{{ message.message }}
{{ button.text }}

​Wet en regelgeving of gewoon normen en waarden?

Het lijkt soms wel alsof normen en waarden steeds vaker plaats moeten maken voor wet en regelgeving. Maar is dat nu wel zo goed?

Afbeelding blog '​Wet en regelgeving of gewoon normen en waarden?'

In Amerika (waar anders) hebben 113 vrouwen een rechtszaak aangespannen tegen het bedrijf Qualitest, een producent van een anticonceptiepil. In 2011 hebben zij een terugroepactie gehad wegens verkeerd verpakte pillen. In de stopweek hebben ze placebopillen, welke verkeerd in de verpakking zaten. Hierdoor kan het dus zijn dat vrouwen in een vruchtbare week, een placebopil hebben gehad en dus gewoon zwanger konden raken. Volgens Qualitest gaat dit echter om een heel klein aantal.

De ongewenste moeders hebben nu dan ook een aanklacht ingediend en eisen opvoedings- en scholingskosten voor hun kinderen tot hun 18e. Het is namelijk de schuld van dit bedrijf dat zij een kindje hebben gekregen. Tja, ik heb altijd meegekregen dat een gevolg van seks kan zijn dat je zwanger raakt. Hiervoor heb je middelen die je beschermen, maar het is een risico en dat loop je nu eenmaal als je besluit seks te hebben. Om daar een ander de schuld van te geven, is dan ook wel erg makkelijk.

Ik verbaas mij altijd om dit soort rechtszaken, die ook alleen in Amerika een kans van slagen lijken te hebben. Marlboro aanklagen omdat je longkanker hebt of een elektronicaproducent aanklagen omdat je niet wist dat je je kat niet in de magnetron mocht stoppen. Ook nu lijkt het weer dat men gewoon maar stopt met denken als er regels zijn voor bijna alles.

Maar het ergste is nu eigenlijk nog dat we het hebben over kinderen die ongepland waren. Maar wat voor beeld geef je af, als je de volledige schuld hiervan schuift in de schoenen van een bedrijf? Voelt zo een kind zich dan niet alleen ongepland, maar ook ongewenst? Is een kind alleen maar een last uitgedrukt in geld?

Al die regels die ons vertellen waar we recht op hebben, is dat nu echt zo goed voor ons? Gelukkig is het hier lang niet zo erg als in Amerika, maar ook hier zie je steeds vaker dat men zich verschuilt achter hun rechten. Waar is het simpele verstand gebleven van mensen? Waarom moeten regels ons voorschrijven hoe we ons moeten gedragen en is dit niet gewoon simpelweg uit onze opvoeding te halen? Zo ook mijn eeuwige irritatie van fietsers die vinden dat ze overal en altijd voorrang hebben. Ja, ik ben inderdaad een fervent automobilist en ik ken de regels. Ik weet namelijk best dat de fietsers allen gelijk hebben als ze die gedachte hebben. Maar waar is het verstand dat hen verteld dat het verstandig is om toch ook zelf even uit te kijken? Een paar weken geleden reed een fietser een redelijk stuk achter mij. Op het moment dat ik wilde afslaan, zat hij ergens op mijn kont waardoor hij voor mij niet zichtbaar was. Ik wist dat hij er had gezeten, dus goed gekeken maar nergens te bekennen. Tot het moment dat ik af wilde slaan en hij bleek nog naast mij te rijden. Ver van tevoren mijn knipper al uitgedaan, dus dit had hij kunnen zien. Maar ergens ging bij hem de gedachte, dat hij toch voorrang had en gewoon door kon fietsen. Hoewel hij 100% gelijk heeft, vraag ik mij dan toch af; Stel dat ik hem had aangereden en hij ergens op mijn auto was beland? Tuurlijk, ik was fout en daar ben ik voor verzekerd. Dus het geldstuk word wel opgepakt. Maar wat koopt deze beste man daarvoor als hij daardoor wel in het ziekenhuis ligt of erger? Hoe staat het dan met zijn recht?

Al met al probeer ik te zeggen, dat we ons bewust moeten zijn van onze omgeving en ons gedrag. We hebben allemaal een opvoeding gehad die ons bepaalde normen en waarden hebben meegegeven en een koppie die ons in staat stelt om deze toe te passen. Laten we dit gewoon weer eens wat vaker doen. De regels zijn ooit bedacht om moeilijke of onduidelijke situaties op te vangen. Maar waarom moet iemand ons in godsnaam vertellen, dat 80 rijden rond een basisschool niet handig is of het vernielen van andermans eigendommen niet aardig is?

Waarom kunnen we het onze kinderen wel meegeven, maar lijken volwassenen daar ineens veel meer moeite mee te hebben? Of ligt dit alleen aan mij? 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je