{{ message.message }}
{{ button.text }}

Wat eet jij vandaag als kersverse moeder?

​Aanstaande moeders zijn vaak goed geïnformeerd over wat ze wel en niet mogen eten en drinken tijdens de zwangerschap. Maar wat nog niet zo bekend is, is dat voeding ook de periode daarna, wanneer je borstvoeding geeft, invloed heeft op de gezondheid van het kindje. In dit artikel laten we weten waar je in die periode rekening mee moet houden: van welke etenswaren mag je éxtra genieten en welke kun je beter laten staan?

Afbeelding blog 'Wat eet jij vandaag als kersverse moeder?'

Wij belden met de voedingskundigen van Nutricia, waar direct alle tijd voor ons werd genomen. We spraken met Robiènne en mochten haar alles vragen. Dat leverde interessante informatie op die we graag met jou willen delen.

Natuurlijk zijn onderstaande adviezen richtlijnen en kunnen moeders en kindjes per persoon andere behoeften hebben. Schroom niet om zelf ook contact op te nemen bij vragen. De voedingskundigen van de Nutricia Kindervoeding Service staan dag en nacht voor je klaar en je kunt naast bellen ook met ze WhatsAppen, chatten en mailen. Op de site van Nutricia vind je alle contactgegevens.

De voordelen van borstvoeding

Robiènne vertelde ons ten eerste dat er ontzettend veel voordelen zitten aan borstvoeding geven. De samenstelling van de voeding past zich automatisch aan naar de behoefte van je kindje, zodat hij of zij alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt zoals koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten, maar ook vitamines, mineralen en spoorelementen. Daarnaast geef jij antistoffen door waarmee de baby een immuunsysteem opbouwt. Maar minstens zo belangrijk: je bouwt een sterke band op met je baby door de intieme momentjes die jullie samen beleven tijdens het voeden. Het is dus de moeite waard om je extra te verdiepen in dit onderwerp.

Tips bij het geven van borstvoeding

Robiènne vertelde dat het geven van borstvoeding best veel energie kost. Het is daarom belangrijk om voldoende te slapen en genoeg rust te pakken. Daardoor zal de productie op gang blijven.

Het is daarnaast belangrijk om voldoende en volwaardig te eten. Dat hoeft niet veel meer te zijn dan tijdens je zwangerschap. Je lichaam heeft namelijk nog een energievoorraad door het vetweefsel dat is aangemaakt tijdens je zwangerschap.

We kregen van Robiènne een handig lijstje met wat je het beste kunt eten en drinken. Wanneer je dit per dag aanhoudt ben je er zeker van dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Als je benieuwd bent of jij (en dus je kindje) nu alle juiste voedingsstoffen binnenkrijgt kun je ook hier de Nutricheck doen. Invullen kost maar 10 minuutjes.

2,5 liter vocht (inclusief 2-3 glazen zuivel)
250 gram groente
2 porties fruit
4-7 boterhammen
4-5 opscheplepels volkoren graanproducten of 4-5 aardappelen
1 portie vlees, vis of peulvruchten
25 gram ongezouten noten
40 gram kaas
40 gram smeer- of bereidingsvetten (zoals olijfolie)
10 mcg vitamine D per dag (supplement)

Uiteraard is de lijst een richtlijn. Voel aan waar jij je goed bij voelt en wat je energie geeft. Wanneer je gevarieerd eet (groente, fruit, peulvruchten, vis, vlees en ei) voorkom je een vitaminetekort bij je kleintje en leert hij of zij alvast kennismaken met verschillende smaken.

Opletten met vis

Ook werd er verteld dat het even goed opletten is bij het eten van vis. Hoewel je minder goed op hoeft te letten dan tijdens je zwangerschap, is het goed om niet meer dan twee porties vette vis per week te eten, bij voorkeur vette vis zoals haring, Atlantische zalm, heilbot of sardines. Probeer hierin te variëren.

Neem bij voorkeur geen roofvissen, rivierpaling, verse tonijn en zwaardvis. Hier kunnen kleine hoeveelheden schadelijke dioxines in zitten.

Wat kun je beter laten staan?

We vroegen aan Robiènne wat een kersverse moeder echt beter kan laten staan. Ook daar had ze een antwoord op, maar eigenlijk was ze zo streng nog niet!

Let op met het nemen van cafeïne. Neem maximaal 200 mg cafeïne per dag, zodat je kindje niet deze stoffen binnenkrijgt. Dat wil zeggen één kopje koffie. Bij deze hoeveelheid wordt er rekening mee gehouden dat je ook thee en bijvoorbeeld cola drinkt. Wist je dat in cafeïnevrije koffie ook cafeïne zit? Slechts 2-4 mg, maar houd er rekening mee. Theeleuten kunnen het beste kiezen voor rooibos- of kruidenthee.

We vroegen natuurlijk ook aan Robiènne hoe het precies zit met alcohol. Haar antwoord was eigenlijk heel positief. Het mag! Maar: wanneer je alcohol drinkt, kun je dat het beste direct na het voeden doen. Het duurt vervolgens drie uur voordat het glaasje uit het bloed is. Pas daarna kun je weer borstvoeding geven. Wil je je daar niet druk over maken? Zorg dan dat je een voorraad afgekolfde melk aanlegt. Tip: Je kan moedermelk invriezen. Het is daarbij slim om de datum van invriezen op te schrijven.

Dit bericht is voortgekomen uit een samenwerking met Nutricia, maar de inhoud ervan is van onszelf.

Vond je mijn blog interessant?

Vergeet me dan niet te volgen, dan mis je geen blogs meer van mij!

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je