{{ message.message }}
{{ button.text }}

Voorlezen voor kleuters (deel 1): De Gorgels

Wat is nu echt een leuk boek voor je kindje? Ik neem de komende tijd een aantal van Max' en mijn favorieten voor je door!

Afbeelding blog 'Voorlezen voor kleuters (deel 1): De Gorgels'

Wat is het toch een heerlijk moment iedere dag. Naar boven, gauw plassen, tanden poetsen, pyjama aan, alleen het nachtlampje nog aan, tegen elkaar zitten op bed en dan is het zo ver...voorleestijd! Zo fijn hoe mijn kleine mannetje warm tegen mijn zij aan zit, comfortabel sabbelend op zijn sabbelvingers, Elmo in de andere arm geklemd en aan mijn lippen gekluisterd luistert naar de verhalen die voorgelezen worden. 

Waar we eerst steeds korte boekjes lazen, die je in één keer uit hebt, begonnen we nu aan een groot boek. Een boek waar mama met spanning en enthousiasme op zat te wachten: De Gorgels van Jochem Myjer. Die man vind ik zo ontzettend prettig en grappig. Zo'n energiek en creatief brein, dat beloofde veel voor een kinderboek. Dus zodra het boek beschikbaar was, hadden wij het in huis. Hoewel ik niet kon wachten om er met mijn kleine grote man aan te beginnen, was Max wat terughoudend. We waren hier en daar begonnen met een hoofdstukje, maar dan wilde hij al gauw de volgende dag een ander boekje (dat was hij immers zo gewend). Tot we op een regenachtige zondagmiddag samen op de bank kropen, zoonlief op schoot en de Gorgels erbij. Vijf hoofdstukken verder moesten we op pad.. En daar baalden we allebei van! Het was immers al zó spannend. 

Normaliter wisselen Husband en ik het naar bed brengen van Max zo ongeveer iedere dag af. Nu vind ik het altijd leuk om zoonlief naar bed te brengen, maar in deze periode merkte ik dat ik wel érg vaak achter elkaar met hem naar boven ging. Van afwisselen was weinig sprake. Zeker naar mate het einde van het boek naderde. We hebben het hier dan wel over een kinderboek, waar ik in eerste instantie vooral nieuwsgierig naar was vanuit mijn schrijvers-point-of-view (ja echt, ooit heb ik mijn boek af, echt echt ooit), vond ik het oprecht ook spannend en wilde perse weten wat er verder ging gebeuren met Melle, de gorgels en de brutelaars! Die laatste paar hoofdstukken lag Max er toch echt wat later op dan normaal. We móesten het boek nu echt in één laatste ruk uitlezen. En terwijl ik voorlas, hing Max ademloos aan mijn lippen, met tussendoor een juichende "Joebelabambam!". 

Al met al, ik had eigenlijk zeer hoge verwachtingen, waardoor het risico van tegenvallen erg groot is. Maar deze verwachtingen zijn meer dan waar gemaakt. Eén ding vind ik echt jammer aan dit boek: dat het niet al bestond toen ik zelf kind was. Dan had het nu totaal versleten in mijn kast gelegen. Bladzijde voor bladzijde zou ik het verslonden hebben. Dat is nu zo leuk aan dit verhaal. Naast een heel fijne schrijfstijl waarbij omgevingen en scènes heel goed beschreven worden (met leuke en leerzame details uit de Hollandse Wadden-natuur), is het grappig en spannend tegelijk. En vooral voor een breed publiek geschreven. Want mijn vierjarige kereltje kon het prima volgen terwijl ik het voorlas, maar een kind van acht gaat dit boek ook geweldig vinden om zelf te lezen. 

En weet je, wat geef ik hem dit graag mee. Ik heb zulke warme herinneringen aan boeken uit mijn jeugd. Roald Dahl was daarin mijn grote held. Mathilda, de Heksen, Sjakie en de Chocoladefabriek...wat een geweldige verhalen. Precies wat ik leuk vond (en vind), precies hoe ik zou willen kunnen schrijven. Mijn grote voorbeeld. Ik hoop dat ik die liefde daarvoor en de mooie herinneringen ook aan Max kan meegeven. Dat hij over 20 jaar nog met een warm gevoel in zijn buik terugkijkt op zijn favoriete boeken en schrijvers. Wat mij betreft hoort Jochem Myjer daar dan ook zeker bij met zijn boek over de Gorgels (en hopelijk nog vele boeken in de toekomst vanuit zijn pen). En voor mij zelf: ik heb er een groot schrijfvoorbeeld bij!f

Dus aan iedereen die nog een leuk boek zoekt om voor te lezen, of voor een wat ouder kind om zelf te lezen: Zoek niet verder en ga de Gorgels lezen! Dit boek is namelijk volledig, zeg maar,  Joebelabambam-of-niet-of-wel! Enneh, Jochem, Max en ik hebben nog maar één ding tegen jou te zeggen: Porroporroguggelbam!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je