{{ message.message }}
{{ button.text }}
Afbeelding blog 'Vragen over bedplassen' Achtergrond blur afbeelding
Waardoor ontstaat bedplassen? Veel specialisten geloven dat bedplassen genetisch is bepaald. Echter, niemand heeft dit ooit volledig bewezen. Het relatief langzamer ontwikkelen van het zenuwstelsel bij kindjes, zou ook een oorzaak kunnen zijn. In dit geval geven de hersenen tijdens de nacht niet de ‘plas boodschap’ door.  Ook wordt gedacht dat bedplassers dieper slapen, waardoor ze simpelweg door het signaal heen slapen. Tot slot zou het ook nog kunnen zijn dat ze beschikken over een kleinere blaasinhoud, of dat ze meer urine aanmaken gedurende de nacht. Is bedplassen erg? Bedplassen verdwijnt meestal, wanneer het kind verder opgroeid. Dit geldt met name voor kinderen die al de hele tijd bedplassen. Is je kind al heel lang droog geweest ’s nachts, en ineens weer is gaan bedplassen, dan kan er een andere (medische) rede zijn. Vraag dan advies op het consultatiebureau of bij je huisarts. Vraag gewoon wat je wilt weten. Het belangrijkste is dat jij als ook je kind zich niet schaamt voor het bedplassen. Wat kun je doen tegen bedplassen? Het beste is om je kind aan te moedigen en zelfvertrouwen te geven. Laat je kind weten dat bedplassen ‘gewoon’ is, want het komt bij 1 op de 5 kinderen voor. Zorg ervoor dat het kind niet de schuld bij zichzelf zoekt en zich gaat schamen. Straf je kind NOOIT voor bedplassen, en laat geen boosheid of frustratie zien. Zorg dat je juist goed luistert naar hoe je kind er zelf op reageert en vertel dat kinderen niet meer bedplassen als ze eenvoudigweg ouder worden. Zorg voor een fijn bedje en geborgenheid. Tips bij bedplassen Ook kun je kiezen voor luiers die speciaal bedoeld zijn voor tijdens de nacht, dan heb jij en je kind niet al dat gedoe met die nattigheid. Wat je ook kunt proberen is om je kind twee tot drie uur nadat het kind in slaap is gevallen, wakker te maken om naar het toilet te gaan. Ook heb je speciale bedplas-alarmpjes, waardoor het kind gewekt wordt. Laat je kind wat minder drinken vlak voor (en tijdens) het slapen gaan, probeer wat minder zout te eten, en laat het kind voor het slapen gaan  naar de wc gaan. Wanneer hogerop bij bedplassen? Meeste kinderen ontgroeien bedplassen. Wordt het echt voor het kind een ‘ding’ en raakt het van bedplassen echt overstuur, ga dan eens praten bij het consultatiebureau, of bij de huisarts. HANDIG VOOR IN HUIS: PAMPERS VOOR IN DE NACHT >>

Vond je mijn blog interessant?

Vergeet me dan niet te volgen, dan mis je geen blogs meer van mij!

Mijn "Speedy Gonzales" bevalling

​Maliya Monteiro Tavares

Afbeelding blog 'Mijn "Speedy Gonzales" bevalling'

Jaaaa m'n vliezen zijn gebroken, ze komt eraan !!

Het is zondagnacht, 03:30 en tijdens het wakker worden voel ik dat ik naar het toilet moet. Ik draai me nog even om, maar voel na een mini beweging al dat het beter is als ik zo snel mogelijk naast het bed sta. “Had ik nou toch maar zo'n bedzeiltje op mn matras gelegd” gaat er nog even door me heen, maar gelukkig ben ik op tijd en sta ik naast het bed als mn vliezen breken. 
Heel enthousiast schreeuw ik tegen mn vriend Brunno “ Jaaaa mn vliezen zijn gebroken, ze komt eraan!” Volledig slaap dronken vraagt hij of het echt zo is, waarop ik nog sarcastisch zeg “nee ik heb in mn broek geplast haha”…. Ik geef aan dat ik een bakje nodig heb om te checken of het vruchtwater helder is, dus mn vriend haast zich naar beneden om een bakje te halen. Hij komt terug met een bak waar je een 4 persoons wok maaltijd in kan bewaren, dus ik kom niet meer bij van het lachen.. Gelukkig heeft ie ook een klein glaasje meegenomen. Alles oke, helder vruchtwater, dus ik loop voorzichtig naar het toilet naast onze slaapkamer. Brunno is op dat moment zo in de war, dat hij eerst zelf even naar het toilet gaat en mij op de gang laat wachten. Hij zegt dan ook “ haha Shar sorry, ik weet ook niet meer wat ik doe”. 
We besluiten alvast onze ouders te informeren dus we bellen heel enthousiast dat het is begonnen. 

