{{ message.message }}
{{ button.text }}

Wat moet een kind van 4 jaar al kunnen?

Wat moet een kind van 4 jaar gemiddeld gezien al kunnen?

Afbeelding blog 'Wat moet een kind van 4 jaar al kunnen?' Achtergrond blur afbeelding

Wat moet een kind van 4 jaar gemiddeld gezien al kunnen? Elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Het ene kind kan als snel woordjes lezen, terwijl het andere kind juist sneller handig is met een bal. De vaardigheden die in dit artikel worden genoemd, zijn gemiddelden en gaan over de ontwikkeling van kinderen zonder lichamelijke of verstandelijke beperking.Wanneer je je zorgen maakt over de ontwikkeling (op welk gebied dan ook) van je kind, is het verstandig om hier bijvoorbeeld met je huisarts over te praten, hij kan je dan vertellen of het normaal is hoe jouw kind zich ontwikkelt, of dat er wellicht professionele hulp nodig is. Ook staan er in dit artikel dingen beschreven die het kind misschien nog niet kan als het net 4 is, maar wel als hij bijna 5 wordt. 

Motorische ontwikkeling: wat moet een kind van 4 jaar al kunnen?

Een 4-jarig kind heeft een goede lichaamsbeheersing. Zijn bewegingen zijn vloeiend. Hij kan gemakkelijk van houding wisselen, dus van zitten naar staan, naar hurken en in andere volgorde. Een kind van 4 jaar kan goed zijn evenwicht bewaren en kan hinkelen. Hij kan een kleine bal vangen en hij begint te oefenen met activiteiten als  fietsen (zonder zijwieltjes) en rolschaatsen. Hij vindt het erg leuk om te rennen, te springen en te klimmen. Wanneer een kind 4 jaar is, wordt duidelijk of hij linkshandig of rechtshandig is. Dit hangt af van welke hersenhelft bij het kind overheerst.

Cognitieve ontwikkeling: wat moet een kind van 4 jaar al kunnen?

De woordenschat van een 4-jarige wordt steeds groter. Hij kan dingen meestal goed duidelijk maken en je kunt al een redelijk  “normaal” gesprek met hem voeren. Een kleuter van 4 jaar is nog behoorlijk egocentrisch. Hij bekijkt de wereld vanuit zichzelf en houdt nog niet heel veel rekening met wat anderen vinden.

Sociaal-emotionele ontwikkeling: wat moet een kind van 4 jaar al kunnen?

Een 4-jarige weet al wat wel en niet mag, en wat wel en niet netjes is (normen en waarden), maar ze begrijpen de achterliggende gedachte ervan nog niet altijd. Kleuters van 4 jaar nemen hun normen over van hun ouders, leerkrachten en andere belangrijke personen in hun leven. Omdat een kind van 4 jaar naar school gaat, leert het een hoop nieuwe dingen. Hij leert samen te spelen, samen te praten en hij leert op zijn beurt te wachten. Een 4-jarige is geïnteresseerd in oorzaak en gevolg en gaat steeds vaker vragen stellen over dingen. Het is belangrijk om hier als ouder een eerlijk antwoord op te geven. Het kind voelt zich dan serieus genomen en bovendien kan hij er een hoop van leren.

Stimuleren van de ontwikkeling van een 4-jarige

Ook nu je kind een kleuter is, blijft het belangrijk om zijn ontwikkeling op alle gebieden te stimuleren. Vindt je kind het leuk om letters te schrijven? Oefen dit dan met hem. Gaat je kind liever overgooien met een bal? Ga dat dan lekker samen met hem doen! Laat hem met andere kinderen spelen om te leren samen spelen en delen, maar laat hem ook alleen dingen doen. Beantwoord al zijn vragen zo goed mogelijk en neem hem serieus. Ook 4-jarigen houden van voorlezen, dus blijf dit lekker samen doen.

Wil je kind dingen nog niet of kan hij dingen nog niet? Dat is niet erg. Als hij er aan toe is, dan komt het wel. Het is belangrijker om hem in elk geval geen dingen te laten doen waar hij nog niet aan toe is. Het komt allemaal vanzelf. Blijf hem stimuleren en uitdagen, je zult zien dat iets wat hem eerst nog niet lukte, dan opeens wel lukt!

Wat kan jouw 4-jarige al? Reageer ook!

Geschreven door mama Sharon

Tags:

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je