{{ message.message }}
{{ button.text }}

Youth onderzoek, waar beginnen gedragsproblemen?

Gedragsproblemen, waar komen dezevandaan? En aloude vraag, waar mogelijk veel meer in duidelijk word, in de nabije toekomst!

Afbeelding blog 'Youth onderzoek, waar beginnen gedragsproblemen? '

In 2016 starten Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) een groot hersenonderzoek, om de ontwikkeling van kinderen beter in kaart te brengen. Het onderzoek begint al tijdens de zwangerschap en gaat nog een aantal jaar door ná de geboorte. Tijdens de zwangerschap word er rond de 20 en 30 weken een 3D echo gemaakt. Hiermee is de hersenontwikkeling goed in kaart te brengen.

Na de geboorte word er nog een aantal maal onderzoek gedaan.

Volgens Professor Kemner is de schaal en methode van het onderzoek uniek in de wereld. Vooral omdat het onderzoek al begint tijdens de zwangerschap. Kemner hoopt onder andere beter in beeld te krijgen waar gedragsproblematiek vandaan komt. Vaak heeft dit ook te maken met het milieu of de opvoeding. Maar, zo merkt Kemner op, er zijn genoeg kinderen die prima ontwikkelen in een slecht milieu. En er zijn ook genoeg kinderen die uit een goed milieu komen, en toch het verkeerde pad op gaan of gedragsproblemen ontwikkelen. Maar hoe komt dat?

Vooral het begrijpen en beter kunnen helpen van deze gedragsproblemen is een belangrijk onderwerp. Professor Kemner is dan ook erg benieuwd naar de reden dat sommige kinderen zich heel makkelijk aanpassen aan de druk waar ze mee te maken krijgen en waarom sommigen niet.

Ik moet zeggen dat ik toch wel heel erg benieuwd ben naar de uitslag van dit onderzoek. Ik heb dit in mijn omgeving namelijk ook vaker gezien. En vooral omdat je meestal hoort hoe belangrijk een stabiele omgeving, met maximale kansen is voor een kind. En dan toch te zien dat zo een kind te kampen heeft met gedragsproblemen. Deze problemen kunnen echt een stoornis zijn, maar soms ook een gedragskeuze. Vooral die laatste wekt mijn interesse wel. Het is dan een eigen wil, maar waarom zou het ene kind daar wel voor kiezen en het andere kind niet?

Ik heb geen idee of dit ook onderdeel is van het onderzoek, maar het is voldoende om mijn nieuwsgierigheid aan te spreken. Ik had er ook graag aan meegewerkt, maar ik ben helaas niet zwanger. Ben jij wel zwanger, kun je je aanmelden via www.youthonderzoek.nl

Hopelijk kunnen we hiermee grote vragen beantwoorden over de ontwikkeling van kinderen, die nu nog erg lastig blijken te zijn. 

Tags:

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je