{{ message.message }}
{{ button.text }}

Wat moet een kind van 7 jaar al kunnen?

Wat moet een kind van 7 jaar al kunnen? Elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Het ene kind is motorisch sneller, het andere kind loopt voor in zijn verstandelijke ontwikkeling.

Afbeelding blog 'Wat moet een kind van 7 jaar al kunnen?'

Wat moet een kind van 7 jaar al kunnen? Elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Het ene kind is motorisch sneller, het andere kind loopt voor in zijn verstandelijke ontwikkeling. De vaardigheden die in dit artikel worden genoemd, zijn gemiddelden en gaan over de ontwikkeling van kinderen van 7 jaar zonder lichamelijke of verstandelijke beperking. Wanneer je je zorgen maakt over de ontwikkeling van je kind (op welk gebied dan ook)  dan is het verstandig om hier bijvoorbeeld met de leerkracht van je kind of met je huisarts over te praten. Zij kunnen je dan vertellen of het normaal is hoe jouw kind zich ontwikkelt en of er wellicht professionele hulp nodig is.
Hoe een kind zich ook ontwikkelt, onthoud dat ieder kind uniek is, je moet kinderen daarom ook niet al te veel met elkaar gaan vergelijken.

 

 

Motorische ontwikkeling: wat moet een kind van 7 jaar al kunnen?

Een kind van 7 jaar krijgt een steeds betere lichaamsbeheersing, waardoor de fijne en de grove motoriek zich ook steeds meer ontwikkelen. Het kind wordt sterker, waardoor hij nieuwe vaardigheden kan leren. Het leren van nieuwe vaardigheden doet een 7-jarige dan ook graag.

 

Cognitieve ontwikkeling: wat moet een kind van 7 jaar al kunnen?

Het concentratievermogen en het geheugen van een 7-jarige nemen sterk toe. Het kind leert nu goed te lezen en wil dit ook zelfstandig doen.
Daarnaast krijgt een kind van 7 jaar inzicht in geld. Hij leert waar het voor is en dat je niet zomaar spullen uit een winkel mee mag nemen.
De taalverwerving van een 7-jarig kind is zo goed als voltooid. De uitspraak levert nog maar weinig problemen op en hij leert er geen nieuwe woordsoorten of regels meer bij.

 

Sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind van 7 jaar

Vriendschappen worden voor kinderen van 7 jaar steeds belangrijker. Het kind vindt het belangrijk om door zijn leeftijdsgenootjes geaccepteerd te worden en hij wil er graag bij horen.
Het kind kan zich nu ook al beter inleven in de gevoelens van anderen. Hij wordt dus minder egocentrisch en houdt meer rekening met anderen.

 

Stimuleren van de ontwikkeling van een kind van 7 jaar

Wanneer je kind van 7 jaar nieuwe vaardigheden wil leren, help hem hier dan bij. Praat over wat hij graag voor nieuwe vaardigheden wil leren, en zoek samen uit hoe hij dit het beste kan aanpakken.
Wil hij bijvoorbeeld leren schilderen, probeer dit dan samen met hem. Wil hij het liever alleen doen? Ook geen probleem, maar laat wel merken dat je je kind steunt in alles wat hij doet.
Wanneer je kind moeite heeft met het sluiten van vriendschappen, kun je hem hierbij ook proberen te helpen. Zo kan hij toch vriendjes maken ondanks dat hij dit zelf misschien wat lastig vindt om te doen.
Blijf je kind in elk geval steunen bij alles wat hij doet. Dit is goed voor zijn zelfvertrouwen.

 

 

 

Wat kan jouw 7-jarige al? Reageer ook!

 

Geschreven door mama Sharon

Tags:

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je