{{ message.message }}
{{ button.text }}

Wat komt er allemaal op je af de week na de bevalling?

Vooral de eerste paar uren na de bevalling stroomt de adrenaline door je lichaam; je kunt haast niet geloven dat de baby die naast je ligt jouw kindje is

Afbeelding blog 'Wat komt er allemaal op je af de week na de bevalling?'

Je bent moeder geworden! Je bent bevallen en er komt veel op je af. Wanneer het je eerste kindje is moet je natuurlijk even wennen aan het moederschap. Vooral de eerste paar uren na de bevalling stroomt de adrenaline door je lichaam; je kunt haast niet geloven dat de baby die naast je ligt jouw kindje is! Je zal moe zijn van deze prestatie. Bevallen vergt een hoop van je lichaam en geest, je moet dus goed je rust pakken wanneer dit kan. Laat je in de watten leggen door je familie en sterk weer lekker aan. Over het algemeen lig je de eerste paar dagen na de bevalling op bed. Na een paar dagen krijg je langzaam je energie weer terug, dit ligt natuurlijk aan de zwaarte van je bevalling.Wat komt er de eerste week na de bevalling op je af?

De eerste week na de bevalling: de kraamverzorgster

De eerste week na de bevalling krijg je hulp van een kraamverzorgster. Dit kan iemand van buitenaf zijn of iemand die je kent en de taak graag op zich wil nemen. De kraamverzorgster komt een paar uur per dag en is er voor jou en je pasgeboren kindje. Ze kan je helpen met de borstvoeding, je kindje (leren) verschonen en lekker badderen, een broodje voor je smeren en eventueel jou even helpen met douchen. En natuurlijk de kraamvisite ontvangen en er goed op letten dat jij jezelf niet teveel afpeigerd. Dit komt misschien bemoeizuchtig over maar de kraamverzorgster weet wanneer het teveel wordt en jij even je rust moet pakken. Ze zal je bed de eerste week iedere dag verschonen en als er tijd over is een gedeelte van het huishouden overnemen.

Als je al kinderen hebt

Als het niet je eerste bevalling is ben je snel geneigd de dagelijkse dingen (te) snel weer op te pakken. Houd je in en probeer goed uit te rusten. Je andere kinderen zullen veel aandacht van je vragen, er is opeens een nieuw kindje bijgekomen. Dit is een hele normale reactie, vraag of ze lekker bij jou op bed een boekje komen lezen of een filmpje komen kijken en leg uit dat mama wel veel moet rusten aankomende dagen. Misschien wil iemand uit je familie ze lekker een dagje meenemen naar een speeltuin of de dierentuin (extra rust voor jou). Je andere kind of kinderen zullen snel wennen aan de gezinsuitbreiding!

Klachten na de bevalling

Na de bevalling kan je last hebben van een aantal klachten. De eerste week is je lichaam volop bezig met het herstel, maar voor daarna: ze zeggen niet voor niets 9 maanden zwanger, 9 maanden ontzwangeren. De klachten die veel voorkomen;

 • Opgezwollen en pijnlijke borsten (stuwing)
 • Zwakke bekkenbodem (train je bekkenbodumspieren dus veel)
 • Aambeien (van het persen tijdens de bevalling)
 • Vloeien, vooral de eerste week (je krijgt in je kraampakket hier grote verbanden voor)
 • Last van je scheur/knip (hier heb je vooral de eerste dagen last van)
 • Doe ik het wel goed?

  De vraag die bij vele moeders door het hoofd speelt: 'doe ik het wel goed'? Natuurlijk doe je het goed, en als je er niet zeker van bent kun je terecht bij de kraamverzorgster. Zij zal al je vragen kunnen beantwoorden, schaam je vooral niet. De kraamverzorgsters weten veel en hebben zeker wel een antwoord voor je.

  Geniet ondanks de eventuele ongemakken van deze eerste week van het moeder zijn!

  Hoe heb jij de eerste week na de bevalling ervaren? Reageer ook!

  Geschreven door mama Nikki

Tags:

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je