{{ message.message }}
{{ button.text }}

Wel of geen prenatale screening?

Toen onze moeders zwanger waren van ons waren er nog nauwelijks mogelijkheden om tijdens de zwangerschap de gezondheid van de ongeboren baby te bepalen. Tegenwoordig is dat echter heel anders. Er zijn legio manieren om nog voor de geboorte te kijken hoe het met je kindje gaat en of er eventuele afwijkingen zijn. Dit wordt gedaan door prenatale screening en brengt zowel voordelen als nadelen met zich mee. In sommige gevallen sta je voor de keuze: wel of geen prenatale screening?

Afbeelding blog 'Wel of geen prenatale screening?'

Vormen van prenatale screening

Prenatale screening is onder te verdelen in 3 soorten, namelijk:

Wel of geen prenatale screening?-De 20wekenecho

De 20wekenecho wordt standaard aan iedere zwangere aangeboden en brengt geen enkel risico met zich mee. De meeste zwangere vrouwen laten deze echo dan ook als vanzelfsprekend uitvoeren. Onthoud hierbij wel dat het in principe geen gezellig uitje is ( dat kan het natuurlijk wel worden!) maar een puur medische echo. Uit deze echo kunnen onder andere afwijkingen als Spina Bifida ( ook wel bekend als een Open Ruggetje ) ,afwijkingen aan het hartje en een hazenlip naar voren komen. De 20wekenecho is normaal gesproken erg betrouwbaar, alhoewel je natuurlijk nooit 100% garantie krijgt op een gezond kindje. In enkele gevallen wordt iets over het hoofd gezien of moet je nogmaals naar het ziekenhuis. Dit kan zijn omdat de baby tijdens de 20wekenecho niet goed lag of omdat vervolgonderzoek nodig is.

Het grote voordeel van prenatale screening in de vorm van de 20weken echo is dat het bij sommige afwijkingen van groot belang kan zijn om dit al tijdens de zwangerschap te weten, zodat het medisch team eventueel direct na de geboorte kan ingrijpen en jullie psychisch al wat voorbereid zijn.

Wel of geen prenatale screening?-De kansbepalende testen

Kansbepalende testen zoals de combinatietest worden door steeds meer vrouwen gedaan. Het onderzoek is meestal een combinatie van bloedonderzoek en een echo. Tijdens deze echo wordt de dikte van de nekplooi van de ongeboren baby gemeten. Hoe dikker deze nekplooi, hoe groter de kans op een kindje met het Syndroom van Down. Door deze uitslag te combineren met de bloedtest ontstaat er uiteindelijk een kansberekening. Het woord zegt het eigenlijk al: je krijgt te horen hoe groot / klein de kans is dat je een kindje met het Syndroom van Down krijgt. Met andere woorden: de uitslag is eigenlijk heel onzeker. Iemand met een ‘goede uitslag’ kan toch een kindje krijgen met het Syndroom van Down en andersom is ook absoluut mogelijk. Echt zekerheid krijg je helaas niet. Door deze test te laten doen neem je dus het risico op een onrustige zwangerschap terwijl dat lang niet altijd nodig is. Een minder goede uitslag kan immers voor erg veel onzekerheid zorgen bij jou en je partner.

Wanneer je een kansbepalende test laat doen is het belangrijk dat jij en je partner hier van tevoren goed over praten. Wat gaan jullie bijvoorbeeld doen als uit de prenatale screening blijkt dat de kans op een kindje met het Down Syndroom zeer groot is? Gaan jullie er dan helemaal voor of laten jullie de zwangerschap afbreken?

Wel of geen prenatale screening?-Prenatale diagnostiek

In een aantal gevallen kan er prenatale diagnostiek in de vorm van een vlokkentest of vruchtwaterpunctie worden aangeboden. Dit is het geval als de zwangere 36 jaar of ouder is of als er sprake is van aangeboren aandoeningen binnen de familie. Het grote nadeel van dergelijke testen is dat er een verhoogd risico op een miskraam bestaat. Het is dus erg belangrijk dat je samen met je partner en eventueel met de gynaecoloog of verloskundige de juiste afweging maakt om wel of geen prenatale diagnostiek uit te laten voeren.

Heb jij gekozen voor prenatale screening? Waarom wel of juist niet? Reageer hier!

Geschreven door mama Nienke

Tags:

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je