{{ message.message }}
{{ button.text }}

Voetbal, spel of machtsstrijd?

Kinderen lijken tegenwoordig geen simpel potje voetbal meer te kunnen spelen, zonder dat ouders schreeuwend langs de zijlijn staan.

Afbeelding blog 'Voetbal, spel of machtsstrijd? '

Begin deze maand las ik dat Belgische kinderen een brief hadden geschreven aan alle fanatieke fans (lees ouders en grootouders), die langs de zijlijn van het voetbalveld staan. Net als hier, zijn de ouders zo fanatiek, dat ze schreeuwend en scheldend denken hun kinderen aan te moedigen.

Het is een brief, die alle ouders aan de zijlijn maar eens moesten lezen. De kinderen maken heel duidelijk dat ze het totaal niet op prijs stellen dat er zoveel bemoeienis is aan de zijlijn. De coach doet de trainingen en dat is voldoende. De scheidsrechter is een goede vriend en hoeft echt niet uitgescholden worden. En natuurljk al hun vriendjes van hetzelfde én het andere team, die uitgejouwd worden.

'Lieve fans, we willen gewoon een potje voetballen en daarna lekker lol trappen met onze vriendjes.' De ouders maken dit soms bijna onmogelijk of in elk geval minder leuk.

En waarom? Juist de kinderen kunnen het pure spel nog zo waarderen en dat word op deze manier verpest. Dat is toch best wel zonde.

Ik ben wel heel eerlijk als ik zeg dat ik nog niet aan de zijlijn sta. Mijn oudste is nog geen drie jaar en dus nog te jong voor dit soort sporten. Maar ik hoop wel van harte dat ik niet zo word. En nu ik heb gelezen wat voor effect dit heeft op de spelertjes, denk ik ook wel dat ik het kan voorkomen.

Ik zou dan ook willen voorstellen; 'Lieve voetbalfans, laten we vooral niet vergeten waar het om draait. De kinderen willen een leuk spelletje spelen met hun vriendjes en wij worden uitgenodigd om te komen kijken. Laat de kinderen dan vooral het spel spelen en geniet van je kind die zo goed bezig is.'

Zij hebben nog niet te maken met die bijna politieke spelletjes die gespeeld worden tussen de grotere clubs. Voor hen draait de wereld nog niet om winnen, geld verdienen, etc. Zij willen vol onschuld, gewoon spelen. Laat ze hier nog even van genieten.

De kinderen lijken ook niet te begrijpen waarom ouders zich zo gedragen. Uiteraard heel logisch, want deze vorm van fanatiekelingen, is hen nog even onbekend. Het heeft het spel nooit leuker gemaakt, dus waarom zouden we ze nu al kennis laten maken met deze kant?

Laat de kinderen spelen! Ze verdienen het om te genieten van hun eigen onschuld en hun zorgeloze leventje. Dat leventje wat wij als volwassenen stiekem een beetje missen, neem het hen ook nog niet af. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je