{{ message.message }}
{{ button.text }}

Wauw roept ze, en de pot is vol!

"Mama, potje." Ik zit net een blog te typen en heb het niet door. "potje, potje potje. "Kom, we gaan gauw, en een plas op het potje. "Wauw!"

Afbeelding blog 'Wauw roept ze, en de pot is vol!'

Een half jaar geleden begonnen we, hardnekkige luieruitslag, waar ons meisje veel last van had. Zo zielig. Ik gunde mijn meisje van die kapotte billen af te komen geen pijn meer, geen jeuk. De meest voor de hand liggende optie, minder plassen in de luier. Dus ik kocht een potje, met het idee, als ik haar tussendoor een plas op het potje laat doen, heeft ze misschien minder last. Ik besloot de luier elke 2 a 3 uur te verschonen, dan maar een was meer. Tussen de luier ging ze op de pot, dat was stom, maar een liedje helpt. Plasjes vangen? Echt niet! Ze werd 15 maanden, en wilde niet meer verschonen. Vreselijk, krijsen krijsen krijsen, "nee nee nee" En de luier moest echt. Voor haar veiligheid legde ik het aankleedkussen op de vloer in de woonkamer. En het gaf een mogelijkheid. Ik legde alles klaar, ging zitten, en kom maar schat, als ik de luier mag verschonen komt ze zitten, gaat liggen, met haar hoofd naar me toe, en met aankleedkussen en al draai ik haar om. Soms duurt het tien minuten, en de strijd is verdwenen, er is meer rust gekomen. 

Nauwelijks een maand later is het luier uit, kind rent weg, kind plast ergens, kind komt terug voor de luier, en mama zoekt de plas om te dweilen. 16 maanden, en ze heeft de controle over het plassen. De klik, plassen op het potje is nog moeilijk. 

17 maanden. Weer een maand verder. Wegrennen bij verschonen is er niet meer bij. Het is zo warm, heerlijk blotebillenweer! Ineens wordt het meisje heel verdrietig, plasje mama, MAMA! En ze plast. Och een plas, die mag ook op het potje, ik neem haar mee naar het potje, en dweil het plasje op. Elke keer weer, plasje, paniek, potje, dweilen. En dan, dan is ze bijna 18 maanden, en zitten we samen op de pot. En het plasje gaat in de pot! Wauw! roep ik, Een plas op de pot, dat is een fijne plek! Wauw! roept mijn dochter me na! We gooien de plas in de WC en trekken door, dag plas! We gaan naar de keuken en wassen onze handen.

Een dag later 3 plasjes op het potje. De volgende dag 2 plasjes en een poepje. En elke plas en poep, is in de WC gooien, dag plas! handen wassen. 

En binnen een week, is het ritueel opstaan - luier uit - regelmatig mama, potje - tot ergens tussen 10 en 11 uur, dan is het mama luier! dan doen we de luier weer aan. 

Heerlijk, de beginnende zindelijkheid, ongelukjes en dweilen hoef ik niet meer, ze stopt met spelen, mama potje! en samen gaan we naar de pot. Op haar eigen verzoek gaat de luier aan. Ik weet dat mijn dochter weet hoe ze zindelijk moet zijn, plassen op het potje. Ik luister naar haar behoefte om de luier aan te krijgen. Volg haar daarin, en op haar tempo denk ik dat we meer zindelijke uren gaan krijgen. Stap voor stap. Voor nu, is ze elke ochtend de eerste uren blote-billen-zindelijk.

Zou het lukken om voor je tweede verjaardag overdag zindelijk te zijn of heb je nog meer tijd nodig lief meisje?

Tags: #Kids & Zo

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je