{{ message.message }}
{{ button.text }}

Werkloos en wat nu?

Het is altijd vervelend als je werkloos raakt door ontslag, reorganisatie, einde contract of faillissement.

Het is altijd vervelend als je werkloos raakt door ontslag, reorganisatie, einde contract of faillissement. Als je je ontslag hebt verwerkt dienen er een aantal zaken geregeld te worden. Je hebt in deze tijd veel te maken met het UWV. Verder heb je ook een aantal rechten en plichten als werkzoekende als je staat ingeschreven bij het UWV. werkloos

Wat moet je regelen als je werkloos wordt of bent?

Er breekt een onzekere, spannende periode aan en er moet veel geregeld worden. Je moet jezelf als werkzoekende inschrijven bij het UWV en een WW-uitkering aanvragen bij het UWV. Op het moment dat je weet dat je werkloos wordt kun je jezelf inschrijven als werkzoekende bij het UWV.Een maand voordat je werkloos wordt kun je al een WW-uitkering aanvragen. Verder heb je een week de tijd om je uitkering aan te vragen als je daadwerkelijk werkloos bent. Vroeger kreeg je een werkcoach toegewezen van het UWV als je op zoek was naar een baan. Tegenwoordig worden veel zaken online geregeld. Jezelf inschrijven als werkzoekende en een uitkering aanvragen gebeurt online. De website die je daarvoor kunt gebruiken is www.werk.nl Tevens is er op deze website een filmpje aanwezig met een korte uitleg. Als je dit filmpje bekijkt worden er al veel vragen beantwoordt over jezelf inschrijven bij het UWV als werkzoekende en een uitkering aanvragen bij het UWV. Voor het inschrijven bij het UWV en voor het aanvragen van een uitkering heb je een DigiD nodig.

De werkmap

Zoals eerder aangegeven dien je veel zaken online te regelen via www.werk.nl. Je hoeft dus minder vaak naar het Werkplein toe. Je kunt veel zaken als moeder dan ook gewoon thuis regelen. Het inschrijven is de eerste stap. Als je jezelf hebt ingeschreven krijg je een persoonlijke werkmap. Je bewaart daarin je gegevens en je communiceert online via je werkmap met de werkcoach. Tevens plaats je jouw cv op de site. Werkgevers kunnen je dan vinden. Op werk.nl staan veel vacatures en je kunt direct reageren via de website. Verder kun je veel testen doen om zo gericht te kunnen zoeken naar een baan.

Solliciteren

In de werkmap kun je tevens je rechten en plichten nalezen. Je krijgt gerichte taken van de werkcoach toegewezen en deze dien je ook op te volgen. Op de werkpleinen kun je bijvoorbeeld deelnemen aan 'speeddates' bij uitzendbureaus. Verder zijn er banenmarkten waar je naar toe kunt gaan om jezelf te presenteren. Je wordt in een groep uitgenodigd. Het is een goede manier om te netwerken. Op deze manier kun je geïnspireerd raken om door te gaan met het zoeken naar een nieuwe baan. Voor vragen over internet kun je altijd bij het Werkplein terecht. Veel succes met het vinden van een nieuwe baan! Geschreven door mama Gea

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je