{{ message.message }}
{{ button.text }}

Ziekte van Lyme; wat is het?

Afbeelding blog 'Ziekte van Lyme; wat is het?'

De ziekte van Lyme klinkt als een enge ziekte en het klinkt helemaal eng als het kinderen betreft. De ziekte van Lyme ontstaat door een tekenbeet. Doordat kinderen veel meer tijd  buiten doorbrengen dan papa of mama  en meestal niet weten welke gebieden zij het beste kunnen vermijden , lopen kinderen een groter risico dan hun ouders om deze ziekte op te kunnen lopen. Als je in de bossen bent gaan wandelen is het belangrijk om je kinderen te controleren op tekenbeten. Een teek bevindt zich op de huid van je zoon of dochter. Wanneer je kindje een tekenbeet heeft kan dit na enkele uren erg gaan jeuken. Een tekenbeet volgezogen met bloed kan even groot zijn als een erwt.

Symptomen ziekte van Lyme

De symptomen bij kinderen zijn heel anders dan de  symptomen bij een volwassene. Kinderen kunnen de volgende klachten krijgen:

  • Ze voelen zich grieperig, vermoeid en kunnen langer slapen dan normaal
  • Ze klagen over het licht wat pijn doet aan hun ogen
  • Maag-darmklachten
  • Hoofd,- keel,- rug,-en spierpijn
  • Gehoor- en gezichtsproblemen
  • Concentratieproblemen
  • In zeldzame gevallen: lichamelijk ernstig verzwakt zijn of zelfs invaliditeit

Kinderen die de ziekte van Lyme hebben kunnen dus problemen krijgen met hun concentratie, denken en geheugen. Sommige kinderen krijgen daardoor in één keer leer en/of gedragsproblemen. De prestaties van kinderen met de ziekte van Lyme gaan achteruit en het schoolverzuim kan toenemen. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat Lyme de veroorzaker kan zijn van iemand die ADHD klachten vertoont. Tieners kunnen depressieve klachten krijgen.

Wat moet je als ouder doen als je een tekenbeet ontdekt bij je zoon of dochter?

Het is belangrijk om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Je kunt met een speciale tekentang de teek verwijderen. De tekentang kun je kopen bij de apotheek of drogist bij jou in de buurt. Als je de teek verwijdert is het belangrijk dat je de teek in een rechte beweging eruit trekt. Mocht de teek zich nog niet hebben vastgebeten in de huid, dan kan deze ook verwijderd worden met plakband of kleefpleister. Als je de teek verwijdert is het belangrijk dat er geen delen van de teek in de huid van je zoon of dochter achterblijven. Verder is het van belang om naar een arts te gaan als er in de eerste weken nadat de teek is verwijderd een abnormale huidverandering optreed. Ook is het belangrijk om te weten dat je geen alcohol, ontsmettingsmiddel of andere producten mag gebruiken om de teek te verdoven. Gebruik geen brandende sigaret of lucifer om de teek bij je kind te verwijderen.

Heb jij nog tips of advies bij tekenbeten? Laat het weten in een reactie hieronder.

Geschreven door mama Gea

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je