{{ message.message }}
{{ button.text }}

Vuurwerk; verbieden of niet?

Steeds meer organisaties, waaronder veel artsenorganisaties pleiten voor een algeheel vuurwerkverbod. Wat vind jij?

Afbeelding blog 'Vuurwerk; verbieden of niet?'

Het is bijna weer zover, Oud & Nieuw!!!! En daar hoort bij; Oliebollen, Champagne en Vuurwerk! Maar nu pleiten heel veel artsen voor een algeheel vuurwerkverbod. Zij zien met eigen ogen hoeveel gewonden er jaarlijks vallen, waaronder vooral toekijkende kinderen. Hun mening is dat de vrijheid om zelf vuurwerk af te steken, niet opweegt tegen de soms levenslange schade waar mensen en kinderen mee te kampen krijgen.

Ergens diep in mij, roept een kind 'Neeeeee!' Mijn fijnste herinneringen aan deze dag waren altijd gecombineerd met vuurwerk. Wat een spektakel met een tikkeltje spanning van de harde geluiden. De gezelligheid buiten met de buren, de klinkende champagneglazen of Jip en Janneke Champagne en de prachtig verlichtte lucht gevuld met het mooiste vuurwerk.

Ook de jaren erna, m'n vriend die ook helemaal weg was van vuurwerk. Tuurlijk wel eens onverantwoord gedrag laten zien met knalvuurwerk. Maar nu jaren later is de wijsheid ook bij hem ingesleten en maakte hij ook de overstap naar verantwoord omgaan met siervuurwerk. En met enige trots kijk ik dan toch altijd wel naar zijn mooi uitgekozen pakketten siervuurwerk.

Ik steek zelf nooit iets af, maar vind het idee dat vuurwerk niet mag wel jammer. Het idee dat het niet meer in je eigen straat is, maar op druk bezochte plekken in de gemeente of met een beetje pech in de naastgelegen grote steden. Thuis kun je als jonge ouders, toch de kinderen lekker op bed leggen en zelf genieten van het vuurwerk. Of ze even snel wakker maken en vervolgens weer lekker terug leggen. En als je naar een plek moet waar vuurwerk word afgestoken, zul je toch weer voor keuzes staan die je nu niet hoeft te maken.

De moeder in mij heeft er een iets meer gemengd gevoel bij. Want hierboven stel ik vooral het voordeel voor ons. Maar als ik denk aan de aankomende jaren, waarin mijn kinderen het ook leuk gaan vinden om het af te steken vind ik dat ook wel weer eng. Of het idee dat een stel 13-jarige kinderen geen rekening houden met de kleinere kinderen die er ook spelen en met vuurwerk gooien alsof het niets is. Dat zijn toch ook wel weer enge gedachtes.

Dus ja, wat juichen we toe? Ik denk wel dat onze regering op een bepaald moment toch kiest voor de veiligheid en er toch een verbod voor oplegt. Maar dat zal ik wel jammer vinden. Het magische gevoel van het vuurwerk voor je eigen deur, is toch wel iets wat ik mijn eigen kinderen ook zou willen meegeven. Het is zo een leuke en gezellige traditie, dat zou ik toch wel willen behouden. En als vuurwerkliefhebber, vind ik ook de week ervoor al wel gezellig met hier en daar een knal of een pijl de lucht in. Een beetje het effect van Kerstverlichting ik November. Het vast aankondigen van een leuke dag of leuke dagen.

Al met al, zou ik toch liever geen verbod willen. Strengere maatregelen om de veiligheid van de kinderen te waarborgen, zou mijn voorkeur hebben. 

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je