericht terug. De whiskey en de rum hadden iets te rijkelijk gevloeid en ze voelde zich verschrikkelijk dat haar schoonmoeder haar in deze staat heeft mee gemaakt. Ik moet even lachen als ik dit zo lees. Het verbaast mij eigenlijk niet en stel haar gerust. Haar schoonmoeder zal het vast niet erg hebben gevonden. We besluiten om woensdag even af te spreken. Morgen heeft ze een medische keuring en wil nu graag nog wat slaap inhalen.

De volgende dag wens ik haar succes met de keuring, waar ze drie uur voor met de trein moet reizen. De volgende dag hoort ze al de uitslag en ook of ze dan mee mag doen met het medisch onderzoek. Als ik dinsdags vraag of ze al iets meer weet krijg ik geen reactie, al zie ik wel dat ze mijn berichtjes heeft ontvangen. Pas veel later reageert ze. Ze vertelt het mij morgen als we elkaar zien. Ik hoef mij geen zorgen te maken. Toch maak ik mij dat.

Als ik haar de volgende dag zie merk ik hoe afwezig ze is. Hoewel ik blij ben haar te zien voel ik bij haar een zekere afstandelijkheid. Een naar gevoel zwelt in mij op, maar probeer ik te negeren. Als we eenmaal onze lunch besteld hebben vraag ik wat er aan de hand is. Ze durft mij niet aan te kijken en roert zenuwachtig met haar rietje door haar drinken. Ik vraag het nogmaals dit keer door dringender. "Ik ben zwanger." zegt ze met een zacht stemmetje. Een fractie van een seconde denk ik dat zij mij in de maling neemt, maar ik zie dat ze het serieus meent. Ik weet even niet wat te doen. Haar feliciteren, haar troosten? Ik zie dat het huilen haar nader staat dan het lachen. Even is het stil tussen ons en voelt het zelfs vreemd. We kunnen elkaar altijd alles vertellen, maar het is duidelijk dat ze dit met veel moeite heeft moeten doen. Ik vraag haar naar het hoe en het waarom en ze legt alles uit. Gisteren kreeg ze het belletje van het onderzoeksbureau met haar uitslag. Het zwangerschapshormoon was nogal hoog uit de waardes van haar bloed gekomen. Ondanks de negatieve test van twee weken terug bleek ze zwanger te zijn. Waarschijnlijk al 6 weken. Ze wist niet wat ze hoorde. Na zelf een test te hebben gedaan was het binnen een paar seconden al duidelijk. En enige wat ze kon denken was hoe ze het mij moest gaan vertellen. Ik die zo graag kinderen wil, maar bij wie het niet lukt. Ik stel haar gerust en zeg oprecht blij voor haar te zijn. Dat ik haar alles gun wat haar gelukkig maakt. Ook dit kindje. Ik zie een lach verschijnen op haar gezicht en ze is zichtbaar opgelucht.

Onderweg naar huis breekt mijn facade en bel huilend mijn man op. Waarom is het ons nou niet gegund? We willen dit zo graag, maar het lukt niet. Waarom laat mijn lichaam mij zo in de steek? Wat is er mis met mij? 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je