{{ message.message }}
{{ button.text }}

Wat ik leerde van een jaar geen vlees eten

- de voordelen van vegetariër zijn -

Afbeelding blog 'Wat ik leerde van een jaar geen vlees eten' Achtergrond blur afbeelding

Begin 2020 stopte ik met vlees eten. Daarvoor at ons gezin al een paar jaar minder vlees, en dat vond ik niet gemakkelijk. Helemaal stoppen met vlees eten leek een onneembare horde. Maar het had juist veel voordelen. Ik vertel je graag wat ik leerde van een jaar geen vlees eten. 

Makkelijker kiezen

De keuze vegetarisch te gaan eten, zorgt ervoor dat ik veel gemakkelijker kan kiezen wat we eten. Voorheen was er altijd nog de keuze om één of twee keer per week tóch vlees te eten. En zeker als ik uit eten ging, of bij een feestje, koos ik dan voor vlees, terwijl ik dat thuis niet zou doen. Kiezen om vegetariër te worden, zorgt ervoor dat alle gerechten met vlees gewoon wegvallen. Vlees eten is gewoon geen optie meer, dus ik hoef er ook niet meer bij na te denken.

Geen vlees eten is een duurzame keuze

Minderen met vlees eten voelde eerst als een duurzame keuze. Maar uiteindelijk kon ik het voor mezelf niet meer verantwoorden dat ik überhaupt nog vlees at. Het voelde gewoonweg hypocriet om wel de impact te weten, en het te negeren door door te gaan met vlees eten. Dát gevoel is helemaal weg door mijn vegetarisch eetpatroon.

Meer groenten, meer vezels

Gezond eten was altijd al één van mijn doelstellingen, maar in de praktijk bleek voldoende vezels en groenten binnen krijgen altijd een uitdaging. Sinds vlees van het menu is geschrapt, blijft er genoeg ruimte over om te vullen met groenten. Ik kan ook meer eten dan eerst. 

Nieuwe smaken ontdekken

Ik hield altijd al van het ontdekken van nieuwe smaken. Ik probeer ook graag recepten uit. Helaas bleef ik toch vaak hangen bij de recepten met vlees. Ons eetpatroon helemaal omgooien naar een vegetarisch patroon, zorgde ervoor dat ik alles opnieuw onder de loep moest nemen. De oude vertrouwde klassiekers verdwenen, en er kwamen nieuwe favorieten voor in de plaats.

Ik mis vlees niet

Vaak vragen mensen me of ik vlees eten niet mis. Het eerlijke antwoord is: nee! Ik mis het niet. Zelfs niet als ik uit eten ga met mensen die wel vlees eten. En ook niet als ik als enige geniet van mijn vegetarische kerstdiner, terwijl de rest van de familie rosbief eet. Afgelopen jaar heb ik gemerkt dat ik steeds minder dat lapje vlees kan loskoppelen van het dier wat het ooit was. Die biefstuk is dus niet gewoon een product, maar een stukje dode koe op mijn bord. En ondanks dat ik vlees altjid heel lekker vond, heb ik er echt geen trek meer in. 

Familie en vrienden willen ook vega eten en koken

Eén van mijn bezwaren tegen 100% vega gaan eten was mijn omgeving. Gek eigenlijk, hoe de rest van de wereld mijn keuzes om vega te gaan eten beïnvloedde. Toen ik eenmaal de stap had gezet ook buitenshuis te vragen aan familie en vrienden om voor mij vegetarische te gaan koken, bleek dat voor de buitenwereld een veel minder groot probleem dan ik er in mijn hoofd van gemaakt had. Het bleek zelfs dat ze me daarna ook vaker vroegen om tips voor vega inspiratie en recepten.

Wat ik leerde van een jaar geen vlees eten

Toen ik begin 2020 stopte met vlees eten, had ik niet kunnen vermoeden dat een vegetarisch eetpatroon zoveel voordelen had. Ik eet lekkerder, ook samen met anderen. Ik kies makkelijker en zonder schuldgevoel. 

Wil je het hele artikel lezen, surf dan naar mijn blog www.duurzamekeuzes.com

Eet jij vlees? Zou je overwegen daarmee te stoppen? Of eet je het helemaal niet meer? En hoe ging dat bij jou? Ik ben heel benieuwd naar jullie verhalen. Deel ze hieronder in de reacties.

Wil je uitproberen hoe het is om geen vlees te eten. Doe dan 8 t/m 14 maart mee met de Nationale Week Zonder Vlees! Meld je aan via www.weekzondervlees.nl.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je