Ik check mn vluchtkoffer, pak snel een douche omdat ik nog geen enkele wee voel en maak mezelf nog wat op. Ik heb namelijk in gedachten dat ik “mooi" wil bevallen, met een leuk make-upje op. Zogenaamd alles onder controle.

Maar dan…. De weeën! Rond 05:00 beginnen ze en komen al meteen om de 4 a 5 min. Nog goed te verdragen, maar we besluiten om 06uur de verloskundige te bellen en een uur later staat ze op de stoep. 1 a 2 cm ontsluiting pas, dus over 3 uur (10:00) komt ze terug. Gelukkig hebben we een" mindfull zwanger en bevalling cursus "gevolgd, dus we weten samen goed de weeën op te vangen. Het eerste uur hebben we muziek aanstaan en bij iedere wee ondersteunt Brunno mij door een koud washandje op mn hoofd en in mn nek te leggen. Echt super lief en fijn! Op een gegeven moment besluit Brunno om even wat te eten en maakt lekker een rijstewafel met kipfilet en het smerigste beleg ever : Sandwichspread. De geur maakt me al super misselijk, maar op het moment dat Brunno met zijn sandwichspread - kipfilet- rijstewafel- mond tegen me zegt "Goed zo Shar, "adem in en adem uit", hou ik het niet meer en moet ik tijdens een wee ook nog overgeven. Haha wat een gedoe….


Na 2 uur, (09:00) besluit ik onder de douche te gaan staan. Onder de douche verander ik steeds meer in een soort van exorcist die bijna de hele douche cabine eruit trekt. Zodra er een wee op komt zetten, voel ik ‘m ook onderin mn rug, maar de straal van de douche op mn onderrug geeft nog enige verlichting. Alsnog hou ik het bijna niet meer en na iedere 5 min vragen hoe laat het is, zeg ik tegen Brunno dat ik niet meer kan. De verloskundige moet NU, maar dan ook NU komen, want ik trek het voor geen meter meer. Gelukkig is ze onderweg en als ze de ontsluiting checkt, zit ik gewoon al op 7cm! 

De verloskundige vraagt of ik nog steeds wil bevallen in het ziekenhuis. Ik geef aan dat ik dit alsnog wil, omdat ik dan gewoon een veiliger gevoel heb. Stel dat er wat gebeurt, heb ik meteen alles om me heen. 

Maar dan…. De verloskundige belt naar het ziekenhuis, maar ze geven aan dat ze vol zitten. WTF?! 
Ondertussen rol ik half over de grond van de pijn en trek ik bijna de hele keuken eruit, maar na een kwartiertje gaan we dan toch naar t ziekenhuis. De rit duurde maar 10 min, maar iedere sec was te lang. We rijden de parkeerplaats op en ik krijg me toch een wee die eindigt in een soort van persdrang. Ik schreeuw “ OOOOH ze komt eraan, ik moet persen!!”. Met mn hand in mn kruis kom ik de auto uit. Brunno regelt een rolstoel en de verloskundige probeert mij rustig naar de ingang te begeleiden en geeft meerdere keren aan dat ik absoluut nog niet mag persen. Haha zou je toch gebeuren hey… beval je gewoon op de parkeerplaats...
Uiteindelijk zit ik dan in de rolstoel en half schreeuwend komen we de gang van de kraamafdeling binnen. Ik hou het op dat moment echt niet meer en als we op de kamer komen begrijp ik waarom… 10 cm ontsluiting, ik mag gelijk persen!
In mn ooghoek zie ik het bad nog staan waar ik graag gebruik van wilde maken, maar omg… we hadden hier helemaal geen tijd meer voor joh, want binnen 29 min, om 11.24 hadden we onze prachtige dochter Maliya in onze handen!


Vond je mijn blog interessant?

Vergeet me dan niet te volgen, dan mis je geen blogs meer van mij!

👋🏼  Heb je een vraag of een suggestie? Werkt er iets niet? Laat het ons weten!
Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
Login

Account aanmaken
Ja, dat wil ik

Nee, dank je