{{ message.message }}
{{ button.text }}

Zeuren helpt! Dus lekker mee doorgaan!

Zeuren kan heel heilzaam zijn. Want ook al word er veel gezeurd in Nederland en is menig puber hier ook niet vies van, we zijn dolgelukkig!

Afbeelding blog 'Zeuren helpt! Dus lekker mee doorgaan! ' Achtergrond blur afbeelding

Ook een zeurende puber aan de eettafel elke avond? Nou goed nieuws! Want hierdoor zijn ze wel dolgelukkig! Elke twee jaar wordt er door het OESO een onderzoek gedaan naar tevreden over het leven. Hierin worden ook de meningen van kinderen meegenomen. En wat blijkt, Nederlandse kinderen zijn gelukkiger met hun leven dan in 34 andere westerse landen.

Volgens pedagoog Marijke Bisschop, heeft dit te maken met de open 'praatcultuur' in Nederland. Ouders in Nederland stimuleren kinderen heel erg om open te praten over alles, hun mening te mogen geven en het durven te zeggen als je iets dwars zit. Daarnaast geven Nederlanders elkaar makkelijker complimenten of steken elkaar een hart onder de riem als het iets minder gaat. Dit in tegenstelling tot veel andere landen. Zo ook buurland België, waar men niet gewend is om zo open met hun kinderen te spreken. Of waar een slecht cijfer ook meteen een 'kan beter!' meekrijgt. En dit is terug te zien in de cijfers van tevredenheid.

En ik denk ook dat dit wel klopt. Ik als in Nederland geboren Hindoestaanse, ben toch in een andere cultuur geboren. En ik weet ook dat mijn ouders, die nog veel dieper in die cultuur zaten hier al helemaal niet aan gewend waren. Maar zelfs voor mij was het wel iets om aan te wennen. Thuis kon niet over werkelijk alles gesproken worden en dat maakte het soms dan ook lastig als ik ergens over twijfelde of bang voor was. Hierdoor was dan soms de keuze, om het maar niet te vragen en het zelf uit te zoeken.

Maar naarmate je meer met schoolkinderen en dus ook de Nederlandse cultuur te maken krijgt, merk je ineens hoe normaal dit is. Ik maakte het 't mij dan ook snel eigen, want ik kon mij hier goed in vinden. En het is ook zeker iets wat ik mijn kinderen mee wil geven.

Maar zelfs nu, merk ik nog dat ik vaak tegen blokkades aan loop als ik bepaalde zaken wil bespreken met vooral mijn moeder. Mijn vader vind het ook wel prettig merk ik, maar mijn moeder draagt nog wel erg bij zich dat negeren een goede tactiek kan zijn om iets te laten passeren. Als je iets bespreekbaar maakt moet je ook je eigen gevoel aanspreken en dat is iets wat ze niet gewend is.

Terug gebracht naar het gevoel van tevredenheid, begrijp ik dat wel. Ik denk dat ik ook meer tevreden zou zijn in zijn geheel, als ik het gevoel had dat ik alles kan bespreken. Nu voelt het toch voor een klein stukje, alsof jouw mening er minder toe doet. En ook al is dat niet haar bedoeling, het is wel het effect. Gelukkig kan ik wel echt alles bespreken met m'n vriend, schoonouders en -zussen en mijn vader, dus dat is voldoende. Maar dat stukje blijft soms wel knagen. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je