{{ message.message }}
{{ button.text }}

Ziekte van Hashimoto

We waren zwanger maar kregen alsnog te horen wat er voor gezorgd had dat ik zo’n lange cyclus had. De ziekte van Hashimoto

Afbeelding blog 'Ziekte van Hashimoto' Achtergrond blur afbeelding

 Inmiddels aan het genieten van de zwangerschap, belde ik de gynaecoloog in het Ziekenhuis om het te vertellen. Helaas kwam dit niet goed door van de receptie naar de gynaecoloog dus toen ik daar kwam met 6 weken zwanger te zijn, schrok hij eigenlijk. Hij had namelijk ontdekt waardoor ik waarschijnlijk geen eisprong en dus geen menstruatie kreeg, ik had namelijk sterk afwijkende schildklierwaardes. Dit had in eerste instantie geen haast, maar nu wel. De baby is namelijk sterk afhankelijk van mijn schildklier om te ontwikkelen. Zo heeft de baby het schildklierhormoon nodig om zijn ruggengraat en centrale zenuwstelsel te ontwikkelen. Mijn waardes waren zo afwijkend dat ik groot risico liep dat de kleine te weinig kon ontwikkelen, met een miskraam of afwijkingen zoals open ruggetje als gevolg. Dit sloeg natuurlijk in als een bom. Ik moest die middag nog een afspraak maken bij interne geneeskunde, bloed prikken en dan zo snel mogelijk kijken wat de oorzaak was en een behandeling krijgen.

Ook dit ging helaas niet zoals het had gemoeten, ik kreeg, wat ik ook zei, pas 3 weken later een afspraak en moest de week ervoor pas bloed prikken. Ik dacht dat dit toch zo hoorde, want ja zij zijn de doktoren. Met tien weken zwangerschap kwam de oorzaak, ik heb de auto-immuunziekte van Hashimoto, dit betekent dat mijn schildklier te traag werkt omdat mijn eigen lichaam mijn schildklier als iets vreemds ziet en aanvalt. Ik moest gelijk aan de medicijnen en afwachten maar. Met 8 weken al een echo gehad die er vooralsnog goed uitzag en met 11 weken ook. Maar toch zouden we pas meer zekerheid krijgen met de 20 weken echo. Spannende tijden volgden dus.

Het begin ging wat rommelig maar vanaf het tweede trimester kreeg ik zeer goede zorgen in het Ziekenhuis en was mijn schildklier eigenlijk bijna gelijk onder controle. Nog maar 1 keer in het derde trimester medicatie moeten ophogen. De internist was erg te spreken over hoe vlot het onder controle was. Gelukkig maar en het mooiste was natuurlijk dat uit de 20 weken echo bleek dat er vooralsnog geen zorgen waren en geen zichtbare afwijkingen!

Zijn er hier nog meer dames die weten dat ze de ziekte hebben en heeft dit gevolgen gehad op het zwanger worden en blijven?

Ik ben nu een half jaar na de bevalling van mijn dochter voor het eerst ongesteld geworden. Ik ben heel erg benieuwd hoe mijn cyclus nu zal zijn aangezien ik nog nooit een regelmatige cyclus heb gehad en nu sinds de zwangerschap pas op medicatie zit. Ik ben ook erg benieuwd hoe het in zijn werk gaat bij een eventuele volgende zwangerschap en of dit dan nog gevolgen kan hebben voor de kans daarop. Dus wie weet zijn er andere dames die hier ervaringen mee hebben. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je