{{ message.message }}
{{ button.text }}

Zwanger en een burn out #12

Ik heb een oproep van de bedrijfarts. Ik vind het enorm spannend om er heen te gaan, dus van te voren ga ik eerst lunchen met een vriendin.

Afbeelding blog 'Zwanger en een burn out #12'

"Je ziet er moe uit meid." zegt vriendin J. als we beiden aan een wijntje zitten tijdens de lunch. Moe is nog zwak uitgedrukt, maar ik snap wat ze bedoeld. De laatste dagen ben ik er steeds slechter uit gaan zien. Een bleke, vale huid en donkere kringen sieren mijn gezicht. Ik kan nog maar moeilijk de slaap vatten en als ik eenmaal in slaap val word ik een aantal keer per nacht wakker. Angstig, soms badend in het zweet. Waar ik 's ochtends nog braaf om acht uur mijn bed uit kwam als manlief ging douchen, blijf ik nu tot een uur of 11 liggen. Proberend meer slaap te pakken. Helaas zorgt dat er ook voor dat ik de rest van de dag zo gaar als een konijn ben en er niks meer uit handen komt. 

Zo ook vandaag. Gelukkig heb ik afgesproken met m'n vriendin, zodat ik wel wat moest doen. Ook staat er een gesprek met de bedrijfsarts gepland. Ik ben er best zenuwachtig voor. Wat nou als hij mij weer gewoon aan t werk stuurt? Of vindt dat mijn klachten niet erg genoeg zijn? Ik schud die gedachten van mij af en concentreer mij weer op het gesprek met mijn vriendin. Voor ik het weet is het tijd om te gaan. Gelukkig is het in de buurt, dus hoef ik mij niet enorm te haasten.

Eenmaal aangekomen loop ik drie keer langs het gebouw. Ik twijfel over het huisnummer en kan ook niet zo gauw een naambordje vinden. Ik loop een van de gebouwen binnen en kom erachter dat dit een praktijk voor fysiotherapie is. Gelukkig is de receptioniste behulpzaam en geeft aan dat de bedrijfsarts twee deuren verder zit. Als ik daar binnen loop zie ik niemand achter de balie zitten. Vreemd. Ook in de kleine wachtkamer zit niemand. Ik neem plaats achter een tafeltje en blader een tijdschrift door. Na een aantal minuten vertrekt er een vrouw uit een van de kamers en niet veel later komt er een man naar buiten die naar mij vraagt. Dat moet de bedrijfsarts wezen. Ik geef de arts een hand en loop mee naar binnen. Daar steekt hij meteen van wal. Er was een spoedoproep binnen gekomen voor een afspraak met mij. Helaas kon de betreffende bedrijfsarts op zulk kort termijn niet afspreken, dus neemt hij nu deze afspraak waar. Ik vind het een vreemde start, maar besluit nog geen conclusies te trekken. Hij vraagt naar mijn klachten en in welke sector ik werkzaam ben. Ik geef aan dat ik in het onderwijs werk, waarop hij antwoordt dat hij daar niet echt bekend mee is. Ik merk dat ik het vertrouwen in deze man begin te verliezen, maar ga toch verder met mijn verhaal. Aan het einde van het gesprek trekt hij zijn conclusie. Mentale en lichamelijke stressklachten, arbeidsconflict met werkgever en extreme vermoeidheid. Hij adviseert mij om een afspraak te maken met de huisarts en mij te laten doorverwijzen naar een psycholoog. Dan sta ik weer buiten. Ik voel me overrompeld en weet niet zo goed wat ik hier van moet vinden. Een arbeidsconflict? Ik voel mij verre van geholpen en heb het idee dat ik op deze manier niet verder komt. 

Thuis laat ik het allemaal even bezinken en besluit dan personeelszaken te bellen. Het is zit mij niet lekker en ik voel mij niet serieus genomen door deze bedrijfsarts. Gelukkig neemt personeelszaken mijn klachten wel serieus en zal meteen contact opnemen met de bij ons bestuur aangesloten bedrijfsarts.

Een dag later belt deze bedijfsarts mij al op. Hij luistert naar mijn klachten en concludeert een burn out. Hij stelt een revalidatietraject voor, waarbij een team van psychologen, fysiotherapeuten en diëtisten zorgen voor herstel. Het klinkt prettig en hij zorgt voor de aanmelding. Ook spreken we af elkaar binnen twee weken te ontmoeten om alles nog eens door te bespreken. Fijn dat er nu stappen worden ondernomen. Dit voelt voor mij als de eerste stap naar herstel.

Tags:

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je