Snap
  • Voeding
  • gezondheid
  • opvoeding
  • Vegan
  • plantaardig
  • vitaminfit

Welke voedingssupplementen slikken mijn veganistische kinderen en waarom?

Plantaardig opvoeden

We gebruiken nu ruim 3 maanden de 100% plantaardige voedingssupplementen van Vitaminfit. Zowel voor onszelf als voor de meisjes. Als vegan family letten we er extra goed op dat we allemaal de juiste supplementen gebruiken, zodat we een volwaardig voedingspatroon hebben. Sommige vitaminen en mineralen kun je namelijk alleen uit dierlijke producten halen, of worden minder gemakkelijk opgenomen door je lichaam uit plantaardige bronnen. In deze blog vertel ik wat onze kinderen bijslikken en waarom we kiezen voor Vitaminfit. Ze zijn namelijk het meest kindvriendelijke merk dat we ooit zijn tegengekomen. En ik heb een fijne kortingscode, dus lees gauw verder!

Allereerst: als je graag wilt weten waarom we onze kinderen plantaardig opvoeden en hoe we dat aanpakken, lees dan eens deze blog op Mamaplaats! Daarin heb ik ook de meest gestelde vragen (zoals “wat als er iets met melk of ei wordt getrakteerd op school?”) beantwoord.

Druppels in plaats van capsules

Hoewel Vitaminfit ook voedingssupplementen in capsule vorm heeft, onderscheiden ze zich van de meeste andere merken door hun grote assortiment druppels. Voor kinderen is dat natuurlijk ideaal. Geen gedoe met kauwbare pillen die ze niet lekker vinden. Geen verstikkingsgevaar of moeten wachten tot een bepaalde leeftijd. En voor de kinderen die niks willen weten van supplementen, kun je de druppels natuurlijk gemakkelijk verstoppen in een smoothie, sapje, yoghurt of pap. Op mijn Instagram deel ik onze favoriete veganistische smoothie, bomvol groenten, fruit en vegan omega. Aan de smoothie voeg ik de druppels van Vitaminfit toe, zodat hij extra verrijkt is met alles wat de meiden nodig hebben om blij en gezond te groeien, leren en spelen. 

Snap

Welke voedingssupplementen gebruiken de meisjes?

Isaya en Alela krijgen dagelijks de volgende veganistische druppels van Vitaminfit: vitamine D, vitamine B12, ijzer en omega 3. De ijzer druppels bevatten ook vitamine C. Vitamine C verbetert namelijk de opname van (plantaardige) ijzer. De omega 3 druppels bevatten zowel EPA als DHA. Dat is essentieel voor een goed vegan omega 3 supplement. Omega 3 bestaat uit 3 vetzuren: alfalinoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). ALA kun je als veganist uit plantaardige voeding halen (het zit bijvoorbeeld in lijnzaad en walnoten). Maar EPA en DHA niet. De meeste mensen denken dat je het uit vis moet halen. Maar dat is niet de originele bron. Die vissen zijn rijk aan omega 3 omdat ze algen eten. Het is dus veel efficiënter, schoner en natuurlijk milieu- en diervriendelijker om algenolie te kiezen. En extra handig aan de vegan omega van Vitaminfit is dat het zelfs ook ALA bevat. Een echt compleet supplement dus. 

Waarom kiezen we voor deze vier supplementen?

Voordat ik vertel waarom wij kiezen voor deze supplementen een disclaimer vooraf. Ik ben geen diëtist, arts of orthomoleculair diëtist. Wij maken onze eigen keuzes op basis van advies van professionals om ons heen en door zelf veel te lezen. Als je twijfelt of tekorten hebt, of denkt dat je kind tekorten heeft, raad ik je aan om naar de huisarts te gaan of een andere gecertificeerde professional om hulp te vragen. Zo kun jij ook zelf een goed geïnformeerde keuze maken voor jezelf en je gezin.

Wij kiezen voor vitamine D, B12, ijzer en omega omdat deze lastiger of niet uit plantaardige voeding te halen zijn. Deze vitaminen en mineralen zitten met name in dierlijke producten, zoals vis, vlees, kaas, eieren en koemelk. Dat eet je natuurlijk niet als veganist. Maar ze zijn wel onmisbaar. Hieronder leg ik uit waarvoor.

Vitamine D heb je nodig voor de groei van je botten en tanden. Maar het is ook essentieel voor de weerstand en een sterk immuunsysteem. Ook voor je gemoed is het van belang dat je geen vitamine D tekort hebt. Dat weet iedereen die last heeft van een winterdip of –depressie. Vitamine B12 heb je nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Meestal merk je pas na verloop van tijd dat je een tekort hebt opgebouwd. Dan word je erg moe en lamlendig. Je weerstand wordt lager en je kunt je minder goed concentreren. Ook het geheugen heeft vitamine B12 nodig om goed te blijven functioneren. Omega 3 speelt een hele belangrijke rol bij de ontwikkeling van de hersenen van het kind. Het is niet voor niks, naast foliumzuur, een van de belangrijkste supplementen om te slikken tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Verder doet omega 3 veel voor je gezichtsvermogen en je hart. IJzer heb je nodig om je energiek en sterk te voelen. Maar het speelt ook een belangrijke rol bij de cognitieve ontwikkeling van kinderen. De vitamine C in het ijzer supplement zorgt, zoals ik hierboven als schreef, voor een betere opname van de plantaardige ijzer. Maar vitamine C heb je ook nodig voor een gezond immuumsysteem en een sterke weerstand.

Snap

Niet alleen voor veganisten en vegetariers

Het is niet zo dat je per definitie tekorten hebt als je vegan of vega eet. En dat je sowieso géén tekorten hebt als je vlees en vis eet. Ik eet al mijn hele leven vegetarisch en al ruim 10 jaar veganistisch en ik heb – op een lager ijzer tijdens mijn tweede zwangerschap na – nooit tekorten gehad. Veel mensen die bewust vega(n) eten letten juist extra op wat ze eten, omdat ze weten dat ze niet alles uit hun plantaardige voeding kunnen halen. Ze zijn gewend om op te zoeken wat ergens in zit, de labels te bestuderen en supplementen te slikken. 

Daarbij komt, dat je ook bijvoorbeeld een vitamine B12 tekort kunt oplopen als vleeseter door een verstoorde opname. Sterker nog, een verstoorde opname is de meest voorkomende oorzaak van een B12 tekort. B12 wordt namelijk in het laatste deel van de dunne darm opgenomen, maar daarvóór moet het wel via de maag. In maagsap zit een belangrijke stof: intrinsic factor. Dit heb je nodig voor de opname van B12. Intrinsic factor wordt geproduceerd door het maagslijmvlies. Als het lichaam deze stof onvoldoende aanmaakt, doordat het maagslijmvlies beschadigd is, kan dat leiden tot een B12 tekort. Als je hier meer over wilt weten en wat de oorzaken zijn, check dan deze blog.

Kortingscode Vitaminfit

Als je vegan voedingssupplementen wilt kopen voor jezelf of je gezin, gebruik dan de code Kari15, voor 15% korting op je bestelling!

2 jaar geleden

Fijn dat je er wat aan hebt! Liefs Kari

2 jaar geleden

dankjewel!

2 jaar geleden

dankjewel, wat lief!

2 jaar geleden

Mooi artikel